Pašalić o slučaju zlostavljane devojčice: Bitno je da se zatvori lanac odgovornosti (VIDEO)

U slučaju osmogodišnje devojčice iz Mirijeva, čiji se otac sumnjiči da ju je držao zatočenu u stanu, bitno je da se utvrdi svačiji deo odgovornosti, a Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole i od šest nadležnih organa tražio da se izjasne o tome šta su godinama činili. Bitno je da se zatvori lanac, ocenio je ombudsman Zoran Pašalić u „Markeru“.

Ombudsman Zoran Pašalić. Foto: Insajder

"Postupak je hitan, najduži rok za odgovore institucija je do 15 dana, s tim što ćemo se potruditi da ga dobijemo ranije. U pitanju je šest organa – Ministarstvo za brigu o porodici, MUP, zatim na nivou Grada i Opštine, njihovi organi koji kontrolišu rad odeljenja na Paliluli i Zvezdari, potom nadležne institucije u okviru Opštine, lokalna samouprava koja ima određenih obaveza i nadležni dom zdravlja“, naveo je Pašalić.

Odgovarajući na pitanje zašto Ministarstvo prosvete nije pokrenulo proceduru kojom bi utvrdili kako je došlo do toga da dete ne ide u školu, Pašalić kaže da se onda kada dete stasa za školu obaveštava nadležna škola od lokalne samouprave, svakako i roditelji, da dete mora biti upisano u školu, jer je osnovna škola obavezna. 

„Nadležna škola daje informaciju upravi da li je dete upisano, isto važi ako dete odsustvuje, recimo upisano je, ali ne dolazi 2-5 dana, takođe u toj relaciji se obaveštavaju svi nadležni, centar za socijalni rad svakako“, objašnjava on.

Kako ističe, bitno je da se utvrdi svačiji deo odgovornosti, od rođenja deteta pa dok je pronađeno u stanju u kojem je pronađeno.

Govoreći o odgovornosti, Pašalić kaže da tu nije u pitanju samo biološka majka, već i širi krug porodice – baba, deda, tetka, stričevi i to koliko su upoznati s okolnostima u kojima dete živi.

Pašalić dodaje i da će se ispitati reakcija policije na obaveštenja komšija da su više puta čuli plač deteta i sve okolnosti koje bi ukazivale na to da je dete zlostavljano ili zanemareno.

„Uglavnom se odgovornost vezuje za centre za socijalni rad, ali u pitanju je ceo lanac koji se mora zatvoriti ne samo u ovom slučaju, nego u svakom slučaju koji je bio pred institucijom Zaštitnika građana. Ako je dete ikada bilo u Domu zdravlja na Paliluli ili na Zvezdari, on je morao da utvrdi u kakvom je psihofizičkom stanju u skladu s godinama, status higijene, uhranjenost, da li ima povrede, ozlede koje ukazuju na nasilje i svakako vakcinacija koja je obavezna“, objašnjava zaštitnik građana.

Kako kaže, nebrojeno puta je apelovao da građani kada vide ili čuju ili na bilo koji način utvrde da bi neko ponašanje moglo da ukaže na nasilje i zanemarivanje, obavezno to prijave MUP-u, a da je to i zakonska obaveza, jer se ne može znati da li je u pitanju neko krivično delo, a neprijavljivanje je takođe krivično delo.

"Tu imate odgovornost koja nije mala, koja može biti od roditelja, pa do onih koji su odgovorni u institucijama. To može biti prekršajna odgovornost, krivična, zbog zanemarivanja, ali prvenstveno su tu roditelji u pitanju“, dodaje.

Ako postoji odgovornost, ističe zaštitnik, mi ćemo utvrditi ko je snosi, da li je podeljena ili je svako zakazao.

Takođe, ističe i ulogu medija u ovakvim slučajevima.

"Uloga medija je izuzetna. Nije dozvoljeno da se objavljuju fotografije, lični podaci, zna se kako se dete sme prikazati. Deca se sekundarno viktimizuju i često te traume, kojima su izložena su gore od samog događaja“, smatra Pašalić.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.