Nova optužnica protiv Papića i Pandura: Sprečili hapšenje pripadnika kriminalne grupe

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je danas sudu optužni predlog protiv Gorana Papića i Branislava Pandura, zbog sumnje da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K.

Goran Papić. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Papiću se optužnim predlogom na teret stavlja krivično delo trgovina uticajem, a Panduru zloupotreba službenog položaja, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović ukazao je da je ovo drugi optužni akt protiv okrivljenog Gorana Papića koji sudu podnosi Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije ovog tužilaštva.

Tim povodom je poručio da je tužilaštvo odlučno u razotkrivanju nezakonitosti i korupcije u radu pojedinih pripadnika policije, kojoj je osnovna uloga da gradjane štiti od kriminala, a ne da se njime sama bavi.

“Nema tolerancije za pojedince koji vrše krivična dela, krijući se iza službene legitimacije policije. Policija treba da čuva gradjane od kriminalaca, a ne kriminalce”, istakao je Stefanović.

Papić se sumnjiči da je u noći privođenja N.K. u SBPOK, pod sumnjom da se bavi prodajom narkotika, uticao na svoje podređene da se N.K. pusti na slobodu, navodeći da ga poznaje od ranije i da je privedeni samo majstor kod kojeg on popravlja kola, iako je znao da je N.K. lice za koje su postojala operativna saznanja da je član kriminalne grupe koja se u dužem periodu bavi prodajom narkotika.

U tom predmetu završne reči na suđenju zakazane su 15. avgust, nakon čega će sud izreći prvostepenu presudu, dodaju u saopštenju iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Branislav Pandur je iskoristio svoj položaj i pozvao dežurnog zamenika Višeg javnog tužioca u Beogradu kojem je rekao neistinitu informaciju da je N.K. “pod merama” Tužilaštva za organizovani kriminal i da bi njegovim zadržavanjem bila upropašćena operativna obrada SBPOK, iako je znao da to nije tačno.

Na taj način, navodi se u saopštenju, okrivljeni su N.K. pribavili korist tako što su sprečili da mu se odredi zadržavanje do 48 sati, kao i da mu se vrate prethodno oduzeti predmeti – pa su tako onemogućili veštačenje sadržaja mobilnih telefona, pretres vozila i DNK veštačenje oduzetog novca i veštačenje prisustva opojnih droga na novcu.

Podsećamo da se prvim optužnim aktom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Goran Papić tereti za krivično delo trgovina uticajem, zbog sumnje da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se Marku Miljkoviću odmah, bez provera, vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

U Višem sudu u Beogradu, 13. jula ministar odbrane Nebojša Stefanović osporio je odbranu Gorana Papića, koji tvrdi da je Stefanović u vreme dok je bio ministar policije, naložio da se u aprilu 2020. godine Marku Miljkoviću istog dana vrati blindirano vozilo.

Stefanović je za navode iz te izjave rekao da nisu tačni i dodao da je spreman da ide na poligraf, kako bi dokazao da to nije istina.

Slučaj koji je u javnosti poznat i kao „Ubistvo na šinama“ predstavlja ubistvo Vlastimira Miloševića (34), bivšeg karate reprezentativca. On je ubijen u Ulici 27 marta rano ujutru 30. januara 2017. godine sa šest metaka iz automatskog pištolja „škorpion“.

Izvor: VJT/Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.