Ponovo poplave u više gradova u Srbiji (VIDEO)

Drugi dan zaredom, stanovnici više mesta u zemlji bore se sa poplavama. U Novom Pazaru se traga za dvojicom muškaraca koji su upali u reku. Poplave su i u Tutinu, Raški, Prijepolju, kod Brodareva, u Sjenici, a reke su se izlile i u okolini Lučana i Čačka. U Zvečanu. Na severu Kosova i Metohije, poplavljeno je oko 50 domaćinstava. Meteorolozi za ostatak dana najavljuju kišu, a za vikend i obilne snežne padavine u brdsko-planinskim predelima.

Kiša u Novom Pazaru pada od sinoć. U pokušaju da džakovima sa peskom spreče prodiranje Trnavice ka domaćinstvima, trojica muškaraca upala su u vodu, a jedan je izvučen odmah. Za dvojicom se traga.

„Ovde smo turali dasku i najlon i onaj stari potkopao ovo i pade, ovaj kaže da može da skoči, da ga ugrabi i ode i on, pa sin treći za njim, ali njega spasiše, a cjelo jutro zovem, cjelo jutro, isključen telefon, nema. Miliciju zovem treći put, kažem: Čoveče, potkopan je put, će da odnese sve“, prepričava događaj meštanin Sait Hasanović.


U Sjenici, u kojoj kiša neprestano pada nekoliko dana, izlila se Grabovica, koja je noćas počela naglo da raste. Poplavljeno je nekoliko naselja. Juče je u tom gradu proglašena vanredna situacija odbrane od poplava. Kod Brodareva, na granici sa Crnom Gorom, tokom noći su postavljane nove linije odbrane. Taj kraj je ugrožen i visokim vodostajem u Crnoj Gori.

„Ovde je situacija kritična. Činimo sve što možemo. Imamo problem veliki sa bujičnim vodotocima koji se slivaju sa okolinih planina i to nam je izazvalo još i veći problem nego sam Lim. Mada, situacija na Limu je kritična između ostalog što je nivo veći nego što je bio pre mesec dana kada je bila odbrana od poplava ovde u Prijepolju“, kaže Draško Janjić, izvršni direktor JP „Srbijavode“.

Voda iz  Brodareva prodire ka Prijepolju, gde je poplavljeno dvadesetak kuća. Vrh poplavnog talasa na Limu očekuje se tokom noći.

„Nažalost, ovog puta Lim je prešao kotu od 340cm i ne namerava tokom noći da stane. Najkritičnija situacija je u Brodarevu i Zalugu, Ivanjsko Polje je poplavljeno, ali tamo nema naseobina, pa nema ni ugroženog stanovništva“, kaže Vladimir Babić, predsednik Opštine Prijepolje.

Kod Lučana, Guče i Čačka, gde su poplavljene oranice, uvedena je redovna odbrana od poplava. Na severu  Kosova i Metohije izlio se Ibar. U Zvečanu je poplavljeno pedesetak domaćinstava. Visok vodostaj očekuje se i na Drini kod Ljubovije, Bajine Bašte, Zvornika i Loznice, kao i na Ibru, kod Raške. Padavine se premeštaju ka jugoistoku, pa je oprez potreban u naseljima uz Južnu Moravu i njene pritoke, kao i na početku toka Timoka.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.