Opet problem tablica na severu Kosova (VIDEO)

Dva meseca posle potpisivanja Sporazuma o registarskim tablicama između Beograda i Prištine, ponovo problemi na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Priština tvrdi da je Beograd prekršio ono što je dogovoreno u novembru - i da zbog toga ne puštaju pojedina vozila sa srpskim tablicama da uđu na Kosovo. Brisel to demantuje, a Beograd saopštava da Priština ponovo pokušava da izazove krizu i tenzije na severu Kosova i Metohije.

Automobilima sa srpskim tablicama, čija je registracija produžena posle 5. decembra, Kosovska policija zabranjuje ulazak na Kosovo. Sunčica Mašić iz Prilužja: 

"Mi smo krenuli za Rašku negde oko 11.30 sati i u odlasku nije bilo nikakvih problema. Međutim, u povratku, oko 14 časova, možda i malo ranije, ne znam baš tačno vreme, kad smo došli do albanskog policajca traženo je od vozača da dostavi dokumentaciju. Rekli su nam da kola nisu registrovana i da imaju staru nalepnicu. Rekli su 'vratite se ne možete da nastavite put'".

Sanitetsko vozilo, koje je prevozilo pacijenta iz centralne Srbije u Kosovsku Mitrovicu, pušteno je da uđe na Kosovo posle kraćeg zadržavanja. Milan Jovanović, vozač saniteta u KBC „Kosovska Mitrovica“ je rekao: 

“Zadržali su me jedno 20ak minuta, proveravali, rekli da možemo da nastavimo put, zbog pacijenta, ako, ali da ne možemo više da se krećemo sa ovim tablicama.”

Vasilije Tomašević, pacijent koji je bio u ambulantnom vozilu:

“Nije mi bilo baš svejedno. Jer zadržali su nas, a ja sam bolestan, lečim se. I hteo sam samo da nastavim lečenje u mojoj matičnoj bolnici u Mitrovici.”

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja potvrdio je da je policija na punktovima Jarinje i Brnjak zabranila ulazak automobila sa KM tablicama, kojima je registracija produžena prošlog meseca.

 "Srbija je na osnovu Sporazuma u Briselu u novembru 2022. godine pristala da obustavi izdavanje nelegalnih registarskih tablica i preregistraciju postojećih. Na osnovu slučajeva predstavljenih na našim prelazima, Srbija je u potpunosti prekršila ovaj sporazum". Napisao je Svećlja na svom Fejsbuk profile.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručuje kosovskom ministru da, izgleda, nije pročitao Sporazum.

 "Umesto da se pridržavate Sporazuma, opet ga kršite jednostranim potezima koji ugrožavaju slobodu kretanja. Ovo je isto kao i poslednji put kada ste izazvali krizu koja je rezultirala time da su Srbi morali da odu iz institucija".

Iz Brisela poručuju da Beograd nije prekršio dogovor, napominjući da svako tumačenje dogovorenog treba da se odvija u okviru dijaloga, a ne kroz jednostrane akcije na terenu koje mogu dodatno da destabilizuju već osetljivu situaciju.

 „Upoznati smo sa odlukom Srbije od 6. decembra da registarske oznake KM neće biti obnavljane, već samo osiguranje i tehnički pregledi. Zato to ne može da se smatra izdavanjem novih registarskih tablica". Poručio je Peter Stano, portparol Evropske unije.

 Srpska lista poziva međunarodne predstavnike, a pre svih Evropsku uniju, da spreče kosovskog premijera Aljbina Kurtija da krši Sporazum o registarskim oznakama i time, kako se navodi, onemoguće dalju eskalaciju situacije na terenu.


Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.