Nikolić (Savet guvernera NBS): Inflacija u Srbiji umereno porasla

Poskupljenje cene hleba Sava predstavlja signal da je stanje dramatično svuda u svetu, rekao je gostujući u Markeru, ekonomista i član Saveta guvernera Narodne banke Srbije Ivan Nikolić. On je ipak dodao da u bankarskom sistemu i finansijskoj stabilnosti u Srbiji trenutno nema problema, dok je stvar sa inflacijom i cenama malo složenija.

Ivan Nikolić

Cene rastu svuda u svetu i u ovom trenutku postavljen je 40-ogodišnji rekord po visini inflacije, rekao je Nikolić dodajući da Srbija spada u zemlje sa umerenim uvećanjem inflacije.

On je naveo da je Republički zavod za statistiku izneo podatak da aprilska inflacija u Srbiji iznosi 9,6 što jeste veća nego projektovana ali spada u umereno povećanje. 

„Sedam zemalja Evrope ima dvocifrenu inflaciju, a desetak zemalja višu od Srbije“ , dodao je Nikolić.

Govoreći o saopštenju Narodne banke da pritisci zahtevaju pooštravanje monetarnih uslova, odnosno poskupljenje kredita, Nikolić je rekao da je sve to reakcija na uvećanje cena.

„Narodna banka pokušava da svojim merama odgovori na ove izazove. Ovo je samo u manjoj meri jer je u pitanju uvezena inflacija“, dodao je Nikolić.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.