Nenadić: SNS tokom predizborne kampanje potrošila više od milijarde dinara

U kampanji za predsedničke i parlamentarne izbore 3. aprila potrošeno je više od dve milijarde dinara, od čega su lista Srpske napredne stranke i njen kandidat za predsednika Srbije Aleksandar Vučić potrošili približno polovinu, saopštila je Transparentnost Srbija.

Foto: Srđan Ilić

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić kaže za Insajder TV da u finansijskim izveštajima za predsedničke i parlamentarne izbore postoji nekoliko pitanja za kontrolu i razjašnjenje.

Iako izveštaji SNS-a o troškovima kampanje nisu među najgorima logično je da oni izazivaju najviše pažnje, s obzirom na to da je reč o stranci na vlasti i da njihova kampanja koštala koliko sve druge zajedno, dodaje Nenadić.

„Mi smo u analizi istakli nekoliko takvih pitanja, kada je reč o SNS i ostalim izveštajima, između ostalog može se pomenuti da ovde nisu bili prijavljeni nikakvi nenovčani prilozi“, rekao je Nenadić.

U nekim slučajevima, navodi Nenadić, sumnja se da su građanima aktivisti delili poklone i pružali usluge.

U izveštajima, kako tvrdi programski direktor Transparentnosti, nisu iskazani troškovi zakupljenih TV termina na TV Pink i TV Prva, iako, kako navodi, za to postoji posebna rubrika.

Nenadić kaže da u izveštajima nisu pronašli podatke o oglašavanju na televiziji K1.

„Ostaje dilema da li su ovi troškovi prijavljeni u nekoj drugoj rubrici i po kojem cenovniku su obračunati s obzirom na to da televizije nisu objavile posebne cenovnike za zakupljene termine“, objasnio je Nenadić.

Nenadić: Brojni troškovi su pogrešno razvrstani i prikazani

Nenadić ističe da su brojni troškovi pogrešno razvrstani. Kako kaže, trošak oglašavanja na internetu za predsedničke izbore prikazan je u rubrici „Ostalo“.

Kada je reč preliminarnom izveštajima koji bi trebalo da pokriju stanje do 19. marta, u njim nisu bili realno predstavljeni troškovi  TV oglašavanja u tom periodu, dodaje Nenadić.

Komentarišući izveštaj za parlamentarne izbore, Nenadić kaže da je zapaženo da su popusti za oglašavanje na bilbordima bili kod pojedinih oglašivača izuzetno visoki što, kako sagovornik navodi, otvara pitanje jednakosti postupanja pružalaca usluga pogotovo u situaciji kada zakon nije propisao obavezu da se za ovaj vid političkog oglašavanja objave cenovnici i popusti na količinu.

„Za predizborni skup, kojim je otpočeta kampanja u Merošini ako je suditi po informacijama koje su objavili lokalni mediji, nisu prikazani pojedini troškovi“, dodao je Nenadić. 

On dodaje da iz izveštaja nije vidljivo da li su obuhvaćeni troškovi oglašavanja na fejsbuku, što je, kako tvrdi, problem i kod mnogih drugih stranaka. 

„Budući da u izveštajnom obrascu nije propisano da se posebno iskazuju troškovi oglašavanje na društvenim mrežema“, navodi za Insajder TV programski direktor Transparentnosti.

Nenadić ističe da je čak 76,4 miliona dinara  prikazano kao „trošak angažovanja marketinške agencije“, umesto, kako kaže, „u okviru rubrika koje su predviđene za oglašavanje na bilbordima, medijima i troškove istraživanja“.

Programski direktor Transparentnosti kaže da nisu prikazani troškovi telefonske komunikacije iako su mnogi građani dobijali pozive iz ove stranke naročito na dan izbora.

Izbori 2022 fotka feature 3

„Sprska napredna stranka je  31. marta objavila informacije o ukupnim troškovima zaključno sa tim datumom, ali je taj iznos daleko manji od onog prikazanog u finansijskim izveštajima“, istakao je Nenadić.

Uz podatak da tek 6,5 odsto ukupnih troškova kampanje potiče od priloga pojedinaca i firmi, Transparentnost Srbija navela je da je Socijalistička partija Srbije (SPS), koja nije imala predsedničkog kandidata, potrošila u kampanji 236 miliona dinara, lista Ujedinjeni za pobedu Srbije 164,5 miliona za parlamentarne i predsedničke izbore a koalicija NADA 109 miliona.

Koalicija Moramo, Zavetnici, Dveri i Srpska radikalna stranka (SRS) potrošili su u kampanji između 72 i 93 miliona dinara, a po navodima TS, ni 11 dana po isteku zakonskog roka šest izbornih lista, među kojima i liste Stranke pravde i pomirenja i koalicije Albanaca doline, koje su ušle u parlament, nisu objavile finansijske izveštaje.

Za predsedničke izbore, gde je rok istekao pre više od dva meseca, izveštaj nije podnet za kampanju Mišu Vacića. Stranka pravde i pomirenja, Romska partija i Ruski manjinski savez, kao i kandidat Miša Vacić, nisu podneli ni preliminarne finansijske izveštaje, a još nije objavljeno da li je Agencija za sprečavanje korupcije protiv njih pokrenula postupke, stoji u saopštenju.

Parlamentarni izbori održani su 3. aprila, ali su zbog više ponovljenih glasanja na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac, konačni rezultati izbora potvrđeni tek 5. jula.

Srpska napredna stranka osvojila je  na izborima 120 poslaničkih mandata, lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ 38 mandata, Socijalistička partija Srbije 31 mandat, koalicija „NADA“ 15 mandata, koalicija „Moramo“ 13 mandata, koalicija Dveri – POKS 10 mandata, Zavetnici 10 mandata, Stranka vojvođanskih Mađara pet mandata, lista „Muftija Amanet“ tri mandata, koalicija Zajedno za Vojvodinu dva mandata, SDA Sandžaka dva mandata i Koalicija Albanaca Doline - jedan mandat.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.