Turski predsednik u poseti Beogradu, potpisano devet međudržavnih sporazuma

Predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan sastali su se danas u Palati "Srbija". Predsednik Vučić ocenio je da je "kao i uvek do sada, imao odličan, prijateljski i otvoren razgovor" sa predsednikom Erdoganom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Foto: Srđan Ilić

Srbija i Turska potpisale su danas sedam bilatelarnih dokumenata o saradnji dve zemlje u raznim oblastima.

Potpisani su Protokol 1 vlada Srbije i Turske o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamanom ukidanju viza, sporazumi vlada Srbije i Turske o uzajmnom podsticanju i zaštiti ulaganja i o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, memorandumi o razumevanju i saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara,  medija i komunikacija, kao i u oblasti elektronske uprave.

potpisivanje sporazuma sa turskom vulin gremlin
Foto: Srđan Ilić

Potpisan je i protokol o saradnji između RTS i Turske radiotelevizijske korporacije.    

Potpisivanju dokumenata u Palati Srbija prisustvovali su predsednici Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.

Vučić: Zlatno doba odnosa Turske i Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je trgovinska razmena između Turske i Srbije podignuta sa jedne na 2,5 milijarde i ocenio da je ovo zlatno doba odnosa Turske i Srbije.

Vučić je u Palati Srbija nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kazao da turske investicije i dalje dolaze u Srbiju i da turske kompanije zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

"Biće obnovljeni mnogi kulturno-umetnički spomenici, uradiće se put Novi Pazar-Tutin od 22 kilometra, a tu je i most na Rači. Takođe, očekujemo da u kratkom periodu završimo i deonicu Kuzmin-Rača i da se tim putem spojimo sa Bosnom i Hercegovinom", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je sa Erdoganom razgovarao o ratu u Ukrajini, uvođenju sankcija Rusiji i energetici.

"Naša Privredna komora otvoriće prostorije u Istanbulu u decembru ili januaru", rekao je on. 

potpisivanje sporazuma sa turskom gremlin
Foto: Srđan Ilić

Erdogan: Putovanja samo sa ličnim kartama između Turske i Srbije unapređuje odnose

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će protokol koji je potpisan o putovanjima korišćenjem samo ličnih karata između Turske i Srbije dodatno unaprediti odnose između dve zemlje , nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i ceremonije potpisivanja.

"Razgovori su bili veoma plodni, dotakli smo se detaljno svih pitanja i govorili o mogućim rešenjima, razmenili stavove. Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje se razvijaju", rekao je Erdogan posle sastanka u sklopu trodnevne posete regionu.

On je rekao da je izuzetno zadovoljan što je uspostavljen dogovor o ličnim kartama između Beograda i Prištine i da se nada da će se uskoro postići dogovor i oko registarskim tablicama.

"Uvek smo podržavali i nastavićemo da podržavamo rešavanje problema kroz dijalog. Kada se od nas traži pomoć, mi je pružimo pristupom koji je nepristrasan", rekao je Erdogan.

Posle obraćanja medijima Vučić i Erdogan zajedno će otvoriti Srpsko-turski biznis forum.

Erdogan je u Beograd doputovao u sklopu trodnevne posete regionu. Pre Beograda boravio je u Sarajevu, a  8. septembra će posetiti Hrvatsku gde će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Palati "Srbija". Foto: Srđan Ilić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu ispred Palate Srbije, uz državne i vojne počasti.

Erdogan je u utorak uveče stigao u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su ga Vučić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Posle svečanog dočeka uz intoniranje himni, pozdrav Gardi i počasnih plotuna, održan je sastanak Erdogana i Vučića, a potom će biti održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Foto: Srđan Ilić.

Tokom popodneva, dva predsednika posetiće i Beograd na vodi.

Pre tri godine, Erdogan je bio u poseti Srbije, kada je sa Vučićem položio kamen temeljac sa izgradnju autotputa Beograd - Sarajevo.

Erdogan je u Beograd doputovao iz Sarajeva, a iz Srbije odlazi u Hrvatsku, koja je poslednja destinacija na njegovoj mini balkanskoj turneji.

Ministar Momirović: Odnosi s Turskom na najvišem nivou u istoriji

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je danas da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u istoriji dve države, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je nakon sastanka s ministrom saobraćaja i infrastrukture Tirske Adilom Karaismailogluom u Palati Srbije istakao da su radovi na rekonstrukciji i dogradnji 20 kilometara duge saobraćajnice od Novog Pazara do Tutina u samom finišu i da očekuje da u naredne dve nedelje bude pušten saobraćaj na njoj.

"Otvorili smo dosta tema i podvukli pre svega gde smo sada kada je reč o izgradnji auto-puta Beograd - Sarajevo iz dva pravca", naglasio je Momirović i dodao da radovi idu dobrom dinamikom na deonici Sremska Rača – Kuzmin, a da su dvojica ministara saglasni da je taj projekat od presudne važnosti za region i ekonomsku saradnju Srbije i BiH.

Momirović je dodao da danas u Srbiji posluje više od 1.300 turskih kompanija i da je Turska važan ekonomski partner Srbiji.

"Iskoristio sam priliku da ministru Karaismailoglu zahvalim na sjajnoj saradnji i podršci koju imamo u turskim partnerima", napomenuo je Momirović.

Izvor: Insajder/Beta/FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.