Novi tip hepatitisa još nije registrovan u Srbiji

Novi tip akutnog hepatitisa nepoznatog porekla, koji se brzo širi među decom, još nije zvanično registrovan u Srbiji. Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak izjavio je da ne postoji nijedan slučaj prijavljen u beogradskim predškolskim ustanovama, a da su mere zaštite na snazi.

Za sada se jedino sumnja da bi devetogodišnji dečak koji leži na Institutu za majku i dete u Beogradu mogao da bude prvi zvanično zabeleženi pacijent.

Polovinom aprila navodi o novoj vrsti zapaljenja jetre pojavili su se u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i u ostatku sveta. 

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je primila izveštaje više od 200 slučajeva dečjeg hepatitisa ili upale jetre u 20 zemalja. Zabeleženi su i pojedinačni smrtni slučajevi.

Hepatitis je poznata bolest, najčešće izazvana virusnom infekcijom, a uzrokuje zapaljenje jetre. Za sada postoji pet glavnih tipova hepatitisa koje izazivaju određeni virusi - poznati kao A, B, C, D i E. Novi tip biće, verovatno, označen kao hepatitis F.

Prvi simptom je žutilo beonjača, zatim kože i malaksalost dece. Za sada, preporuke se svode na pranje ruku i održavanje lične i kolektivne higijene.

U Srbiji bez potvrđenih slučajeva oboljevanja od novog oblika hepatitisa

Gostujući u emisiji Marker na Insajder TV, specijalista pedijatrije, Saša Milićević, rekao je da je veoma dobro što kod nas još uvek nema epidemije novog, malo poznatog virusa Hepatisa, koji najčešće napada decu. Milićević je precizirao da kod nas još uvek nije zvanično dijagnostifikovan nijedan slučaj. Iako postoji sumnja da bi jedan devetogodišnji dečak mogao da postane prvi pacijent oboleo od novog oblika Hepatitisa, to zvanično nije potvrđeno.

„Sada je situacija pomalo zastrašujuća jer izlazimo iz korone, zbog čega su mnogi u strahu“, ocenio je Milićević i dodao da je Hepatitis oboljenje koje je postojalo i ranije. Postoji šansa da ovaj oblik Hepatitisa izaziva adeno virus, koji je na ovim prostorima takođe prisutan od ranije, ali uobičajeno izaziva kijavice, prehlade i slične bolesti. Nije poznato kako pomenuti adeno virus može da izazove upalu jetre, tipičnu za Hepatitis, kao oboljenje, objašnjava on.

Higijena ruku najbolja zaštita od virusa

Najbolja zaštita od novog virusa su prevencija i održavanje higijene ruku, a među decom se najviše i najbrže širi, zbog čestog dodirivanja usta prljavim rukama. Dodatna zaštita su jak imunitet i zdrava ishrana.

Više stotina mališana iz Severne Amerike i Evrope obolelo je od malo poznatog oblika Hepatitisa, koji kod dece najčešće izaziva žutilo beonjača, kože i malaksalost.

Moguće da smo na koronu stekli kolektivni imunitet

Pedijatar Milićević je izrazio nadu da je najveći broj građana uspeo da stekne imunitet na koronu i da ona sada napada najosetljivije. Dodao je da još uvek ima pacijenata sa simptomima te bolesti, ali i da prisustvo virusa u organizmu ljudi često otkrivaju i testiranjem, pre putovanja u inostranstvo, ili u sličnim situacijama. Nova bolest mogla bi biti i posledica korone, ili vakcinisanja, prenosi pretpostavke struke pedijatar Milićević.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.