Nacionalno udruženje procenitelja Srbije o prodaji Geneks kule: Rekonstrukcija može biti skuplja od gradnje novog (VIDEO)

Cena ulaganja u rekonstrukciju Zapadne kapije može biti i do 10 miliona evra, iznela je u emisiji Marker svoju procenu predsednica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije Danijela Ilić.

Foto: Insajder

"Rekonstrukcija može biti skuplja od gradnje novog. U zavisnosti od toga kakvi su funkcionalni nedostaci ovog objekta, da bi se doveo na savremeni nivo, zavisiće i cena ulaganja. Može biti i do 10 miliona evra, zavisi od projekta", navodi Ilić i dodaje da je o ceni gradnje "nezahvalno" govoriti jer se cene materijala "menjaju iz dana u dan".

Stanari Geneks kule nezadovoljni su početnom prodajnom cenom od sedam miliona evra, koju je ponudila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Ilić objašnjava da je za procenu realne vrednosti, osim podataka o površini i lokaciji, potrebno još mnogo podataka koji se dobijaju izlaskom na teren.

"Izlaskom na teren i vršenjem inspekcije pregleda nepokretnosti procenitelj može da ustanovi stanje objekta, stanje održavanja", objašnjava i dodaje da se vrednost nepokretnosti može umanjiti i ukoliko se ustanovi neki nedostatak koji nije isplativo popravljati.

Ilić navodi da je očigledno da prethodno ponuđene prodajne cene Geneks kule "nisu privukle dovoljan broj investitora".

"Verovatno da sada ova ponuđena cena može da odgovara investitorima koji će uložiti mnogo više nego što plate taj objekat", kaže Ilić.


Na pitanje da li se ulaganje u ovaj kompleks isplati, odgovara da postoji nekoliko problema poput neuknjiženih delova.

"Treba uraditi legalizaciju, konverziju, rešiti sporove koji postoje. Sve to zahteva vreme. Što je potrebno duže vreme da se te stvari reše, naravno da su i veći rizici", objašnjava Ilić.

Proceniteljka smatra da se ne može govoriti u koje svrhe bi se Geneks kula mogla koristiti, jer se ne mogu porediti kulturno-istorijska namena i poslovni prostor, ali navodi da bi ovaj kompleks mogao privući one investitore koji već imaju iskustva u upravljanju ovakvim tipovima nekretnina.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.