Održan 20. protest "Srbija protiv nasilja", Javnom medijskom servisu upućeni posebni zahtevi

U Beogradu je u subotu održan dvadeseti po redu protest "Srbija protiv nasilja".

Dvadeseti protest "Srbija protiv nasilja u Beogradu",FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu, uoči početka 20. protesta "Srbija protiv nasilja", policija je zaustavila saobraćaj, dok su građani još uvek pristizali na plato.

Saobraćaj je bio obustavljen od raskrsnice ulica Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra sa jedne, kao i kod Trga Nikole Pašića sa druge strane, javio je reporter agencije Beta.

Okupljeni su nosili transparente kojima se traži objektivno izveštavanje RTS-a, kao i ispunjenje zahteva protesta.

Protesna šetnja je bila organizovana Dečanskom, Makedonskom i Svetogorskom i Takovskom ulicom, gde se nalazi sedište Radio televizije Srbije (RTS).

Na početku protesta izneti zahtevi Javnom medijskom servisu

U centru Beograda, na početku 20. građanskog protesta "Srbija protiv nasilja" naglašeno je da RTS mora objektivno i nepristrasno da izveštava a okupljeni su potom krenuli u šetnju do centralne zgrade Javnog medijskog servisa u Takovskoj ulici.

Moderator protesta Smiljan Banjac istakao je da programe Javnog servisa Srbije plaćaju svi građani i da okupljeni samo traže da radi u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

On je kazao da je dvadesetak ljudi na RTS-u u potpunosti stavilo taj medij u službu vlasti, te pozvao ostale kojih, kako je rekao ima na hiljade, da prestanu da ćute.

Banjac je optužio rukovodstvo RTS-a da stavilo u službu vlasti, te ih nazvao poltronima i ulizicama, podsetivši pri tome na način na koji izveštavaju, ali da to ne rade i kad su u pitanju mnogobrojne afere.

"Da li ste vi normalni gde vam je integritet i profesionalizam?", upitao je on.

Banjac je ocenio i da među rukovodstvom RTS-a "vlada slepilo na sve što se dešava u Srbiji, osim kada su u pitanju aktivnosti vlasti".

"Preigrali ste se čak i za vaše profesionalne standarde koji su najniži u proteklih 30 godina, sram vas bilo", poručio je on.

Plan je bio da okupljeni budu u 19.30, ispred javnog servisa, u vreme centralnog dnevnika koji je, po navodima tehničkih organizatora protesta, proevropske opozicije, i dalje "zabranjena zona" za svakog ko kritički razmišlja.

Zvižduci ispred zgrade RTS-a

Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" stigli su ok 19 sati ispred zgrade RTS-a, gde su zvižducima i duvanjem u trube izrazili nezadovoljstvo radom Javnog medijskog servisa.

Okupljeni su skandirali "Ostavke, ostavke". što je bilo upućeno rukovodstvu RTS-a čijim radom su nezadovoljni zbog, kako kažu, rada isključivo u službi vlasti, javio je reporter agencije Beta.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović rekao je u subotu na protestu "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade RTS-a da je osnovni zahtev da Javni servis bude servis svih građana, a ne produžena ruka vlasti.

On je kazao agenciji Beta i da taj zahtev ne podrazumeva ništa drugo osim onog što je već utvrđeno zakonima i Ustavom Srbije.

Podsetivši na zahteve koje je proevropska uopozicija uputila rukovodstvu RTS-a, on je naglasio da je trženo da Javni servis istinito i objektivno izveštava i da bude otvoren i za "levicu i desnicu iz opozicije ali i vlasti", i da bude u službi svih građana.

"Tražimo da RTS poštuje sandarde koji postoje u Evropi a ne postoje u Srbiji kao zemlji kandidatu za članstvo u EU", kazao je on

Posebni zahtevi upućeni Javnom medijskom servisu

Ispred Radio-televizije Srbije (RTS), pročitani su posebni zahtevi upućeni Javnom medijskom servisu, od koga se traži da istinito i blagovremeno izveštava o svim važnim temama. 

Zatraženo je da se na RTS-u čuje različito mišljenje, kao i da "ne bude propagandno glasilo Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića".  

Obratili se Zamurović i Dimitrijević

Fotograf Dragoljub Zamurović izjavio je ispred zgrade RTS-a da bi, da ne govori na večerašnjem protestu, "sa nekog krova" snimao povorku koja protestuje protiv nasilja.  

"Nasilja u porodici, nasilja u vrtićima, kao u Pećincima, nasilja u školama, nasilja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, nasilja na ulicama, nasilja u opštinama, skupštini, 'pećini strogoj u kojoj živi babaroga', kako ja zovem REM-u", kazao je Zamurović.  

Podsetio je na slučajeve nedavnog napada na aktivistu Lokalnog fronta Predraga Voštinića, kao i paljenje kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj.  

"Svi ovi nasilnici imaju nešto zajedničko - svi su oni u jednoj jedinoj mafiji", ocenio je Zamurović.  

Pesnik Jevđenije Julijan Dimitrijević iz Čačka ocenio je da okupljeni na protestu nisu pristali na nepravdu koja je doneta kada zahtevi "nošeni najstrašnijom tragedijom" nisu ispunjeni.  

"Moje je da vas podsetim da dok oni kažu da ne daju Gašića i Vulina. Dok oni brane tirane i ljude koji su psi na lancu krupnog kapitala, mi govorimo da ne damo reku, da ne damo Homolje, ne damo Mlavu, ne damo Jadar", kazao je Dimitrijević.  

Dodao je da u Jadru ljudima trenutno bespravno ruše kuće, kao i da aktivisti na planini Kablar dobijaju kazne kada uklanjaju barikade koje je postavilo nečije privatno obezbeđenje.  

"Prouzrokovali su to da kada vidimo mašine, mi ne mislimo da se gradi, nego mislimo da se bespravno ruši. U prvoj kategoriji zaštite na Kablaru hoće da stave stakleni vidikovac za potrebe Ane Brnabić i njenog brata", naveo je Dimitrijević.  

Na kraju svog govora, pesnik je poručio "Nemoj rode stajati po strani, ulicom se Ustav brani". 

RTS-u predati zahtevi dela opozicionih stranaka

Na kraju protesta, pročitani su i zahtevi dela opozicionih parlamentarnih stranaka, koje tehnički organizuju proteste "Srbija protiv nasilja", koje su ranije ove nedelje zatražile od Radio-televizije Srbije (RTS) proporcionalnu zastupljenost svih opozicionih grupa u skupštini Srbije u informativnim emisijama javnog servisa.  

Zahtev su na pisarnici RTS-a predali poslanici Demokratske stranke, Ekološkog ustanka, Zajedno, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, Novog lica Srbije i poslaničke grupe Pravac Evropa.  

Te stranke su navele da je nužno da zastupljenost ne bude manja od 20 odsto u Jutarnjem programu, Prvom dnevniku, Beogradskoj hronici, emisiji OKO, Drugom dnevniku, emisiji Takovska 10 i svim drugim sadržajima koji su informativnog i društveno-političkog karaktera. 

Tražili su da ta primena počne odmah, nevezano za predizbornu kampanju, jer bi se, ako to bude tokom te kampanje, zastuplljeost koju traže, svela na 45 dana pre dana izbora.  

Po njihovim rečima, model proporcinalnog predstavljanja stranaka na javnim servisa postoji u mnogim zemljama EU, poput Nemačke. 

Taj deo opozicije je tražio i pokretanje nove debatne emisije u večernjem terminu na prvom programu RTS-a, u skladu sa nalazima OEBS/ODIHR, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, kao i mogućnost da te stranke pored grupnog, dobiju pozive u informativne emisije i samostalno, bez nužnog prisustva predstavnika "režimskih stranaka".

Protest završen, najavljeno novo okupljanje

Protest "Srbija protiv nasilja" završen je u subotu ispred zgrade RTS-a, uz najavu okupljanja i iduće sedmice.

Kako je javio reporter agencije Beta, prethodno su okupljeni zvižducima i duvanjem u trube izrazili nezadovoljstvo radom Javnog servisa Srbije, a na pomen imena direktora i glavnog i odgovornog urednika Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića i gromoglasno zviždali.

Gradjanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtevima protesta, su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje kao i smena rukovodstva RTS.

Traži se i smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kao i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe "Pravac Evropa", Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Narodni pokret Srbije, uz kostataciju da protest nije stranački.

Parlamentarnu grupu "Pravac Evropa" čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih gradjana, Pokret za preokret i sindikat "Sloga".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.