Otpor Srba sa severa Kosova, ukoliko se nastavi represija Prištine (VIDEO)

Zbog složene bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije otkazao je ranije zakazane obilaske mesta u Banatskom okrugu i najavio razgovore sa domaćim i stranim faktorima; do sada je obelodanjeno da je razgovarao samo sa specijalnim evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom. O početku, kako je rekao, okupacije severa Kosova, govorio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Na terenu, novoizabrani gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice položio je zakletvu, a na zgradi Opštine istaknuta je kosovska zastava.

Foto: Insajder

U severnom delu Kosovske Mitrovice od jutros je pojačano prisustvo Kosovske policije, zbog polaganja zakletve gradonačelnika Erdena Atića, inače člana Pokreta Samoopredeljenje. Tako je postao prvi gradonačelnik severne Mitrovice albanske nacionalnosti. Na vanrednim izborima, koje su Srbi većinski bojkotovali, izašlo je nešto više od tri odsto birača, a Atić je osvojio 553 glasa. On je rekao da će raditi na dobrobiti svih građana.


Prvi sastanak kao gradonačelnik imao je sa suprugom uhapšenog bivšeg Kosovskog policajca Slađana Trajkovića, koja traži da se on brani sa slobode. U isto vreme, Srpska lista, koja ima podršku Beograda, saopštila je da kosovski premijer Aljbin Kurti ima rok do prvog juna da prestane sa akcijama na severu Kosova i Metohije. Zabrinuti su zbog eksproprijacije zemljišta na kojima se grade baze Kosovske policije, kao i zbog polaganja zakletve novog gradonačelnika, rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić

"Ovim događajem, dame i gospodo, poštovani građani, zvanično je počela okupacija severa Kosova i Metohije. I ova, kao i svaka druga okupacija ima svoj početak i svoj kraj. Ona će se završiti onda kada Srbi budu to odlučili. Naglašavam u ime predsedništva Srpske liste u ime celokupnog srpskog naroda na KiM da smo mi opredeljeni za mir. Ukoliko se ove ili slične akcije nastave, prvog juna će uslediti odlučan odgovor srpskog naroda. Pravo da Srbi ostanu i opstanu na svojim ognjištima, branićemo svim sredstvima.“

Sat vremena posle konferencije za medije Srpske liste u Mitrovici, u Beogradu se obratio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sa sličnim porukama:

"Simbol te okupacije je krpa koju su istakli na zgradi opštine severne Kosovske Mitrovice. Za nas to nije i nikada neće biti zastava, koja će tu stajati i trajati onoliko koliko i sama okupacija. A to znači - ne dugo. I danas je predsednik Aleksandar Vučić pozvao srpski narod na mir, da naš narod ne reaguje na provokacije Aljbina Kurtija jer je svima apsolutno jasno da je Kurti taj koji želi da nas gurne u sukobe, da bi onda Beograd bio kriv.“ 

Sabor Srpske pravoslavne crkve saopštio je da bi bilo kakvo prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije bilo u suprotnosti sa poveljom Ujedinjenih nacija i međunarodnim pravom.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.