Nema odgovora da li će MUP proveravati veze policajca Vučkovića i Belivukovog klana

Nakon međusobnih optužbi o krivičnim delima dva nekada bliska saradnika, koji su ujedno bili najviši rukovodioci srpske policije, MUP je saopštio da će Sektor unutrašnje kontrole pozvati na razgovoru Dijanu Hrkalović i Nebojšu Stefanovića.

Iako se u saopštenju navodi da se MUP pozvao na nalog Višeg javnog tužilaštva, ovo tužilaštvo je demantovalo da je naložilo saslušanje Hrkalovićeve i Stefanovića pojasnivši da će oni biti saslušani kao građani u vezi sa tvrdnjama bivše državne sekretarke o navodno nezakonitim radnjama načelnika Odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića. 

Podsetimo, povodom javnih optužbi koje je iznela bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović, Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da takvi javni istupi nemaju nikakvu dokaznu snagu, da se ne mogu smatrati relevantnim i verodostojnim, podsetivši da je ona imala priliku da govori pred tužiocem ali je tada ćutala. 

Samo dan kasnije, Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a da proveri navode bivše državne sekretarke date medijima ali samo u delu koje se odnosi na policajca koji je vodio postupak hapšenja u slučaju Jovanjica Slobodana Milenkovića. 

Da li ih zanimaju i navodi bivšeg ministra ostalo je bez odgovora. Naime, u tužilaštvu na pitanje Insajdera da li će proveravati i navode Nebojše Stefanovića da je veza Dijane Hrkalović sa Belivukovim klanom bio neki visoki funkcioner policije, u Višem tužilaštvu su rekli da je za to zaduženo Tužilaštvo za organizovani kriminal. Na isto pitanje Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nije odgovorio.

Iako Stefanović nije naveo ime policijskog službenika za koga navodi da je bio veza državne sekretarke i Belivukovog klana, Dijana Hrkalović jeste. Gostujući na televiziji Happy potvrdila je poznanstvo Aleksandra Stankovića i Nenada Vučkovića, kao i prepisku Vučkovića i Belivuka.

Brojne informacije koje ukazuju na to da je Veljko Belivuk bio povezan sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićevim zvanim Vučko novinari Insajdera objavili su u više tekstova, priloga i emisija poslednjih godina. Još 2016. Insajder je objavio fotografiju na kojoj se zajedno na tribinama nalaze Veljko Belivuk, Aleksandar Stanković, koji je kasnije ubijen, i pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković.

Vučković je jedno vreme bio u Skupštini Fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik grupe navijača. Svojevremeno je Nebojša Stefanović, tada ministar policije, na pitanje novinara Insajdera kako je vođa huligana postao pripadnik Žandarmerije, rekao da tu nema ničeg spornog.

"Ne znam da li je vođa, ali znam da je navijač Partizana, ne mislim da postoji krivično delo biti navijač ili vođa navijača", rekao je Stefanović 2016. godine. 

Odmah nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka, odgovarajući na pitanja Insajdera, predsednik Srbije rekao je da je pitanje povezanosti sa državnim strukturama najvažnije pitanje i da se to proverava. Nakon toga, i bivši ministar policije tvrdio je da se utvrđuje ko su sve bili saradnici Belivukovog klana. 

Jedini, i to za pomaganje u sudskom postupku ometarnjem istrage, na optuženičkoj klupi do sada su se našli bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović i načelnik u MUP-u Dejan Milenković. 

Po svemu sudeći, istrage, prvo one medijske pa onda i policijske, još nisu završene ili su tek na početku. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.