U Beogradu otvorena LGBT manifestacija "Nedelja ponosa"

Podizanjem zastave Evroprajda 2022. ispred Palate Srbija, danas je u Beogradu otvorena LGBT manifestacija "Nedelja ponosa".

Pogled sa platoa Palate Srbija na Hram Svetog Simeona Mirotočivog u Novom Beogradu. Foto: Srđan Ilić.

Koordinator Evroprajda Goran Miletić najavio je da će tokom "Nedelje ponosa" biti održano "sve što je planirano", od filmskih projekcija, koncerata i konferencija o ljudskim pravima do šetnje najavljene za subotu, 17. septembar.

"LGBT zajednici u Srbiji trebaju prava i mislim da će Evroprajd to doneti", rekao je Miletić na otvaranju manifestacije.

Dodao je da LGBT aktivistima prvi put nije dozvoljeno da "Nedelju ponosa" otvore u Skupštini Beograda zbog čega su skup otvorili ispred Palate Srbija.

"Podižemo zastavu ispred institucija jer želimo primene zakona odmah, nema vremena za čekanje", kazao je Miletić i istakao da od nove vlade i parlamenta očekuje da usvoje zakon o istopolnim zajednicama.

Naglasio je da je stadion na Tašmajdanu nova lokacija za koncerte, a da će eventualna izmena maršrute šetnje biti objavljena danas ili sutra.

Koordinator Beograd Prajda Marko Mihailović izjavio je da se oseća "posramljeno" jer danas stoje ispred institucije koja nije uradila dovoljno za prava LGBTI+ osoba, naglašavajući da na otvaranje nisu došli predstavnici grada i države.

Istakao je da će zahtevi ovogodišnjeg prajda biti isti kao i 2017. godine, jer od tada ništa nije usvojeno, naglašavajući da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema Zakon o istpolnim zajednicama.

Otvaranje Evroprajda ispred Palate "Srbija" u Beogradu
Otvaranje Evroprajda ispred Palate "Srbija" u Beogradu. Foto: Srđan Ilić.

On je dodao da još uvek čekaju odluku MUP-a o eventualnoj zabrani šetnje, ali i izrazio nadu da do te zabrane neće doći, naglašavajući da će u okviru nedelje ponosa svakako biti održani svi najavljeni dogadaji i da nikada ranije na njima nije bilo većih problema.  

"Bezbednost ne bi trebalo da bude problem, policija bi trebalo da obezbedi sve događaje. Pitanje je samo šetnja", rekao je on.  

Policajci na otvaranju Evroprajda u Beogradu
Policajci u Domu omladine Beograda. Foto: Srđan Ilić.

Predsednica Evropske asocijacije prajdova (EPOA) Kristin Garina ocenila je da je to najvažniji Prajd koji organizuju u 13 godina koliko postoji ta asocijacija.

"Opozicija koja vam se suprotstavlja ukazuje koliko je bitan ovaj Evroprajd", istakla je ona.

Novinarima se nakon zvaničnog otvaranja obratila i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, koja je naglasila da joj je žao zbog nerazumevanja koje je izraženo na skupu "Litije za spas Srbije" i "Molebanu za spas porodice i braka", koji je služio patrijarh Porfirije.

"Po prirodi svog posla, oni bi trebali da šire mir i razumevanje među ljudima. Žao mi je zbog tolikog nerazumevanja potreba i emocija naših LGBT sugrađana. Moram da priznam da istinski ne razumem kako sve to narušava naš identitet, našu porodicu", istakla je poverenica.

Prema njenim rečima, sigurna je da je slučajeva diskriminacije mnogo više od onih koji se zvanično prijavljuju, jer postoji "jedna velika socijalna distanca kada se radi o LGBT sugrađanima".

Istakla je da treba istražiti šta se dogodilo u društvu i šta je dovelo do tolikog nerazumevanja i zašto se tolika tenzija podigla.

Janković nije mogla da precizira da li će učestvovati na šetnji u okviru Evroprajda, ako policija zabrani taj skup.

Grupa od desetak građana, protivnika održavanja te LGBT manifestacije, okupila se u Bulevaru Mihajla Pupina, noseći transparente i ikone.

Izvor: Insajder, Beta, Vreme

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.