MUP: Bez biometrijske identifikacije smo loši partneri u međunarodnoj policijskoj saradnji

Pravovremena reakcija policije i usklađivanje sa normama Interpola i Evropola – to je ukratko objašnjenje Radne grupe MUP Srbije zašto se Nacrtom novog zakona o unutrašnjim poslovima predlaže biometrijski nadzor i identifikacija građana.

Sigurnosna kamera

Biometrijski nadzor, odredba o mogućnosti upada policije u stan građana bez naloga suda i bez svedoka, kao i ovlašćenja ministra policije bila su danas glavna tema konferencije za novinare u MUP Srbije, na kojoj su na pitanja novinara odgovarali članovi Radne grupe, koja je predložila nacrt novog Zakona o unutrašnjim poslovima. 

Svako ovo pitanje otvorilo je aspekt koristi u smislu borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma i nasilja u porodici ali i mogućnost zloupotrebe svake predložene odredbe.

Aplikacija prepoznavanja lica 

Kada je u pitanju biometrijska identifikacija, Milan Dimitrijević načelnik Sektora za međunarodnu operativnu saradnju izjavio je da međunarodne policijske organizacije  ovu aplikaciju koriste još od 2016. 

„Činjenica je da je Interpol najveća svetska policijska organizacija koja broji 195 država članica ima aplikaciju prepoznavanja lica još od 2016. godine. Mi još nismo u standardu, zato što nemamo zakonom predviđene norme koje regulišu to pitanje i zato nismo u prilici da budemo partneri i dajemo doprinos u međunarodnoj policijskoj saradnji“, rekao je Dimitrijević.

On kaže i da bi se srpska policija u slučaju da primeni biometrijsku identifikaciju našla pod kontrolom ostalih članica Interpola i Evropola, kada je u pitanju zaštita privatnosti i zaštita tajnosti podataka, kao i pod nadzorom evropskog poverenika za zaštitu podaka.

Kriminal, terorizam, nasilje u porodici

Milica Bondžić, zamenik sekretara Ministarstva izjavila je danas da je nacrtom Zakona predviđeno da se softver za biometrijsku identifikaciju koristi za pronalaženja počinilaca krivičnih dela, osoba za koje se sumnja da pripremaju akte terorizma ili u pronalaženju nestalih osoba, i da su, u ovim situacijama, iznad policije - tužilac i sudija. 

„Policijjski službenik, kada u konkretnom slučaju ne može da izvrši proveru identiiteta nekog lica, mora da se obrati javnom tužiocu, koji se onda obraća sudiji za prethodni postupak, i tek ukoliko se dobije naredbe sudije za prethodni postupak, može se koristiti ovaj rezultat podudarnosti, rekla je Bondžić. 

Mogućnost zloupotrebe uvek postoji

Radna grupa predvidela je i kazne za policijske službenike koji nezakonito pristupe i koriste podatke sa biometrijskog softvera, ali i dalje nema rešenje kako da te zloupotrebe spreče unapred. 

Milica Bondžić kaže da će se zloupotrebe rešiti kadrovskim, organizacionim i tehničkim merama. Međutim, upravo su se kadrovi i organizacija pokazali kao najslabija tačka MUP-a u prethodnom periodu, a zbog kojih je danas na optuženičkim klupama skoro dvadeset nekada uticajnih policijskih službenika. Tako su tehničke mere za sada jedino rešenje. 

„Propisano je da taj sistem stoji u prostoriji koja je posebno obezbeđena, zaštićena sistemom kontrole pristupa, zamišlejno je da postoji sistem podeljenih uloga odnosno da neće svaki policijsku službenik imati pristup celokupnom sistemu“, rekla je Bondžić.

Upad u stan bez naloga i svedoka

Predstavnici Radne grupe priznali su i nedostake u odrebama kojima se predviđa da policija može u stan građanina da uđe i bez sudskog naloga. Do sada, takav upad mogao je bude izvršen u cilju "uklanjanja ozbiljne i neposredne opasnosti po ljudi i imovinu". Nacrt novog zakona sada predviđa i sutuaciju osnova sumnji da se priprema i vrši krivično delo, ali nije precizirano koja krivična dela. 

Milica Bondžić kaže da bi „trebalo precizirati pripremu, izvršenje kojih krivičnih dela“ i da je to pitanje o kome „može još da se diskutuje“. 

Ovlašćenja ministra nad Direkcijom 

Kada je reč o posebnim ovlašćenjima koje ima ministar policije, zamenica sekretara je rekla da će ministar imati pravo da od policije zahteva izveštaje o, na primer, broju saobraćajnih nesreća, ali da njegova ovlašćenja ne mogu da utiču na operativni rad policije. 

Predstavnici Radne grupe MUP-a izjavili su da je Nacrt zakona i dalje radna verzija na kome će se još raditi, a predviđene su i javne rasprave koje će trajati do kraja januara. 


Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.