Nacionalni dan davanja u znaku humanosti među najmlađima (VIDEO)

U susret Nacionalnom danu davanja, Srpski filantropski forum pokrenuo je kampanju tokom koje će škole u Srbiji moći da kandiduju projekte i ideje svojih učenika koji su se istakli humanošću i solidarnošću.

"Mislim da su deca danas izuzetno spremna da učestvuju u solidarnosti, nekim humanitarnim akcijama, vrlo su spremna na empatiju. Nekako mislim da su spremniji od odraslih da uđu u cipele onih koji nešto nemaju, ili kome je nešto potrebno“, rekao je izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić.

On ističe da je cilj da se učenici ohrabre da se angažuju u projektima koji promovišu humanost, prijateljstvo i toleranciju.

Akciju podržava i Ministarstvo prosvete, a državni sekretar tog ministarstva Ivica Radović ističe da je veoma važno da se ukaže na pojedince i akcije koji se prepoznaju po humanosti, a posle masovnih ubistava početkom maja.

"Ne smemo da akciju prepoznamo kao nešto što se prvi put dešava u našim školama. Ovakvi sadržaji i ovakve akcije predstavljaju rekao bih redovne događaje u  školama i često one prolaze nezapaženo. Međutim ovog puta, moramo biti svesni da je ovo direktan odgovor dobročinstva, humanosti i empatije, i u školama, ali i u lokalnim zajednicama, u odnosu na katastrofalne događaje koji su zadesili ne samo roditelje i učenike u OŠ "Vladislav Ribnikar", već i celu zajednicu i državu“, kaže Radović.


Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić kaže da među već pristiglim predlozima ima najrazličitijih primera humanosti među najmlađima.

"Videli smo da je to zaista izuzetna lepeza, dakle od tih malih odeljenskih akcija solidarnosti sa siromašnim drugarima, do posete domu za stare.  Imamo učeničke zadruge koje proizvode razne proizvode koji se onda prodaju u humanitarne svrhe na lokalnim bazarima“.

Iz Srpskog filantropskog foruma ističu da je cilj da se "Godina dobrote“, koja počinje  Nacionalnim danom davanja, pretvori u deceniju, a da humanitarne aktivnosti đaka postanu svakodnevne. 

Izvor: Insajder 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.