Nakon što je izašao iz neuropsihijatrijske ustanove, zoljom srušio napuštenu zgradu kod Rume (VIDEO)

Za 12 dana akcije, MUP-u je predato više od 23 i po hiljade komada oružja, milion i dvesta hiljada komada municije i više od pet i po hiljada minsko-eksplozivnih sredstava. To je saopštio resorni ministar Bratislav Gašić. U obraćanju poslanicima, rekao je i da je u jučerašnjem incidentu kod Rume 25-godišnji mladić koristio ručni bacač - zolju, i to u danu u kojem je pušten sa neuropsihijatrijskog lečenja.

Foto: Insajder

Srušio omanju zgradu ručnim raketnim bacačem – tako glasi jedan od medijskih naslova o požaru u Platičevu kod Rume, gde je do tada nepoznati počinilac, u popodnevnim časovima, razneo napuštenu zgradu u blizini Železničke stanice. Nije bilo povređenih.

MUP je zatim saopštio da je osumnjičeni P. N, 1998. godište, uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.

Da je uhapšena osoba samo nekoliko sati ranije puštena iz neuropsihijatrijske ustanove, saopštio je ministar policije. Da bi bilo ko napustio lečenje, objašnjavaju stručnjaci, potrebno je da se nađe u kliničkoj reemisiji.

"U psihijatriji postoji jedna psihodinamika gde vi postignete, kad primite pacijenta na lečenje, normalno stavite ga pod određen nadzor, opservaciju, testirate ga, dajete mu farmakoterapiju i posmatrate redukciju njegovih tegoba zbog kojih je primljen. Vi možete da otpustite čoveka, pacijenta sa lečenja i da ste sigurni da je to sasvim okej, da je on funkcionalan, međutim to nikakva garancija nije šta on može da uradi. Ne postoji, nije to hirurgija, da vi za 10 dana skinete šavove, zadovoljni ste, nema komplikacija i pacijent može da ide, ništa mu neće faliti kod kuće da nastavi lečenje”, objašnjava psihijatar dr Vojin Kuzmanović.

Osumnjičeni je, kaže ministar, zolju kupio od drugog neuropsihijatrijskog pacijenta, koji je danas priveden.

"Prodao mu je tu istu zolju čovek koji je s njime bio u psihijatrijskoj bolnici do juče ujutru i obojica su istog trenutka uhapšeni i privedeni tužilaštvu i sudu. Kako policija može da se stavi u nečiju glavu i da preduzme, a ovde je policija preduzela sve“, rekao je ministar policije Bratislav Gašić. 

Obojici je određen pritvor do 48 sati i u tom roku će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužilaštvu. Ministarstvo zdravlja i Zaštitnik građana ne odgovaraju na pitanje "Markera" da li će u zdravstvenoj ustanovi iz koje je osumnjičeni počinilac pušten biti pokrenut postupak kontrole.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.