Posle odlaganja odluke o preregistraciji na 30 dana, očekuju se novi razgovori u Briselu

U toku šest meseci Radna grupa Beograda i Prištine, formirana u septembru 2021. godine u Briselu, nije našla kompromisno rešenje za pitanje primene, odnosno priznavanja registarskih tablica između Beograda i Prištine, a kada je došao ugovoreni datum, 1. avgust, počele su blokade graničnih prelaza.

Miroslav Lajčak, Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić. Foto: @MiroslavLajcak/twitter

Uoči stupanja na snagu odluke Vlade u Prištini da od 1. avgusta počne preregistracija vozila sa srpskim tablicama i uvođenje deklaracijskih listova umesto srpskih ličnih karata, na više lokacija na Severu Kosova, 31. jula građani su postavili barikade.

Priština je, po nalogu Sjedinjenih Američkih Država, za 30 dana odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova umesto srpskih ličnih karata uz, kako je navedeno, uslov da se uklone sve barikade na postavljene na administrativnim prelazima.

Beširi: Od nove vladajuće većine ne očekujem ništa kada je u pitanju rešavanje odnosa Beograda i Prištine

„Lideri Beograda i Prištine za sada su nam pokazali da nemaju političke zrelosti za rešavanje decenijskog problema koji opterećuje naša dva društva“, rekao je za Insajder TV direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi. 

Beširi tvrdi da jedino ostaje da vidimo da li Kurti i Vučić imaju bar malo osećaja za javno dobro i javni interes i da „sprovedu dogovorene političke odluke koje će voditi uspostavljanju trajnog mira između Albanaca i Srba“.

Od nove vladajuće većine, kako navodi Beširi, ne treba da se očekuje apsolutno ništa kada je u pitanju rešavanje odnosa Beograda i Prištine.

„Imali su više od 10 godina da dođu do nekih sustinskih rešavanja za to vreme su nam međutim samo obezbedili manjak demokratije, ugrožene slobode i ugrožavanje regionalne stabilnost“, objašnjava Beširi za Insajder TV.

U avgustu prošle godine, problem na prelazima, takođe je eskalirao zbog tablica na vozilima.

„U avgustu prošle godine, imali smo problem sa nalepnicima (na registarskim tablicama), tada je postignut dogovor. Na jesen prošle godine pregovarački timovi Beograda i Prištine dogovorili su se da formiraju Radnu grupu koja će trajno rešiti ovo pitanje“, rekao je Beširi.

Njima je bilo potrebno osam meseci da nađu rešenje, dodaje direktor Instituta za evropske poslove.

„O kojim su modalitetima i rešenjima pričali mi ne znamo, ali je jasno da nije bilo političke volje da se problem reši“, ističe Beširi.

On dodaje da nije bilo ni diplomatske veštine članova pregovaračkog tima da se dođe do rešenja.

Trivijalno je, kako ističe, pitanje kako izgledaju tablice, ali je očigledno da na relaciji Kurti – Vučić ne postoji želja za rešavanjem problema.

„Njima odgovara stanje tenzije“, rekao je Beširi.

Beširi dodaje da na taj način obe političke struje grupišu svoje desno orijentisane birače.

„Trenutno se nalazimo u jedinstvenoj prilici, da ni u naredne dve godine neće biti izbora ni na Kosovu, ni u Srbiji i da se može očekivati veći pritisak međunarodne zajednice da se ovo i druga otvorena pitanja reše“, objasnio je Beširi.

vucic kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Foto: BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno

Radna grupa Beograda i Prištine formirana je na osnovu sporazuma dogovorenog 30. septembra 2021. godine tokom razgovora glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu. Tada je prekinuta kriza na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova i Metohije. 

Dogovoreno je da se formira Radna grupa koja je u narednih šest meseci trebalo da dođe do trajnog rešenja za pitanje primene odnosno priznavanja registarskih tablica između Beograda i Prištine.

Mijačić: Radna grupa Beograda i Prištine - šest meseci bez kompromisnog rešenja

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za saradnju Beograda sa Prištinom, Dragiša Mijačić, rekao je za Insajder TV da je Radna grupa Beograda i Prištine imala mandat da izda predloge za rešavanje režima prelaska iz Srbije na Kosovo i sa Kosova u Srbiju motornim vozilima. 

Mandat je, kako kaže, bio šest meseci i istekao je 21. aprila 2022.

„Za Srbiju je bilo prihvatljivo da ostane dosadašnji režim – režim stikera. Kosovo je htelo da nađe trajno rešenje za prelazak“, objašnjava Mijačić.

Jedna velika nedoumica je, tvrdi Mijačić, kako rešiti pitanje prelaska motornih vozila registrovanih u Srbiji, sa oznakama gradova sa Kosova i Metohije. 

On je podsetio da Kosovo „ne dozvoljava ulazak motornih vozila na svoju teritoriju još od 2008.godine“, ali se, kako kaže, tolerisalo njihovo prisustvo na prostoru Severa Kosova.

„Tokom ovih pregovora Kosovo je iskazalo svoju nameru da ne dozvoli postojanje takvih vozila na svojoj teritoriji tj. na Severu Kosova, ta namera je iskazana bila u septembru prošle godfine kada su hteli da konfiskuju takva vozila“, rekao je  Mijačić za Insajder TV.

Sada su, dodaje sagovornik, osmisli meru kojim se ostavlja rok za preregistraciju od 1. avgusta do 1. septembra.

„O tim svojim namerama, obavestili su spsku stranu i međunarodne partnere“, dodaje Mijačić.

Tokom leta, navodi Mijačić, oni su na tu svoju odluku doneli i odluku o uvođenju zamenskih dokumenata za lične karte građana Srbije. 

Mijačić je rekao da ovu poslednju odluku „zvanična Priština nije koordinisala sa međunarodnim partnerima i vlastima u Srbiji“.

„I prva i druga odluka izazvala je veliki revolt građana na Severu Kosova što je rezultiralo građanskim otporom na ključnim putnim pravcima prema prelazima Jarinje i Brnjak“, ističe Mijačić.

On ponavlja da svi dogovori između Srbije i Kosova moraju biti koordinirani sa Briselom. 

„Ova situacija je još jednom pokazala da jednostrane akcije izazivaju bezbednosne probleme koji mogu imati nesagledive posledice“, tvrdi Mijačić. 

Bitno je, kako kaže Mijačić, ostaviti dovoljan vremenski rok za implementaciju ovako nepopularnih mera koje, kako navodi, pogađaju život građana jer je „najbitnije sačuvati mir“.

Nakon što je Kosovo prihvatilo zahteve visokog predstavnika Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i Sjedinjenih Američkih Država da odloži planirane mere u vezi sa registarskim tablicama i ličnim kartama, uz uslov da se uklone sve barikade na postavljene na administrativnim prelazima, Evropska Unija je pozvala obe strane da se sastanu u Briselu. 

Zvaničnici Unije pozdravili su odluku Prištine i poručili da se sva  otvorena pitanja moraju rešavati dijalogom, kojem posreduje EU.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.