Nakon zahteva za izuzeća, u Apelacionom sudu ponovo odložena odluka o izručenju kurdskog aktiviste Turskoj

Sednica na kojoj je trebalo biti odlučeno da li postoje uslovi da Srbija Turskoj isporuči kurdskog političara i aktivistu Ečevita Piroglua odložena je danas u Apelacionom sudu jer je advokat Piroglua Milan Vuković tražio izuzeća sudija u ovom postupku.

Apelacioni sud. Foto: Srđan Ilić

Podneli smo zahtev za izuzeće članova sudskog veća i izuzeće predsednika Apelacionog suda i svih njegovih zamenika, kaže Vuković za Insajder.

Kako obrazlaže razlog za to je što su iste sudije koje su danas trebalo da razmatraju da li ima osnova da se Piroglou isporuči Turskoj ranije odlučivale o tome da li mu u Srbiji treba produžiti pritvor, pa advokati odbrane smatraju da ne sudije ne mogu biti nepristrasne u ovom postupku.

"To je suprotno mišljenju Vrhovnog kasacionog suda koji smatra da oni koji su odlučivali o pritvoru ne treba da odlučuju i o krivici“, smatra advokat Vuković.

On je, kako dodaje, tražio i izuzeće predsednika Apelacionog suda i svih zamenika predsednika tog suda jer bi oni morali znati praksu koju predlaže Vrhovni kasacioni sud. 

„O zahtevu za izuzeće predsednika sudova odlučuje predsednica Vrhovnog kasacionog suda“, ističe.

Dodaje da će u zavisnosti od odluke predsednice Vrhovnog kasacionog suda, naknadno biti zakazano i ročište.

„U kom roku ne mogu da prejudiciram“, zaključuje Vuković.

Podsetimo, kurdski političar i aktivista Ečavit Piroglu je iz Turske pobegao zbog ugrožavanja njegovih ljudskih prava, ali je po poternici te zemlje uhapšen u Srbiji prošle godine i od tada se nalazi u zatvoru. 

Viši sud u Beogradu doneo je odluku o postojanju uslova za izručenje turskog državljanina, ali prvostepenu odluku donosi Apelacioni sud. Prethodno ročište bilo je odloženo za danas zbog nedostatka prevodioca dok je današnje ročište odloženo zbog zahteva za izuzećima.

Prema srpskim zakonima, nakon pravosnažne odluke suda konačnu odluku o tome da li će neko biti izručen donosi ministar pravde. 

Na vest da bi Piroglu mogao da bude izručen Turskoj reagovao je i Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture, koji je apelovao na Srbiju da odloži izručenje.

U međuvremenu, juče je, baš uoči današnje odluke Apelacionog suda, u Srbiji boravio ministar spoljnih poslova Turske.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.