U Beogradu održana Parada ponosa (FOTO)

Šetnja ovogodišnjeg Beograd Prajda završena je u subotu uveče u parku Manjež, gde je i počela oko 17.00 časova, nakon čega je održan koncert.

Čitaj mi
Parada ponosa u Beogradu. Foto: Srđan Ilić

Više hiljada učesnika Prajd šetnje napravili su krug kroz centralne gradske ulice, a ispred Skupštine Srbije i Skupštine grada Beograda poručili su da u tim institucijama rade oni koji su odgovorni za živote svih građana Srbije, među njima i LGBTQI zajednice.

Ukazali su da odbijaju da žive u Srbiji u kojoj vlast ubeđuje građane da sistem nije zakazao, u kojoj se odluke donose na osnovu anketa, u kojoj ne mogu da se biraju pol ili seksualna orijentacija.

Kolonu je predvodio veliki transparent "Nismo ni blizu", što je ujedno i slogan ovogodišnjeg Beograd Prajda, kao i kamion sa razglasom sa kog je puštana muzika. 

Aktivisti su nosili transparente "Ljubav pobeđuje sve", "Nijedno živo biće ne može biti ilegalno", "Ne idem na prajd jer želim, već jer moram", "Svakog roditelja boli kada mu je dete povređeno" i druge.

Sa ulice su se polako razišli i učesnici svojevrsnog "kontra prajda" koji su se okupili noseći ikone i krstove i pevali religijske i rodoljubive pesme.

Okupljanje počelo oko 16.00 časova

Inače, učesnici Prajda okupili su se u parku Manjež u subotu oko 16.00 časova, a sam park je bio ukrašen velikim brojem zastava i balonima u duginim bojama.

Saobraćaj je bio zaustavljen od centra grada - Trga Republike i Trga Nikole Pašića, kao i u svim ulicama koje vode ka Manježu, uz prisustvo velikog broja policajaca u opremi za razbijanje demonstracija i Žandarmerije.

Ulaz na Prajd bio je dozvoljen samo na strogo definisanim punktovima do kojih se nije moglo doći centralnim gradskim ulicama.

Učesnici Prajda nosili su zastave duginih boja, zastavu EU i romsku zastavu sa točkom. 

Mogli su se videti transparenti "I naša ljubav je važna", "Ljubav pobeđuje", "Mi gorimo, a Ana se češlja", "DA zahtevima zajednice". 

Park je bio okićen šarenim balonima koji formiraju dugu, kao i zastavama koje simbolozuju različite delove zajednice - gejeve, lezbejke, trans osobe. 

Centar grada bio je blokiran jakim snagama policije i žandarmerije koje nisu dozvoljavale prolaz ni pešacima, preusmeravajući ih u sporedne ulice.

Sajsi MC: Ne očekujem da će uskoro biti ispunjen bilo koji od zahteva

Muzičarka Ivana Rašić Trnčić, poznatija po umetničkom imenu Sajsi MC, izjavila je za FoNet da ne očekuje da će uskoro biti ispunjen bilo koji od zahteva LGBTQI zajednice u Srbiji, uz napomenu da državne institucije, odlukom da ne okače zastavu duginih boja, pokazuju da ni suštinski, niti simbolično ne podržavaju tu manjinsku zajednicu.

"Tragično je što nemam očekivanja da će biti ispunjen bilo koji od zahteva", rekla je Sajsi MC, koja je prošle godine bila kuma Prajda. 

"Ove godine barem nije bilo pretnji nasiljem, jer za takvo nešto "nije dato odobrenje"", rekla je ona i ocenila da je razlog to što se ove godine ne radi o Evroprajdu. 

Ivana Rašić Trnčić navela je da je "dobro i bitno" da se Prajd održi i veruje da će za desetak godina biti moguće da se stvari promene i pomere. 

Ona smatra i da je sramotno što pojedine državne institucije odbijaju da istaknu LGBTQI zastavu, uz napomenu da, ako suštinski ne mogu da budu uz tu zajednicu, onda barem simbolično mogu nešto da pokažu. 

"Ni to ne mogu da urade", konstatovala je Ivana Rašić Trnčić.

Policija okružila protivnike Parade ponosa

Jake policijske snage okružile su u subotu u Bulevaru kralja Aleksandra nekoliko desetina građana koji su se protivili održavanju Parade ponosa, javio je reporter FoNeta sa terena.

Nekoliko desetina građana okupilo se kod Crkve svetog Marka, u blizini Glavne pošte, sa crkvenom ikonografijom, ikonama, a uz molitve su pevali i crkvene pesme.  

Policija u opremi za razbijanje demonstracija ih je okružila kako ne bi mogli da krenu u pravcu parka Manjež gde su se okupili učesnici Prajda.  

Policija je blokirala i poprečne ulice, prolaze i haustore, jer je bilo predviđeno da taj deo grada bude na trasi šetnje učesnika Prajda.

Policija, Prajd 2023, Parada ponosa 2023.
Policija blokirala centralne ulice Beograda zbog Parade ponosa. Foto: Srđan Ilić

Miletić: Verujem da će ovo biti jedan od najvećih Prajdova

Direktor Prajda Goran Miletić rekao je okupljenim novinarima da na manifestaciju dolazi Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao predstavnik Vlade Srbije, i dodao da veruje da će ovo biti jedan od najvećih Prajdova.

Na pitanje da li zna koliko policije obezbeđuje manifestaciju, Miletić je odgovorio da ih je ranije bilo između pet stotina i nekoliko hiljada, u zavisnosti od godine. 

"Naš brak ne vredi manje ako nekome drugom damo pravo na ljubav i brak, to ne umanjuje naša prava", izjavila je pevačica i kuma ovogodišnjeg prajda Ida Prester, a organizator Prajda Goran Miletić ukazao je da LGBTQI zajednica u Srbiji nije ni blizu ispunjenja zahteva koji su formulisani još 2014. godine.

Miletić je novinarima, uoči šetnje, rekao da je ovo 15. zakazani Prajd, od kojih je pet bilo zabranjeno, a jedan održan uprkos zabrani.  

Prajd 2023, Parada ponosa 2023
Šetnja u okviru Parade ponosa. Foto: Srđan Ilić

"Nismo ni blizu ispunjenja zahteva. Imali smo proteklih godina osećaj da se nešto pomera, 2021. godine je napisan zakon o istopolnim partnerstvima, ali je on prošle godine stavljen ad akta", predočio je Miletić.  

"Nismo ni blizu ispunjenja zahteva, a oni su dati 2014. godine, ponovio je Miletić", navodeći da je reč o usvajanju zakona o istopolnim parterstvima, zakon o rodnom identitetu, procesuiranje slučajeva nasilja i diskriminacije, kao i prepoznavanju edukacije.  

Miletić je ocenio da je Prajd u isto vreme i demonstriranje i proslava.  

"Zahtev da se okači LGBTQI zastava poslat je ove godine", dodao je on i naglasio da je Poverenica za rodnu ravnopravnost odmah odgovorila, od gradonačelnika Aleksandra Šapića se očekivalo da to neće želeti, a to isto je učinio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

"Da li smo mi manje građani ili naša zastava nekoga vređa?", upitao je Miletić. 

Parada ponosa 2023, Prajd 2023
Učesnici Parade ponosa 2023. Foto: Srđan Ilić

Prema njegovim rečima, organizatori traže manje policije, ali sama policija procenjuje rizik i broj onih koji će obezbeđivati Prajd.  

"Nije do sada bilo incidenata", rekao je Miletić i naglasio da premijerka Ana Brnabić nije došla na Paradu ponosa, ali se učesnicima pridružila ministarka evrointegracija Tanja Miščević.  

Kuma Prajda Ida Prester rekla je da joj je Prajd "u srcu" jer je njena najbolja prijateljica gej i sa njom je prošla sve krizne momente.  

"Ljudima je malo potrebno, potreban im je festival sreće, slobode i ljubavi za sve građane", rekla je ona, naglasivši da su svi danas imali svoj termin - maratonci, oficiri i da je sada vreme za one koji vole slobodnu ljubav.

Hil: Nisam tu da kritikujem, napredak je moguć

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil izjavio je kako bi se moglo reći da je pred Srbijom možda dug put i da ima mnogo toga što treba da učini kada je reč o položaju LGBTQI zajednice, ali da je isti slučaj i sa ostalim zemljama, pa i sa SAD.

Kristofer Hil, ambasador SAD u Beogradu
Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil na Paradi ponosa 2023. Foto: Srđan Ilić

"Nisam tu da kritikujem. Svakako da je moguće učiniti napredak, ali bitno je da smo zajedno, da razumemo da su svuda ljudi samo ljudi, da je ljubav samo ljubav i da svi imaju pravo da šetaju", rekao je Hil novinarima koji su pratili Prajd u parku Manjež.  

"Danas da je odlično biti na Prajdu i dobro je videti ljude, lepo vreme i uprkos svim problemima proteklih dana i onim koji će doći, ima napretka", rekao je Hil.

Miščević: Vlada Srbije radi na svim stvarima koje su važne za prava LGBTQI zajednice

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da svi građani treba da imaju jednaka prava, bilo da je reč o nacionalnoj ili nekoj drugoj manjini, ističući da Vlada Srbije radi na svim stvarima koje su važne za prava LGBTQI zajednice.

"Zaštita ljudskih prava, prava manjina, pravo na život je osnovna poruka koju ja donosim", rekla je Miščević uoči početka Prajda.  

Miščević je naglasila da je pred Srbijom puno posla i važno je što se Prajd održava u miru i po lepom vremenu.  

Ferguson: Podrška za sve ljude koji promovišu ljudska prava

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je novinarima da je Srbija kao zemlja teži članstvu u Evropskoj uniji i da je preuzela neke obaveze i standarde.  

"Moja uloga danas i uloga stranih amabasadora je da podržimo sve ljude koji promovišu ljudska prava, a LGBTQI jesu ljudska prava", rekao je Ferguson.

U Nemanjinoj ulici razvijena velika zastava duginih boja

Nešto oko 17.30 je počela šetnja učesnika Prajda koji su nosili transparente: "Oduvek protest", "Mi gorimo, a Ana se češlja", "Da zahtevima protesta", "Smrt fašizmu, sloboda narodu" i "Nismo ni blizu". 

U Nemanjinoj ulici razvijena je velika zastava duginih boja koju je nosio veliki broj aktivista.  

 Trasa šetnje išla je od parka Manjež, Nemanjinom ulicom do Trga Nikole Pašića, odakle su se učesnici uputili do Narodne Skupštine, a potom su se ponovo Ulicom kneza Miloša spustili sve do Nemanjine i Parka Manjež, gde je bila i krajnja tačka.

Dok su učesnici Povorke ponosa prolazili Nemanjinom ulicom, čula su se crkvena zvona Vaznensenjske crkve, a na ulici se osećao miris tamjana.

Učesnici Prajda stigli su do Ulice kralja Milana, a povorka se prethodno zaustavila na raskrsnici Nemanjine i Ulice kneza Miloša kod Vlade Srbije.  

Okupljeni su igrali u Nemanjinoj, a kada je muzika stala sa kamiona je poručeno da se u Vladi Srbije, u jednoj od fioka "pod ključem", nalazi Zakon o istopolnim zajednicama.

Grupa protivnika održavanja Prajda okupila se na Terazijama. Oni su nosili transparent na kome piše: "Neću gej paradu u Beogradu. Prilaz učesnicima Prajda blokirala im je policija. 

Policija je u međuvremenu pojačala svoje snage koje su razdvajale učesnike Prajda od nekoliko desetina ljudi koji su se protivili održavanju Parade ponosa.  

Protivnici Parade ponosa su uzvikivali "Vučiću, Šiptaru, izdao si Srbiju", "Nemoral i gej sramotu nikad više u javnom životu", a potom su zapevali himnu Svetom Savi. 

Dva prstena bezbednosti na trasi održavanja Prajda 

Policija je napravila dva prstena bezbednosti, jer su se oba skupa održavala na maloj udaljenosti, pošto je povorka učesnika Prajda, prema ranijim najavama, trebalo ulicom Kneza Miloša da se vrati u park Manjež.  

Protivnici Prajda bili su okupljeni i ispred zgrade Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra, stotinak metara od Skupštine Srbije,  a nalazili su se i u Bulevaru Kralja Aleksandra, u visini Crkve Svetog Marka, gde su pevali verske i patriotske pesme i nosili crkvene barjake.

Učesnici šetnje došli su do zgrade Narodne skupštine, odakle su krenuli ulicom Kneza Miloša i stigli na poziciju odakle su i krenuli - u park Manjež, u kome je održan koncert za učesnike šetnje

 Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.