Poljoprivrednici nastavljaju proteste, iz Šumadije krenuli traktorima za Beograd

Poljoprivrednici iz Šumadije koji četvrti dan traktorima blokiraju brzu saobraćajnicu Kragujevac-Batočina, a od sinoć i ulaz na autoput E 75, formirali su kolonu mehanizacije i u 15.45 časova krenuli za Beograd. Sa Vladom poljoprivrednici su postigli dogovor o premijama za mleko, ali i dalje nije dogovorena cena suncokreta. Očekuju se novi pregovori.

Poljoprivrednici blokirali centar Novog Sada. Protest su nastavili jer nisu zadovoljni odgovorom Ministarstva poljoprivrede na njihove zahteve. Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Poljoprivrednici iz Šumadije traktore voze starim (paralelnim sa autoputem) drumom od Batočine, preko Lapova i Velike Plane do srpske prestonice.

„Tokom puta priključiće nam se kolege sa blokade u Desimirovcu kod Kragujevca i ostali. Ako nas niko ne bude zaustavljao u vožnji, uz stajanje na pumpama da dolijemo gorivo, ispred zgrade Vlade Srbije bićemo između 21 i 22 časa. Pozivam sva udruženja, građane, političke organizacije, a posebno ekološka udruženja da nam se pridruže u protestu“, kaže za N1 Jovan Golubović, poljoprivrednik iz Rače Kragujevačke.

Odblokirana je raskrsnica puteva kod batočinskog ulaza na autoput, a put Beograda sa te lokacije krenulo je pedesetak traktoristi iz Šumadije.

Protest poljoprivrednika u Novom Sadu danas je nastavljen blokadom dela Bulevara Mihajla Pupina od Varadinskog mosta do Skupštine grada. 

U Somboru su poljoprivrednici proširili blokadu na dve velike  raskrsnice – ka Vrbasu i Novom Sadu, ali se propuštaju hitni slučajevi.

Poljoproivrednici u Prančevu otvorili su za saobraćaj novi put ka Beogradu, ali se ni oni nisu razišli. 

Parkirali su traktore pored puta u očekivanju nastavka sastanka u Vladi  Srbije i dogovora o ceni suncokreta, izjavio je za Tanjug poljoprivrednik Ivan Adamov koji učestvuje u protestu.

Srbobranski paori otišli sa blokade: Ne želimo da dajemo legitimitet Vučiću

Petnaestak traktora srbobranskih paora vratilo se danas iz blokade u Novom Sadu u Srbobran, a najihov predstavnik Djordje Grujić, koji je doterao prvi traktor ispred zgrade banovine pre osam dana, izjavio je da ne želi da izneveri svoje ljude, obraz i porodicu i da ne želi da daje legitimitet predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da odlučuje o stvarima za koje nije nadležan, preneo je N1.

Grujić je rekao da je od svega napravljena politička igranka, da je u to sumnjao već neko vreme, kao i da su se u organizaciju protesta umešali ljudi bliski režimu i da mu je to potvrdjeno sada, kada se pojavilo ime Aleksandra Vučića, kao "velikog spasitelja".

Kako je naveo N1, blokade u Novom Sadu se nastavljaju, ali sa manjim brojem traktora.

Poljoprivrednik i učesnik pregovora sa Vladom Srbije, Mileta Slankamenac, izjavio je prethodno za N1 da će od sada komunikacija ratara sa predstavnicima vlasti ići "prvo i direktno" preko predsednika Aleksandra Vučića, "zato što on jedini može da smiri 'te terijere u Vladi'".

Poljoprivrednici: Dali smo sve od sebe, država je dala dobar deo, uljare su u ovom trenutku problem

Predstavnik udruženja poljoprivrednika iz Stiga Milan Marković rekao je danas da su na sastanku u Vladi Srbije poljoprivrednici dali sve od sebe, da je država dala dobar deo u pregovorima, ali da su u ovom trenutku uljari problem.

On je dodao da su poljoprivrednici bili spremni da prihvate cenu suncokreta od 73 dinara, što bi značilo da bi na svakom otkupnom mestu u Srbiji poljoprivrednik, bio on mali ili veliki, imao zagarantovanu tu cenu suncokreta.

Poljoprivrednici dolaze na jučerašnji sastanak sa premijerkom  Anom Brnabić.
Poljoprivrednici dolaze na jučerašnji sastanak sa premijerkom Anom Brnabić. Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

"Mi smo bili spremni to da prihvatimo oni nisu hteli nama da izađu u susret. Blokade se nastavljaju dok se ne reši stvar. Sišli smo ispod našeg minimuma", rekao je Marković.

Marković je rekao da ratari očekuju uskoro odgovor nadležnog ministarstva o ceni suncokreta.

Premijerka Brnabić: Dogovor je blizu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da joj  se čini da je blizu dogovor sa poljoprivrednicima koji protestuju i ocenila da su "bliže dogovoru nego što su bili juče u 10 ujutru, kada su  počeli pregovori", ali da "ako damo svima sve što traže, tu budžeta  više nema, tu Srbije više nema".                     

Brnabić je za TV Pink rekla da je u Vladi Srbije bila jutros do 1, i da su se nastavili razgovori sa poljoprivrednicima, pa i putem telefona, i da su pravljene kalkualcije. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je ocenio da je deo zahteva poljoprivrednika opravdan dok, kako je naveo "deo apsolutno nije".

„Ispunićemo ono što možemo da ispunimo, i ono što je zasnovano na realnom, ozbiljnom i odgovornim. Ono što nije,  nećemo da ispunimo. Da mi uzimamo od trgovaca reket da bi plaćali nekom  drugom, to ne možemo tako“, rekao je Vučić.

Protesti nezadovoljnih poljoprivrednika traju osmi dan, a proširili su se na nekoliko gradova širom Srbije.

Sastanak premijerke i poljoprivrednika

Sastanak premijerke Ane Brnabić i ratara trajao je juče oko devet sati i prekinut je nešto posle 19 časova kako bi poljoprivrednici izašli i o rezultatima pregovora obavestili ljude na blokadama. 

Poljoprivrednici su na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić  postigli dogovor oko premija za mleko, koje će iznositi 15 dinara, dok  će se oko cena suncokreta i goriva još pregovarati.

Kako je Slankamenac naveo za portal 021.rs, na jučerašnjim pregovorima dogovoren je iznos premije za mleko, moratorijum na kredite, subvencije za naftu, ali da nema dogovora o otkupnoj ceni suncokreta.

Ratari su korigovali svoj zahtev sa 75 na 73 dinara po kilogramu suncokreta, ali im Vlada nudi 70,50 dinara, računajući i sve manipulativne troškove.

Predstavnici poljoprivrednika sada čekaju da Vlada Srbije mejlom javi cenu suncokreta, a neophodno je da ta cena bude bar 73 dinara kako bi bio postignut dogovor. 

NADA: Vlada Srbije da prihvati zahteve poljoprivrednika

Koalicija NADA, koju čini Novi DSS, POKS i 25 udruženja građana, saopštila je danas da podržava protest poljoprivrednika i poziva Vladu Srbije da prihvati njihove, kako je navedeno, realne zahteve.

Poslanik, predsednik POKS-a i jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović rekao je u saopštenju da poljoprivrednici nisu iz hira izašli na ulice i blokirali saobraćaj, već ih je muka naterala da na taj način pokušaju da podstaknu nadležne da ih saslušaju.

"Osim teškog položaja u kojem se nalaze zbog nedovoljne brige nadležnih, poljoprivrednike je ove godine zadesila i velika suša, ali i zabrana izvoza njihovih proizvoda zbog krize u Ukrajini, zbog čega im je dodatna podrška neophodna", izjavio je Mihailović.

Prema njegovim rečima, džava mora poljoprivrednicima da garantuje otkupnu cenu njihovih proizvoda, jer bez toga oni ne mogu znati da li će im se rad i trud isplatiti.

Izvor: Insajder, RTS, N1,Tanjug, Beta


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.