Obradović (SSP) u "Marker razgovoru": Sednica Odbora za obrazovanje nije zakazana ni 20 dana od masakra u školi (VIDEO)

Pre 15 dana upitao sam nadležne u Ministarstvu prosvete da li se đaci Vladislava Ribnikara zaista moraju vratiti u tu zgradu škole gde se dogodio masakr i predložio da se đaci do kraja školske godine rasporede u dve ostale škole na teritoriji Vračara ali odgovor nikada nisam dobio, rekao je Vladimir Obradović, poslanik u grupi Ujedinjeni i član skupštinskog Odbora za obrazovanje u "Marker razgovoru ".

Vladimir Obradović poslanik u grupi Ujedinjeni i član skupštinskog Odbora za obrazovanje. Foto: Insajder

"Ja sam se igrom slučaja zadesio baš u trenutku policijske akcije i dolaska Hitne pomoći tog 3. maja. Samo jedan deo sam video i meni je  svaki put od tada teško da prođem tamo. Za mene je bilo neshvatljivo da sada neko može da tera decu da se vrate u  taj prostor. Zato sam neformalno razgovarao i sa ljudima u opštini i sa ostalima i svi su se složili da nema potrebe da se deca vraćaju u Ribnikar i da se može naći drugo rešenje“, rekao je Obradović.

Na konstataciju novinarke da je to bilo neformalno, Obradović je rekao da je zvaničan odgovor izostao.

"Međutim, nisam nikakav odgovor dobio, a ja ću u narednom vremenu iskoristiti pravo poslanika pa ću postaviti i poslaničko pitanje“, dodao je poslanik u grupi Ujedinjeni i član skupštinskog Odbora za obrazovanje.

Govoreći o tome zbog čega Odbor za obrazovanje nije u stalnom zasedanju nakon masakra u školi, Obradović kaže da je to pitanje za predsednika Odbora (Marka Atlagića).

"Mi smo zasedali 3. maja u 10 sati, sat vremena nakon ovog događaja. Sednica je nakon što su stigle informacije prekinuta i nastavljena je naredne sednice ali po sistemu "Selo gori a baba se češlja“. O ovome nije bilo reči, makar što se tiče sednice. Mi smo otvorili tu temu ali predsedavajući to nije uvrstio u dnevni red rekavši da nema potrebe ovde da se sada razgovara“, objašnjava Obradović. 

On dodaje da članovi skupštinskog odbora i dalje nemaju informaciju kada će biti zakazana nova sednica.

"Prošlo je 20 dana od masakra i dalje mi nemamo zakazanu sednicu niti smo dobili nikakve izveštaje iako je, u smislu vlasti, skupštinski odbor iznad Ministarstva prosvete. Predsedavajući Odbora nije smatrao da je potrebno da zakaže sednicu na ovu temu i da se aktivno uključimo. Ovo je kriza dakle celog društva“, kaže Obradović.

Komentarišući navode Slobodana Negića, oca devojčice Sofije, koja je nastradala u OŠ "Vladislav Ribnikar", da su neka deca na psihoterapijama po povratku u školske klupe već 5. maja u školi bila na terapiji muzikom gde ih je doktorka Ranka Radulović "povezivala sa dušama svojih nastradalih drugara", Vladimir Obradović ocenio je da je to pre svega odgovornost direktorke škole.

"Ne može ni opština, ni grad, ni ministarstvo da više zna od direktorke škole. Sve to treba da bude u dogovoru s njom. Za sve te stvari direktorka je prva odgovorna. Direktorka je morala da zna. Ona je odgovorna za sve što se dešava“, istakao je poslanik grupe Ujedinjeni dodajući da je po njemu "direktorka već 3. maja trebalo da da ostavku“.

On ističe da sve izgleda da nadležni reaguju reaktivno, a ne po planu.

"Mi prepodne čujemo informaciju da deca koja ne dođu u školu Vladislav Ribnikar moraju imati opravdanje, onda par sati čujemo da ipak ko nije spreman - ne mora da se vrati. To pokazuje odsustvo bilo kakvog plana i promišljanja već nadležni reaguju reaktivno. To i dalje nije plan i promišljena akcija šta uraditi kako bi se ova tragedija prevazišla i to na način koji ima najmanji mogući uticaj“, zaključio je Obradović. 

 Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.