Od novembra brži pristup informacijama o radu državnih organa i preduzeća

Informacije o radu državnih organa i preduzeća, koje su do sada bile dostupne na više različitih sajtova, od sredine novembra će se nalaziti na jednom mestu – na internet sajtu Kancelarije poverenika.

Informacije o radu državnih organa biće objedinjenje, najaviljuju iz Kancelarije poverenika. Ilustracija: Kaitlyn Baker/Unsplash

Do 17. novembra svi organi vlasti na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, kao i javna preduzeća, ustanove, organizacije i privredna društva koja su osnovana odlukom države, pokrajine ili lokalne samouprave imaju obavezu da podatke objave na portalu Jedinstvenog informacionog sistema informatora o radu Kancelarije poverenika. 

Između ostalog, u sistemu će se naći i podaci o uslugama, finansijskim podacima, javnim nabavkama, platama i sredstvima rada.

Ovo pravilo ustanovljeno je izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je počeo da se primenjuje ove godine. Zakon propisuje obavezu većini organa vlasti da taj informator objave u elektronskom i mašinski čitljivom obliku i to upravo putem jedinstvenog informacionog sistema, koji će voditi i održavati Poverenik.

Ova institucija je 2008. godine na svom internet sajtu objavila Katalog organa javne vlasti na koje se primenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Katalog, trenutno, sadrži podatke za 10.897 subjekata.

Kako je u Kancelariji poverenika rečeno za Insajder, postoji mogućnost da ovim katalogom nisu obuhvaćeni svi oni koji se ubrajaju u kategoriju javne vlasti. Zato pozivaju sve organe vlasti, ustanove i javna preduzeća da podatke blagovremeno učine dostupnim javnosti.

Izrada informatora je obaveza svih organa vlasti, poručuju iz Kancelarije poverenika, i dodaju da će protiv svih koji se o to ogluše biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Predviđena kazna kreće se od 20.000 do 100.000 dinara. 

Kada informator na portalu zaživi, građani će moći da dobiju tražene informacije lako i brzo, bez podnošenja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Jelena Janković (Insajder TV): Državni organi često odbijaju da dostave informacije

Ovako zamišljen informator mogao bi značajno da olakša pristup informacijama od javnog značaja, pre svega u smislu skraćenja vremena koje je sada potrebno, kako bi se dobile tražene informacije, smatra istraživačka novinarka Insajder televizije Jelena Janković. 

„Podaci  o tenderima, poslovanju javnih preduzeća mogu se i sada naći, ali u različitim bazama podataka, pa će ovakvi katalozi svakako olakšati pretragu“, kaže Jankovićeva.

Navodi da mnoge informacije nažalost nisu javno dostupne, kao i da često organi vlasti odbijaju da ih dostave. 

„Problem su i rokovi. Neretko, a pod izgovorom povećanog obima posla, institucije umesto 15 zahtevaju dodatnih 40 radnih dana za dostavljanje informacija od javnog značaja, čak i kada je reč o samo jednom traženom dokumentu. Iako je očigledno da je instituciji trebalo više vremena da napiše obaveštenje o naknadnom roku nego da pošalje postojeći dokument, Zakon to dozvoljava a javni organi koriste“, objašnjava.

Jankovićeva kaže da su različiti povodi za ćutanje organa vlasti, kao i da je poslednjih nekoliko godina gotovo nemoguće dobiti podake o nekim od najskupljih državnih poslova, pre svega u oblasti infrastrukture.

„Reč je o poslovima koje realizuju privatne firme koje su angažovane bez tendera, po međudržavnim sporazumima, a građani su uskraćeni za bilo kakve podatke o njima jer komercijalni ugovori sadrže odredbe o tajnosti. U primerima kojima sam se bavila, koliko god to neverovatno zvučalo, bez uvida javnosti, predstavnici vlasti trošili su milione evra iz budžeta“, zaključuje Jankovićeva.

Uputstvo za popunjavanje informatora dostupno na sajtu Kancelarije poverenika

Obaveza dostavljanja podataka za one koji spadaju u kategoriju organa javne vlasti postoji od 2004. godine, ali je izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja njihov broj povećan. 

Na sajtu Kancelarije poverenika objavljeno je video uputstvo za popunjavanje informatora, a u okviru projekta „Otvoreni podaci za održivi razvoj“ koji sprovode Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije i Program Ujedinjenih nacija za održivi razvoj (UNDP), uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: Insajder 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.