Policija mesecima bez direktora

Srbija već više od četiri meseca nema direktora policije, a nije ni poznato kada će ga dobiti jer niti je raspisan konkurs, niti je izabrana i formirana Vlada koja ga na to mesto i postavlja.

Bez prvog čoveka policije, Srbija je zvanično od kraja decembra 2021. kada je dosadašnjem direktoru Vladimiru Rebiću istekao mandat. On je sa godišnjeg odmora otišao u penziju. 

Sada, prema zakonu, novog direktora policije mora da postavi Vlada ali tek nakon sprovedenog konkursa. Konkurs međutim još nije raspisan, a zbog izbora koji su sprovedeni u aprilu, nije formirana ni Vlada Srbije. O mogućem roku za formiranje Vlade govorio je predsednik Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić. On je odgovarajući na pitanje da li očekuje formiranje Vlade u avgustu kako bi moglo da bude ili pre leta rekao:

„Očekujem da svakako neće biti u avgustu“.

Inače, da bi neko postao direktor policije potrebno je da ima najmanje 15 godina rada na rukovodećim radnim mestima u policiji, visoko obrazovanje od najmanje 300 ESPB bodova i da ispunjava opšte uslove koji se odnose na zaposlenje u bilo kojoj državnoj službi poput onih da nije osuđivan. 

Mandat direktora policije je pet godina, a bez konkursa ga Vlada može reizabrati nakon isteka tog perioda, na predlog ministra. 

Direktor policije rukovodi Direkcijom policije koja ima 11 nadležnosti među kojima su i da strateški procenjuje javnu bezbednost, usmerava rad policijskih uprava kao i da obavlja složnije poslove policijskih uprava, pa i da obavlja operativnu međunarodnu saradnju.

Takođe, za angažovanje Žandarmerije rukovodiocu posebne jedinice neophodno je odobrenje direktora policije. Na pitanje Insajdera ko to sada trenutno radi kada nema direktora policije, u Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu odgovorili.

Sa druge strane, list Politika početkom februara je da je nakon što je Rebić otišao u penziju, preneo da određene poslove iz delokruga direktora policije obavlja dosadašnji pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević kao i da ga je za to ovlastio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Opširnije o ovoj temi saznajte večeras u emisiji Marker od 18h na Insajder TV.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.