Završen prvi dan konsultacija Vučića i predstavnika parlamentarnih stranaka o formiranju nove Vlade

Prvi dan konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u Skupštinu Srbije, o odabiru kandidata za predsednika Vlade, završen je. Vučić se danas u zgradi Predsedništva u Beogradu sastao sa predstavnicima tri manjinske liste.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom konsultacija. Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na Instagramu nakon konsultacija da će rezultate i utiske sa sastanaka sa liderima parlamentarnih lista objaviti po okončanju razgovora sa svima koji će imati poslanike u novom sazivu Skupštine Srbije.

Ranije je najavljeno da bi konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih lista trebalo da traju do utorka, 19. jula.

Predsednik će se sutra sastati sa predstavnicima lista Saveza vojvođanskih Mađara, stranke Zavetnici i koalicije Dveri - POKS, najavljeno je iz Predsedništva.

Zukorlić: SPP želi suštinsko učešće u Vladi Srbije

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić izjavio je danas nakon konsultacija da ta stranka želi "suštinsko učešće" u Vladi Srbije, u korist svih koji su glasali za njih, dodajući da im je cilj da rešavaju pitanja koja se tiču svih verskih i nacionalnih zajednica.

"Otvorili smo razgovore da nastavimo da budemo deo vlasti sa vrlo značajnijim učešćem u vladi", kazao je Zukorlić novinarima ispred Predsedništva nakon sastanka Vučićem, koji je trajao oko sat vremena.

Kako kaže, za tu stranku su mnoga ministarstva zanimljiva, a prihvatiće svaku ponudu koja će podrazumevati i omogućiti im da realizuju program Stranke pravde i pomirenja.

"Razgovarali smo o brojnim opcijama, sve je na stolu, a u narednom periodu će se znati više. Mi smo zainteresovani za brojne pozicije, kako po dubini, tako i u vrhu vlasti Srbije", kazao je Zukorlić.

Dodaje da su sa predsednikom razgovarali i o projektima, jer su u koaliciji sa SNS-om i žele da nastave sve ono što su započeli u proteklom mandatu, ali i da započnu neke nove važne projekte za Rašku oblast.

"Upečatljivo je ozbiljno stremljene vlasti, a i predsednik nam je preneo informaciju, da se za Sandžak planiraju ozbiljni, konkretni projekti koji će doprineti podizanju standarda stanovništva. Mogu se raditi razni projekti na teritoriji Sandžaka, ali ništa ne može podići standard kao auto – put ili Klinički centar, i projekti poput tog", kazao je Zukorlić.

Žigmanov: Spremni smo da budemo deo institucija, Vučiću smo predstavili platformu 

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je posle današnjih konsultacija u Predsedništvu Srbije o novom mandataru da je ta stranka "iskazala spremnost" da bude deo institucija u kojima se donose odluke i da pruži doprinos demokratskom razvoju Srbije.

Tomislav Žigmanov

Žigmanov je novinarima rekao da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao "načelno" i dodao da je razumeo da će predsednik kasnije izaći s predlogom o konkretnim rešenjima za učešće u novoj Vladi.

Upitan šta bi ohrabrilo DSHV da bude deo nove Vlade, Žigmanov je naveo da je najpre potrebno da vide u kom će pravcu Srbija ići i u kom segmentu bi bili u prilici da doprinesu razvoju zemlje.

"Vučiću smo predstavili našu platformu. Ohrabrilo me je to što je predsednik rekao da bi buduća Vlada trebalo da uključi i predstavnike nacionalnih zajednica", rekao je lider DSHV.

Šaip Kamberi: Nije nam interes da budemo deo Vlade

Lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi rekao je, posle konsultacija sa predsdnikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da za listu Koalicija Albanaca doline nije interes niti prioritet da bude deo Vlade Srbije.

Kamberi je rekao novinarima da Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi još nisu integrisani ni na lokalnom nivou državnih inistitucija, niti regionalno.

"Naš zahtev je da se integracijama krene odozdo, a ne sa vrha Vlade", rekao je Kamberi.

Šaip Kamberi

Naveo je i da su predstavnici te liste predali Vučiću zahtev da se ispuni "plan od sedam tačaka" koji je, kako je podsetio,  Vlada Srbije usvojila pre više godina.

Prema njegovim rešima, u tom planu su  sadržana ključna pitanja poput ekonomske integracije Albanaca, priznavanja diploma, da se ne upotrebljavaju uvredljivii izrazi prema njima... Rekao je da su to životna pitanja i da očekuje Vučićev lični angažman na njihovom ispunjavanju.

"Dolaskom (na konsultacije) smo želili da pokažemo konstruktivnost i želju da budemo partneri u resavanju ovih problema", rekao je Kamberi.

Koaliciju Albanaca doline čine PDD, Demokratska partija i Pokret za demokratski progres, a okuplja Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Vlada Srbije je 2013. usvojila plan koji se odnosi na integraciju Albanaca u institucije sistema, ekonomski razvoj Preševa, Bujanovca i Medvedje, kao i na niz pitanja u oblasti pravosudja, obrazovanja, kultura i zdravstva.

Koalicija Albanaca doline imaće jednog poslanika i to će, kako je ranije saopšteno, biti Kamberi.

Na konsultacije danas u Predsedništvo došli svi sem liste SDA Sandžaka

Vučić je razgovorom sa predstavnicima Koalicije Albanaca doline u 9.00 danas počeo konsultacije sa parlamentrim strankama o novom mandataru Vlade Srbije.

Nakon sastanka s predstavnicima Koalicije Albanaca doline, Vučić je trebalo da razgovara i sa predstavnicima liste SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin. Međutim, iz te stranke je rečeno da se neće odazvati pozivu predsednika.

Na održanim izborima početkom aprila, Srpska napredna stranka (SNS) dobila je 120 mandata, lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ 38 mandata, Socijalistička partija Srbije (SPS) 31 mandat, koalicija „NADA“ 15 mandata, koalicija „Moramo“ 13 mandata, koalicija Dveri – POKS 10 mandata, Zavetnici 10 mandata, Stranka vojvođanskih Mađara pet mandata, lista „Muftija Amanet“ tri mandata, koalicija Zajedno za Vojvodinu dva mandata, SDA Sandžaka dva mandata i Koalicija Albanaca Doline jedan mandat.

Parlamentarni izbori održani su 3. aprila, ali su zbog više ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu konačni rezultati izbora potvrđeni tek 5. jula.

Najveći deo opozicionih stranaka najavio da će se odazvati pozivu predsednika Srbije da dođu na konsultacije povodom formiranja novog sastava Vlade Srbije.

Narodna stranka, Demokratska stranka i "Zajedno za Srbiju" saopštile su da se pozivu na konsultacije neće odazvati, dok iz Inicijative "Ne davimo Beograd" poručuju da „sastanke i razgovore sa Vučićem treba voditi, jedino ako su deo institucionalnih procesa i protokola“.

Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Nova demokratska stranka Srbije, Zavetnici, savez POKS i Dveri, SPS, kao i manjinske stranke najavile su da će na konsultacije doći, ako i kada im taj poziv bude poslat.

Izvor: Beta, Tanjug, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.