Najviši predstavnici vlasti o napadima hakera – Nijedan sajt koji štiti država nije bio oboren (VIDEO)

„Nijedan sajt koji je država branila od hakerskih napada Anonimusa nije bio oboren“, kažu za Insajder najviši predstavnici vlasti. Petnaestak dana od najave prvih napada na sajtove državnih organa i institucija, i desetak dana otkako su pripadnici Anonimusa napali te sajtove, javnost očekuje rezultate predistražnog postupka koji je, u saradnji sa MUP-om Srbije, najavilo Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal.

Foto: Insajder

Hakerska grupa „Anonimus“ pokrenula je seriju napada na sajtove državnih institucija, navodeći da je reč o „sajber ratu protiv srpske Vlade“, a zbog neusaglašavanja spoljne politike Srbije sa politikom Evropske unije i neuvođenja sankcija Rusiji. Drugi razlog za pretnju hakera, upućenu direktno predsedniku Srbije, kako navode, jeste „pokušaj srpskih kriminalaca da izazovu oružane sukobe na Kosovu“. Prema objavama sa nekoliko Twitter naloga navodnih pripadnika te grupe, pod objedinjenim nazivom „Operation Serbia“, napali su više sajtova državnih institucija i ugrozili njihov rad, od sajta Vojske i Predsedništva do sajtova nekih ministarstava i Republičkog hidro-meteorološkog zavoda“, sve uz fotografije navodno oborenih sajtova. Istovremeno su mediji izveštavali da su ti sajtovi neometano radili u vreme tih napada. Ministar odbrane potvrdio je za Marker da je napada bilo iz više zemalja, ali da su oni osujećeni.

„Ne mogu da kažem iz kojih zemalja, bilo je napada iz regiona, bilo je i iz Evrope. Osposobljeni smo da se branimo od takvih napada, prvo je bio napad na sajt Ministarstva odbrane, tj. Vojske Srbije, odatle je krenulo, posle se širilo na ostale sajtove institucija Republike Srbije i to je nešto o čemu ćemo u budućem periodu morati da povedemo mnogo više računa, zato što će oni biti sve prisutniji i pokazuju da neki imaju neskrivena neprijateljstva i ne baš najbolje želje prema našoj državi“, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević, odgovarajući na pitanje novinara Insajdera. 

„Svi oni sajtovi kojima se bavi država i koje brani država, nijedan od tih sajtova nije bio na bilo koji način ugrožen, što ne znači da smo mi dovoljno snažni jer nismo, moramo još mnogo da radimo, ali da može kako ko zaželi da sruši naše državne sajtove, realno, ne može“, izjavila je predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Do sada smo bili svedoci obaranja sajtova, ili napada koji su ih činili nedostupnima za korisnike, što je najjednostavnija varijanta hakovanja za koju nisu potrebni veliki resursi. Ona jeste najmanje opasna, ali nam ujedno govori da imamo sisteme koje je na ovaj način moguće hakovati, tj. da nismo dovoljno spremni, bez obzira na to što posledice nisu strašne, ocenjuje Vladimir Radunović, stručnjak za „sajber“ bezbednost iz međunarodne nevladine „Diplo fondacije“.

„Međutim, ako se skupe snage koje bi imale malo više političkih resursa širom sveta, da li bi to bilo sa Zapada, sa Istoka, bez obzira kome smo mi interesantni, onda bi došlo do nekih ozbiljnijih napada koji napadaju, ne samo stranice, nego napadaju servere iza toga, gde može da se dođe do podataka, oni mogu da se pokupe, da se izbrišu, kao što je bilo u Ukrajini, mogu da se promene, što mi onda ne znamo, gde svakako može da dođe do curenja tajnih podataka, ličnih podataka građana, ali sa druge strane može da dođe do, i verovatno se to i dešava, a mi to zapravo ne znamo, do onih dubokih napada gde se ulazi u sistem, a mi to ne primećujemo“, kaže za Insajder Vladimir Radunović.

Prema ranijem pisanju medija, Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal pokrenulo je predistražni postupak u vezi sa napadima na sajtove državnih organa i institucija. Na pitanja Markera koliko sajtova i operativnih sistema je napadnuto, da li su bili ugroženi njihovi vitalni delovi, odakle su napadi dolazili i da li Tužilaštvo u tom postupku sarađuje sa nekim međunarodnim institucijama, nismo dobili odgovor. Prema podacima sa Tviter naloga „Anonimusa“, pod tagom „Operation Serbia“, od pre pet dana, samo za 24 sata bilo je napadnuto, narušeno ili hakovano više od 40 sajtova iz Srbije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.