Momirović za Insajder o nelegalnom objektu na Pančićevom vrhu: Mi nismo Ministarstvo koje ruši, već koje gradi

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je odgovarajući na pitanje Insajdera da je nelegalni objekat na Pančićevom vrhu na planini Kopaonik „mrtva imovina“, ali i da njegovo Ministarstvo nije ono koje ruši, već koje gradi.

Tomislav Momirović

„Da sam na mestu tog investitora zamislio bih se, jer on ne radi, srušio je taj objekat dve trećine, još uvek ne može da ga stavi u funkciju - jer on de fakto nije u skladu sa pravnom regulativom koju on poseduje - i taj objekat je mrtva imovina na toj planini“, ocenio je Momirović odgovarajući na pitanje Insajdera.

Na pitanje zašto taj objekat nije porušen, iako je inspekcija pre četiri godine izdala rešenje za to, Momirović je odgovorio da je vlasnik u međuvremenu sam porušio objekat „za više od dve trećine".

„Taj objekat ima određene pravne argumente, odnosno dozvole. One nisu u korelaciji s onom gradnjom koje taj objekat trenutno poseduje, ali imajte na umu još jednu stvar - mi nismo Ministarstvo koje ruši, mi smo Ministarstvo koje gradi“, istakao je on.

Momirović je podsetio da kada je postao ministar građevinarstva poručio da neće tolerisati divlju gradnju.

„Taj čovek ima određene argumente, sa određenim gabaritima, on je pokušao da taj svoj objekat ukalupi sa gabaritima koji ima. Nažalost, građevinska struktura tog objekta nije u skladu sa dozvolom koju on ima“, naglasio je Momirović.


Podsetimo, investitorka iz Smedereva Snežana Mitković nije imala dozvolu za gradnju betonskog objekta na vrhu Pančića, ali je izgradila 1000 kvadrata. Taj nelegalni objekat na Kopaoniku i četiri godine nakon rešenja o rušenju - još uvek stoji, ali sada ima jedan umesto dva sprata i beton je obložen drvetom. 

Na ponovljenom suđenju u aprilu ove godine ona je prvostepeno osuđena na kaznu zatvora od devet meseci i novčanu kaznu od 700.000 dinara zbog nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu. 

Investitorka iz Smedereva je dozvolu za dobila da na toj lokaciji izgradi privremeni objekat - ski bife do 150 kvadrata dobila 2016. godine od Opštine Brus kada je na njenom čelu bio Milutin Jeličić Jutka. Bio je to prvi put u istoriji da je na Pančićevom vrhu dozvoljeno postavljanje ski bifea. 

Upravo na osnovu takve sporne odluke Snežana Mitković je od niza institucija tražila različite saglasnosti za postavljanje ski bifea, a opština Brus od nadležnih institucija tražila legalizaciju objekta za koji su naveli da je gradnja počela 2014. iako je počela tri godine kasnije. Zbog toga je Ministarstvo građevine podnelo krivičnu prijavu protiv Jeličica. 

Iz Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije u Kraljevu za Insajder kažu da je istraga u slučaju bivšeg predsednika Opštine Brus Milutina Jeličić - pri kraju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.