Oprečni stavovi američkih zvaničnika o predsedniku Srbije (VIDEO)

Uz podsećanje da su se Beograd i Priština u februaru dogovorili o sporazumu, predsedavajući senatskom Odboru izjavio je da je predsednik Srbije, posle toga, u obraćanju javnosti rekao da se ne slaže sa sporazumom, jer Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

Ilustracija Foto: Insajder

“To je deo matrice - da Vučić govori jednu stvar da umiri zapadne lidere, a govori druge stvari srpskom narodu, putem državno kontrolisanih medija. Korišćenjem informacionog prostora i gušenjem civilnog društva predsednik Vučić nastavlja da prihvata nacionalističke srpske narative i neguje viziju takozvanog srpskog sveta”, Rekao je Bob Menendez, predsedavajući Odbora za spoljno-političke odnose Senata.

Dok predsedavajućem Odboru za spoljno-političke poslove vizija predsednika Srbije liči na viziju ruskog predsednika o velikoj Rusiji, zamenik američkog državnog sekretara Derek Šole podsetio je da se Srbija, iako nije uvela sankcije Rusiji, u nekim aspektima usaglasila sa evropskom i zapadnom politikom; osudila je aneksiju Krima, slala humanitarnu pomoć Ukrajini i pomagala izbeglicama iz te zemlje. Predsedavajućeg je zanimalo i koliko je kredibilan tekst Njujork Tajmsa o srpskom predsedniku:

“Detaljno izveštavanje magazina Njujork tajms od pre nekoliko nedelja tvrdilo je da postoje veze između srpske Vlade i nasilja kriminalnih bandi u Srbiji i na Severu Kosova, koje su ubijale i zastrašivale političke protivnike i medije. Savetniče, da li je to izveštavanje kredibilno?” Pitao je Menandez, na šta mu je odgovorio specijalni savetnik u Stejt dipartmentu Derek Šole:

“Verujmo da jeste. Mislim, ne mogu da govorim o detaljima tog teksta, ali tamo apsolutno postoji mnogo korupcije.”

Bob Menendez: “Koliko su onda realni izgledi za Srbiju kao pouzdanog partnera, sa takvom pozadinom?”

Derek Šole: “Gospodine predsedavajući, to je nešto što stalno ponovo moramo da testiramo i to činimo otvorenih očiju. Smatramo Vučića i njegove kolege odgovornima za njihovu korupciju i aktivnosti. Nametnuli smo sankcije mnogima širom regiona. Vrlo smo jasno stavili do znanja da je korupcija i pritom, to nije samo u jednom određenom delu regiona, to je nešto što pustoši ceo region.” 

Konstatujući da se Priština obavezala da formira Zajednicu srpskih opština, senator Menendez je ocenio da je uglavnom vidljiv pritisak Vašingtona na Kosovo da to učini, a da mu se čini da uopšte nema, ili nema mnogo pritiska na Beograd, ili stvarnog plana i garancija da ZSO neće postati nova Republika Srpska! Specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar ocenio je da ni kod Beograda, ni kod Prištine nije primećen napredak. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.