Održan skup desnice u Beogradu; okupljeni pozvali na odbacivanje francusko-nemačkog predloga (FOTO)

Više hiljada građana Srbije okupilo se večeras na poziv desnih opozicionih partija ispred Hrama Svetog Save, odakle su krenuli u šetnju do Predsedništva. Glavna poruka poslata sa "Nacionalnog okupljanja" na koje su pozvale Dveri, Novi DSS, Zavetnici i POKS je apel predsedniku Srbije da sutra u Ohridu odbaci franucko-nemački predlog.

Protest dela opozicije u Beogradu. Foto: Srđan Ilić

Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je okupljenima da predsednik Srbije sutra u Ohridu na sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predstavnicima Evropske unije, treba da odbaci francusko-nemački sporazum odmah i u celosti, a ako to ne učini da podnese ostavku.

"To je naša poruka Aleksandru Vučiću. Ne budeš li sutra u Ohridu odbacio francusko-nemački ultimatum, imaš samo jedan čin koji posle toga možeš da uradiš, a to je ostavka", rekao je Obradović i naveo da je to stav 28 narodnih poslanika Skupštine Srbije koji su organizovali protest.

Protest dela opozicije u Beogradu 17.03.2023
Foto: Srđan Ilić

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović rekao je da "nije Aleksandar Vučić Srbija" i da je evropski predlog sporazum o stvaranju nezavisnog Kosova i konačnom pokoravanju Srbije.

"Izneli smo zahtev za odbijanje sporazuma u celini i odmah, ali od tog zahteva nema ništa. Budite sigurni da je Aleksandar Vučić mogao, da je smeo, on bi ga već odbacio", rekao je Jovanović i dodao da narod treba da bude spreman na novo okupljanje možda već u nedelju.

Građanima se obratila i predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski uz poruku da su oni koji su se večeras okupili u centru Beograda "ponos Srbije" i da su, kako je dodala, svi došli bez ikakvog pritiska uprkos blokadama vlasti. On je istakla da nije bilo autobusa koji je išao ka Beogradu a da ga policija nije zaustavila.

Protest dela opozicije u Beogradu 17.03.2023
Foto: Srđan Ilić

Lider POKS-a Vojislav Mihailović rekao je da "nema nikave dileme" šta valja činiti, odnosno da treba da strpljivo čekati povoljnije geopolitičke okolnosti.

"Pravo je na našoj strani i kad-tad ćemo povratiti puni suverenitet nad našom južnom pokrajinom", rekao je Mihailović.

Učesnici protesne šetnje nosili su zastave Srbije i Rusije, ikone kao i mnogobrojne transparente sa natpisima „Ne kapitulacija“, „Ne damo svetinje“. Okupljeni su takođe palili baklje i uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“ i „Ne damo Kosovo“.

Osim lidera desnih opozicionih stranaka, okupljenima su se obratili i profesor Miloš Ković,  predstavnik studenata Stefan Simonović iz organizacije Srpska omladina za Kosmet, prorektor Beogradskog univerziteta Ratko Ristić i profesor Medicinskog fakulteta u Prištini Aleksandar Ćorac.


Povod za okupljanje bilo je i obeležavanje 19 godina od Pogroma Srba na Kosovu i Metohiji kao i 24 godine od NATO bombardovanja. 

Skup je prošao bez incidenata.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.