Neuspešni pregovori u Briselu (VIDEO)

Pre današnjeg susreta, u Briselu su poslednji put predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbn Kurti razgovarali početkom maja, nekoliko dana posle lokalnih izbora koje su Srbi bojkotovali; tada je usvojena Deklaracija o nestalima i predstavljen prvi Nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Krajem juna, bili su pozvani na hitan krizni sastanak sa predstavnicima Unije, ali se predsednik Srbije i kosovski premijer tada nisu sreli; ni ta poseta Briselu nije dala rezultate.

Trilateralni sastanak u Briselu Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Kosovski premijer Aljbin Kurti odbio je da prihvati predlog Evropske unije za dogovor. Problem je neprihvatanje prištinske delegacije da formiraju Zajednicu srpskih opština, koja je dogovorena pre više od deset godina, takođe u Briselu, uz posredovanje međunarodnih predstavnika.

Ne nazire se kraj krizi na severu Kosova i Metohije, koja traje više od tri meseca. Ni današnji susret na najvišem nivou u Briselu, nije doneo ništa novo. Kompromisni predlog Evropske unije – niko ne navodi šta sve podrazumeva, prihvata Beograd, ali ne i i Priština. Predlog podrazumeva i formiranje Zajednice srpskih opština, što je za prištinsku delegaciju neprihvatljivo i posle 10 godina, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"U smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Svi mi imamo svoje predloge, mi svoje, Albanci svoje... Na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog evropske unije. Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan. Jasno je da Kurti prosto izbegava da formira ZSO, to je suština svega. Dakle, Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli, ne samo mi, nego i evropska unija je rekla kakav je hodogram i kako stvari moraju da se odvijaju, rekao je Vučić.


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj, podsetio je na Briselski i Ohridski sporazum, u kojima se pominje formiranje Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala:

"Nažalost, posle jako dugog sastanka, premijer Kurti nije bio spreman da krene napred i počne formiranje Zajednice srpskih opština. Umesto toga, insistira da se de fakto priznanje Kosova postavi kao prvi korak.”

Kosovski premijer Aljbin Kurti u obraćanju medijima kaže da ne može da prihvati da uslov za primenu Ohridskog sporazuma bude formiranje Zajednice srpskih opština.

“Taj sporazum sada je unutar jednog mnogo većeg sporazuma i ja ne bežim od tog sporazuma ZSO, ali ne može taj sporazum da ispadne centar svega. Svaki student prava koji bi čitao sporazum iz Brisela rekao bi da je ovo defakto uzajamno priznavanje između Srbije i Kosova, ali Srbija hoće sada da nekako negira to, pa ajde da pričamo o toj asocijaciji opština. Ona je unutar svih pređašnjih sporazuma, ali ne može da bude preduslov u smislu vremena, niti u centru u smislu prostora, rekao je on.

Najnovija kriza, nastala proletos, posle lokalnih izbora koje su Srbi bojkotavali, pa gradonačelnici u četiri većinski srpske opštine na severu postali Albanci, mogla bi da bude rešena - novim izborima. Beograd i deo međunarodne zajednice traže da gradonačelnici i odbornici četiri opštine na severu podnesu ostavke, što Priština ne prihvata, ponovio je nakon sastanka Aleksandar Vučić.

"Ja sam rekao, da ću da dam sve od sebe da ukoliko oni daju ostavke, da ću da razgovaram sa Srbima da učestvuju... ne mogu ja da obećam u ime Srba, ali sam rekao da bih dao sve od sebe", rekao je Vučić.

Dok je trajao sastanak u Briselu, na severu Kosova i Metohije, albanski odbornici u opštinama Leposavić i Zubin Potok odlučili su da podnesu zahtev za priključivanje te dve opštine Asocijaciji kosovskih opština; prethodno je u tu asocijaciju primljena Opština Severna Kosovska Mitrovica. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.