Odložena pravosudna reforma u Izraelu posle tri meseca protesta i objave generalnog štrajka (VIDEO)

Za sada, ništa od pravosudne reforme u Izraelu. Posle skoro tri meseca protesta, ostavki i otpuštanja jednog ministra, štrajkova glađu i početka generalnog štrajka, Vlada Benjamina Netanjahua odložila je spornu reformu. Početkom januara najavljena je pravosudna reforma koja bi, kako kažu predstavnici vlasti, ograničila nadležnost Vrhovnog suda - za koji tvrde da je politizovan i nereprezentativan, a poslanicima Kneseta omogućila da ponovo učestvuju u biranju sudija. S druge strane, kritičari reforme tvrde da Netanjahu želi da koncentriše moć oko sebe i svoje koalicije.

Foto: Insajder

Protesti protiv pravosudne reforme, u januaru, počeli su mirno. Međutim, iako omasovljeni, naišli su na čvrst stav vlasti da ne odustane od predloženih promena, usledili su sukobi s policijom, više pokušaja upada u skupštinu, okupljanja oko kuće ministara, pa čak i presretanja premijerove supruge dok je bila u frizerskom salonu. Mišljenje dela javnosti bilo je da je država paralisana i na ivici građanskog rata.

"Zbog odgovornosti prema naciji i želje da izbegnem podele među narodom, odlučio sam da suspendujem drugo i treće čitanje zakona u ovom mandatu Kneseta, kako bih dao više vremena da se postigne širi konsenzus za usvajanje zakona u sledećem mandatu Kneseta", izjavio je Benjamin Netanjahu, premijer Izraela.


U sinoćnjem obraćanju rekao je da Vlada ne stoji pred neprijateljima već pred svojim narodom, i obećao da će učiniti sve da pronađe kompromisno rešenje.

"Kada imamo mogućnost da izbegnemo građanski rat putem dijaloga, ja, premijer, okrećem se dijalogu. Smatramo da je pravosudna reforma neophodna", rekao je Netanjahu.

I posle objave odlaganja reforme pravosuđa, iz opozicije prstom upiru u premijera, tvrde da je odgovoran za podele u društvu, i smatraju da oni, a ne vlast, treba da reše problem.

"Ovo su bili strašni dani iz kojih smo izašli osnaženi i ujedinjeni. Stajao sam ovde pre nekoliko nedelja i rekao da će se ovo možda završiti građanskim ratom za koji će premijer biti odgovoran. Pozdravljam njegovu odluku o odlaganju reforme, bolje ikad nego nikad", izjavio je Beni Ganc, opozicioni lider.

Posle odlaganja pravosudne reforme, situacija u Izraelu se normalizuje, a obustavljen je generalni štrajk koji je zahvatio najvažnije sektore države, poput prosvete, zdravstva i finansija.

"Sve se smirilo. Treba da zapamtimo da imamo jednu zemlju, moramo da živimo zajedno iako drugačije razmišljamo. Moramo da štitimo zemlju i vidimo kako da rešimo ovaj problem", izjavio je jedan stanovnik Tel Aviva dan posle odluke premijera.

"Danas smo optimističniji, ali je kredibilitet Netanjahua kompromitovan", rekao je drugi.

 Međutim, višemesečna kriza poljuljala je i nacionalnu bezbednost. Kritičari naročito zameraju premijeru Benjaminu Netanjahuu što je zbog izjave o reformi otpustio ministra odbrane u vreme sve češćih oružanih sukoba sa Palestincima, ali i u celom regionu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.