Nastavljena posebna sednica Skupštine posle masovnih ubistava: Deo opozicije napustio sednicu, vlast tvrdi da nije jedina odgovorna (VIDEO)

Za nasilje u društvu su odgovorni svi, vlast se neće menjati na ulici a događaji posle dva masovna ubistva delo su stranih službi - poruka je predstavnika Vlade koji su prisustvovali zasedanju Narodne skupštine.

Sednica Skupštine. Foto: Srđan Ilić

Ministar policije, o čijoj bi smeni Parlament trebalo da raspravlja, govorio je na početku zasedanja o bezbednosnim merama za sprečavanje nasilja koje su sprovođene u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u prethodnoj godini, navodeći da većih incidenata nije bilo. S druge strane, kada je reč o slučaju masovnog ubistva u Mladenovcu, rekao je da  je policija dva puta privremeno oduzimala oružje ocu počinioca, da su protiv počinioca i članova njegove porodice u više navrata podnošene krivične i prekršajne prijave, koje su zastarele ili MUP-u nije poznat krajnji ishod tih prijava.

"Šta tu ima da se krije? Odlično vi znate da zločin nastaje nizom bioloških, socioloških, psihičkih faktora. Policija nije mogla da zna i da pretpostavi da će tako nešto da se desi. Pitate me da li snosim odgovornost. Da snosim i ja, snosite i vi, snosimo je svi zajedno”, rekao je ministar policije Bratislav Gašić. 

Predsednica Vlade s druge strane, smatra da su odgovorni počionici i da je sve drugo relativizacija njihovih zločina. Tvrdi da u tim slučajevima sistem nije zakazao.

"Ne kažem da sistem nije zakazao nikad, ali u ovom slučaju nije zakazao. To čini ovu stvar još težom za razumevanje, uzrok je nejasniji, rešenje samim tim teže. O tome treba da pričamo na ozbiljan način, a ne Vučić je kriv, SNS je kriva. Ne, zna se ko je kriv i ko je odgovoran. Mi možemo da pričamo o nekim širim uticajima na to ali ja znam ko je odgovoran - onaj monstrum od 13 godina koji je pobio tu decu i onaj drugi monstrum koji je pobio osmoro ljudi u Mladenovcu. Oni su odgovorni i krivi. O svemu ostalom možemo da pričamo uvek”, rekla je na zasedanju Skupštine Ana Brnabić.

Za deo opozicije priča je međutim završena još tokom prepodneva jer su poslanici Demokratske stranke i Zeleno-levog kluba napustili sednicu. Kako su ocenili rasprava je razvodnjena a cilj vladajuće većine je utišavanje protesta. 

Zoran Lutovac predsednik Demokratske stranke je podsetio da je sednica zakazana kako bi predstavnici vlasti pokazali odgovornost. 

“Posle usvojenih zahteva i pokazane odgovornosti, da raspravljamo kako učiniti Srbiju normalnom, uređenom državom i društvom u kojem vlada pravda, to se nažalost ne dešava. Čuli ste od predsednice Vlade i ministara da se negira odgovornost. Umesto da tražimo način i put kako da zaustavimo nasilje, ono se negira, negira se razlog i uzrok nasilja. A mi imamo i fizičko nasilje koje je u ogromnom porastu, imamo verbalno nasilje koje generiše sva ostala nasilja, imamo institucionalno nasilje”

U skupštinskoj sali ostali su predstavnici ostalih opozicionih partija. Lider Dveri Boško Obradović zatražio je ostavku cele Vlade.

“Pod dva je okrugli sto između vlasti i opozicije na kome će se razgovarati o vanrednim izborima na svim nivoima u narednih godinu dana, formiranje prelazne tehničke vlade koja će voditi državu do narednih izbora, koja će osloboditi medije i koja će omogućiti poštene izbore i što je posebno važno prelazne vlade koja će doneti hitne mere u oblasti prosvetnih i medijskih reformi u cilju prevencije nasilja u našem društvu”. 

Odgovarajući na taj zahtev, predsednica Vlade je poručila da neće biti tehničke vlade, ni nasilnog gašenja medija, a da se vlast neće menjati na ulici. Za političlku krizu optužila je strane službe.

“Ovo što se dešava je maslo stranih službi. Sve ovo što se dešava je destabilizacija Republike Srbije”, ocenila je Ana Brnabić.

Osim izveštaja o bezbednosnoj situaciji na dnevnom redu sednice je i rasprava o izveštau REM-a, predlog da se formira Anketni odbor radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su doveli do masovnih ubistava, kao i predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova. Sednica se nastavlja u utorak. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.