Popović u Marker razgovoru: Univerzitet ne sme da se koristi u političke svrhe (VIDEO)

Ono što je najopasnije za univerzitete je da se njima manipuliše političke svrhe. To je nešto što je pogubno i pokazuje nepoštovanje prema instituciji i mislim da je jedan od najvećih naših zadataka da očuvamo univerzitete – da pojednici budu društveno angažovani, a da sam univerzitet ne bude iskorišćen u političke svrhe, rekla je gostujući u Marker razgovoru bivša rektorka i profesorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Ivanka Popović, bivša rektorka i profesorka Univerziteta u Beogradu. Foto: Insajder

"Na univerzitetu nema bavljenja politikom bavimo se stručnim pitanjima, ali svaki pojedinac ima obavezu i pravo da se bavi politikom. Ono što je problem kod osoba koje su na upravnim mestima na univerzitetima je da javnost ne razdvaja kada ta osoba govori kao privatno lice, a kada u sklopu svoje funkcije“, objasnila je Popović. 


Kako kaže to što postoji utisak u javnosti da profesori sve manje govore nije zbog toga što oni nemaju svoje mišljenje, već se u društvu može primetiti, kako je rekla, "gubitak tolerancije za disonantna mišljenja“.

"Mislim da su se profesori povukli svesno zato što mišljenja koja nisu u saglasju sa opštom pričom često vode do defamacije ličnosti koja kreće od blaćenja u sredstvima javnog informisanja do mnogo gorih stvari“, objašnjava Popović. 

Kada je reč o tome da postoji mišljenje da je razlog što nije ponovo izabrana za Rektorku preispitavanje doktorata ministra, Popović kaže da iz toga ljudi mogu da izvuku zaključak "šta se dešava i kome“ i da u odnosu na to sami biraju kako će da reaguju.

Ona naglašava da je u formalno pravnom smislu u tim izborima sve bilo čisto. 

Kada je reč o tome koliko se u Srbiji ceni mišljenje najobrazovanijih, Popović smatra da se danas "mnogi rukovode interesima, a ne nužno onim što struka kaže“.

"To dovodi često do odluka i rešenja koji nisu optimalni, ali mi moramo da snosimo posledica tih odluka. Verujem da bi brže napredovali da se struka uvažava, tako da svi ti procesi traju mnogo duže nego što bi moralo da bude“, objašnjava Popović. 

Kada je reč o aktivnosti studenata u društvenim promenama, Popović smatra da studenti danas žive drugačije u odnosu na pre.

"Naši su studenti dosta osiromašeni, većina njih mora da radi dok studira. Oni su potpuno zaokupljeni time kako da završe studije i obezbede egzistenciju. Onda ih to čini malo ranjivim da krenu u društveni aganžman jer to može da ugorzi druge aspekte njihovog života“, objašnjava Popović i dodaje da za to ne može da ih krivi.

Kako kaže, ona smatra da rukovodeća strukturte postavljaju ton šta su prioriteti.

"Zato mislim da je uloga dekana, profesora i svih članova akademske zajednice da pokazuju studentima ono što bi bio ispravan način, ali posebnu odgovornost nose rukovodioci da sačuvaju integritet – to je nešto što važi za bilo kakvu instituciju“, smatra Popović.

Jubilej, odnosno postojanje Univerziteta već 215 godina, Popović ocenjuje kao veoma značajan jer nema puno tako starih univerziteta u Evropi. 

"Nema toliko univerziteta u Evropi koji imaju tako dugu istoriju. To stavlja Univerzitet u Beogradu u red starijih. Pogotovo za ovaj naš region  gde mali broj univerziteta može da se pohvali takvom istorijom. Ovo prevazilazi sam Univerzitet, i mislim da je mnogo toga urađeno da i da raste i da se širi, kao i da možda naši univerziteti nedovoljno iskorišćeni da potpmognu naš priveredni razvoj“, kaže Popović u Marker razgovoru.  

Kako kaže "univerzitet nedovoljno objašnjava javnosti čime se bavi što stvara nesporazume“, a mnogi univerziteti u svetu imaju svoju misiju da doprinesu razvoju društva.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.