Konstituisana nova Skupština Srbije

Narodna skupština Srbije potvrdila je mandate novim poslanicima, čime je konstituisan novi saziv parlamenta. Nakon verifikacije mandata, poslanici su položili zakletvu. Skupština je za danas završila rad, a biće nastavljena sutra.

Foto: Srđan Ilić

Tekst zakletve koju su poslanici položili glasi: 

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!".

Sednicom predsedava najstariji narodni poslanik Vladeta Janković koji se na početku obratio poslanicima uz poruku da će dobijeno poverenje opravdati jedino ako srce ove države bude stvarno kucalo pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka.

skupstina srbije avg 2022 gremlin vladeta
Vladeta Janković. Foto: Srđan Ilić

Današnjoj sednici prisustvovalo je 234 narodnih poslanika. 

Dnevni red na današnjoj sednici je potvrđivanje mandata poslanika, izbor predsednika i potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela i izbor stalnih parlamentarnih delagacija. 

skupstina srbije avg 2022 gremlin
Foto: Srđan Ilić

Sednici su prisustvovali i članovi Republičke izborne komisije.

 
Kako je najavljeno, sutra će se birati predsednik Narodne skupštine, potpredsednici, biće imenovan generalni sekretar, a zatim sledi izbor članova radnih tela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

skupstina srbije avg 2022 orlic dacic
Vladimir Orlić i Ivica Dačić. Foto: Srđan Ilić

Za mesto predsednika skupštine, kako je najavljeno, biće kandidovan Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke, a njemu će u radu pomagati sedmoro potpredsednika od kojih će troje biti izabrano iz redova opozicije.

Kako je ranije rečeno, za mesto potpredsednika biće kandidovani Božidar Delić, Zoran Lutovac i Snežana Paunović dok se ostala imena za sada ne znaju.

Ranije danas, kandidat za predsednika Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao da je za dijalog uvek potrebna volja dve strane i ocenio da su sve želje svim parlamentarnim strankama ispunjene, pa će potpredsednike imati i oni koji su to želeli, ali nisu mislili da je realno.

skupstina srbije avg 2022 gremlin grbovic
Pavle Grbović. Foto: Srđan Ilić

Sastav novog saziva Skupštine Srbije

U novom sazivu sastav skupštine činiće 120 poslanika sa liste "Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije" koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija SPS- JS sa 31 poslanikom.

skupstina srbije avg 2022 gremlin miketic cuta zelenovic
Đorđe Miketić, Nebojša Zelenović, Aleksandar Jovanović Ćuta. Foto: Srđan Ilić

Koalicija NADA ima 15 poslaničkih mesta, lista "Moramo" 13,a Dveri i Zavetnici po 10 poslnika.

Od manjina Savezu vojvodjanskih Madjara je pripalo pet mandata, listi "Muftijin amanet" tri, Vojvodjanima i SDA Sandžaka po dva i Albancima jedno poslaničko mesto.

Ispred Skupštine protest

Pokret "Kreni-Promeni" i Savez Ekoloških Organizacija Srbije (SEOS) zakazali su protest ispred Narodne skupštine kako bi , kako su preneli, poručili novim narodnim poslanicima da svoj posao moraju da rade pošteno, uzimajući u obzir mišljanje svojih građana.

"Narodna skupština je prekršila član 67. Zakona o referendumu i Narodnoj inicijativi time što nije proverila listu potpisnika u roku od 30 dana i zvanično obavestila podnosioce Narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora koju je potpisalo preko 38.000 građana", naveli su organizatori skupa koji su u junu predali 38.000 potpisa građana kojima se traži zabrana eksploatacija litijuma i bora u Srbiji.

Aktivista organizacije SEOS Zlatko Kokanović izjavio je da je narodna inicijativa kojom se traži zabrana ekspolatacije ruda litijuma i bora "poslednji vid legalne borbe".

"Ako poslanici ne budu uslišili naše zahteve i zakon ne bude usvojen, onda nam preostaje radikalna borba", naveo je Kokanović, koji je meštanin Gornjih Nedeljica gde je kompanija Rio Tinto planirala otvaranje rudnika.

Naučna savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević izjavila je da je "nauka prepoznala" da su rudnici litijuma pogubni po životnu sredinu i da se nikada ne otvaraju u naseljenim podnebljima poput Nedeljica.

"Našu zemlju moramo da sačuvamo jer je rudnici trajno uništavaju, to smo videli u istočnoj Srbiji", dodala je Đorđević na konferenciji ispred zadnjeg ulaza u Skupštinu.

Izvor: Agencije, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.