Otvoreni Balkan - niz rezultata, a budućnost neizvesna (VIDEO)

Inicijativa Otvoreni Balkan bila je meta kritika još svog formiranja 2019. godine - od toga da je alatka za političku promociju, preko toga da se preko nje stvaraju takozvana Velika Srbija i Velika Albanija, do toga da se preklapa sa već postojećim inicijativama poput Berlinskog procesa, ključne inicijative za integraciju regiona u Evropsku uniju. Takozvani Mini Šengen su, pre četiri godine, pokrenuli lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije zarad slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala. Iako iza sebe ima niz rezultata, budućnost mu je neizvesna; poslednji samit je održan u septembru prošle godine, a novi se ne pominje. Za to vreme, održana su tek dva sajma vina, i to prošle nedelje. Da li Inicijativa Otvoreni Balkan i dalje postoji?

Edi Rama, premijer Albanije, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Dimitar Kovačevski, premijer Severne Mkedonije. Foto: Srđan Ilić

Tagovi:

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.