Neodgovorna izjava profesora Simeunovića o vezi između autizma i terorizma (VIDEO)

Samo dan posle tragedije, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Dragan Simeunović govorio je o faktorima koji su, prema njegovom mišljenju, doveli do masovnog ubistva u školi u Srbiji. Svoju teoriju da "od 750 000 đaka jedan procenat mora da bude psihijatrijski bolestan", podupreo je nezvaničnim mišljenjem dečjeg psihologa iz Amerike. Tako je Aspergerov sindrom, iz spektra autizma, doveo u vezu s terorizmom. Na to, u studiju, niko nije reagovao, a van studija je izjavu prvi osudio Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović. Foto: Insajder

"Ono što je jako bitno je da se pokazala ta jačina roditelja, da smo se svi ujedinili i stali iza tvrdnji koje, ne samo u ovom trenutku da su opasne, (već je) u bilo kom trenutku opasno da se iznose tvrdnje koje su netačne, neutemeljene prosto, pogotovo ako govorimo o profesoru Simeunoviću koji ih iznosi tako paušalno“, rekla je Nevena Petrović Jojić, predsednica Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Savez je konsultovao i domaće stručnjake. Profesor sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Nenad Glumbić, pored ostalog, navodi da nauka ne povezuje autizam s kriminalnim ponašanjem.

"Povezivanje kriminala i autizma u medijima podstiče negativne stavove prema osobama s poremećajem iz spektra autizma i stigmatizaciju celokupne populacije osoba s autizmom. Stoga je, makar i implicitno povezivanje autizma s masovnim ubistvima, nenaučna, neetička i neodgovorna praksa“, navodi profesor u saopštenju Saveza.

Tri dana posle gostovanja RTS se izvinio zbog, kako je navedeno, neutemeljenih izjava profesora Simeunovića. Izvinjavaju se osobama s autizmom i njihovim porodicama ukoliko ih je gostovanje na bilo koji način uznemirilo.

"Mislim da se trebalo daleko iskrenije, oštrije i jasnije. Očito da mi imamo problem u društvu kod nekih težih situacija i kad nam se, kad nešto napravimo što ne valja (treba) reći izvini. Teško se dolazi do tih reči. Sve nešto uvijeno, umotano“, smatra Mirko Gojić, predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom

Posle oštre reakcije javnosti i civilnog društva, izvinio se i profesor Simeunović, koji je rekao da se od mišljenja dečjeg psihologa ogradio jer nije stručan za medicinske dijagnoze, a da je njegova izjava zloupotrebljena.

"Ja odista koristim ovu priliku da se izvinim svim roditeljima autistične dece i svim autističnim osobama, zato što ja odista ne mogu da sudim, ja nisam mogao da znam da li je taj stav ispavan, kao što ne mogu da ocenim da li je stav kolege defektologa iz Beograda koji ne misli tako ispravan, zato kažem, upućujem na ove psihijatre. Međutim ja se lično izvinjavam“, rekao je Dragan Simenunović, profesor Fakulteta političkih nauka.


Savezu udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom izvinio se i Fakultet političkih nauka u Beogradu, napominjući da profesor Simeunović nije govorio u ime Fakulteta, i da je u ovakvim trenucima presudno meriti svaku izgovorenu reč.

"Naš fakultet decenijama nastoji da neguje i širi vrednosti humanosti, solidarnosti, umerenosti i tolerancije. Rad sa ugroženim i marginalizovanim pojedincima i grupama je u jezgru i biću naše institucije. Otuda osećamo posebnu vrstu teskobe kada na naše osnovne vrednosti padne senka ili sumnja“, navodi FPN. 

 "Ovo je sad eskaliralo sa izjavom gospodina Simeunovića, ali svedoci smo da se na raznim televizijama, koje imaju nacionalnu frekvenciju, u poslaničkim klupama…Prosto svako ko ima iole uticaja i u tom govoru ističe da smo autistično društvo, da smo tako autistični“, dodaje Petrović Jojić.

Izjave u medijima, poput one koju je prošle nedelje izrekao profesor Simeunović, otežavaju višedecenijsku borbu roditelja dece s autizmom, da po tom pitanju edukuju društvo.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.