Posle pritiska meštana i dela javnosti, u školi u Sečnju ipak se presekao slavski kolač (VIDEO)

Savindan se u školama obeležava decenijama, uglavnom akademijom i svečanom priredbom, a u većini škola i verskim obredom. Zbog najave da planira da prekine dosadašnju praksu - da sveštenik seče slavski kolač u školi - direktorka jedne osnovne škole u Sečnju našla se na meti tabloida i dela javnosti, a oko 150 meštana potpisalo je peticiju kojom su tražili da se ne prekida višedecenijska tradicija u školi. Epilog: sveštenik je danas presekao slavski kolač u školi u Sečnju, a direktorka, današnjom izjavom, smiruje situaciju.

Foto: Insajder

Pozivajući se na Ustav, po kojem je Srbija sekularna država, direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja Olivera Marjanović prvobitno je odlučila da verski obred izmesti iz škole.

"Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vere, kao i ateisti. I zato u školi nikoga ne smemo da primoravamo da prisustvuje tuđim verskim obredima. Čovek je sve razumeo, dogovor je da u 9 sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zaposleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže", rekla je u izjavi za Kurir. 

Slučaj je izazvao veliku pažnju i medija i javnosti. Posle velikog pritiska meštana i osuda na društvenim mrežama, mada je nemali broj onih koji su podržali takvu njenu odluku, verski obred održan je u školi, a direktorka je dala pomirljive izjave:

"Nije bilo dogovora, jednostavno, sveštenik je došao ranije, bez ikakvih problema obavio crkveni obred rezanja slavskog kolača, a onda je usledila priredba".

"Bez ikakvog razloga digla se prašina, a zaista nije bilo nikakvih incidenata na proslavi, već je sve prošlo jako lepo".


Sveti Sava godinama se obeležava u školama, radno, ali nema nastave. 

U propisima Ministarstva prosvete ne piše da li treba praktikovati verske obrede, mada velika većina škola to čini.

 "Obično se pravi svečana akademija u okviru škole. Sveštenik znači dolazi i preseče kolač. Mada postoji i varijanta gde škola preko svojih veroučitelja jednostavno odnesu ujutru kolač i donesu u školu jer može da se dogodi da sveštenik zbog svojih obaveza jednostavno ne može u tom terminu da zadovolji potrebe škole. Čak postoje škole koje jednostavno u svom prostoru ne proslave, nego jednostavno sa decom zaposlenima odu u crkvu i tamo obeleže Svetog Savu", rekao je član Društva direktora škola Srbije Milibor Saković. 

"To je već stvar škola, ali lično sam mišljenja da to ne može nikome da škodi naravno ne treba nikome nametati. Ako neko hoće i želi pa rekao bi čak i da je to poželjno da obeleži slavu na taj način jer je i krsna slava bitan element srpskog identiteta, jer setimo se, krsnu slavu samo Srbi imaju. Ako to deca, pogotovo tamo gde je to većinski pravoslavni narod, žele da na taj način proslave, to je sasvim u redu. Naravno ne treba nikog prisiljavati. Ako su to nacionalno mešovite sredine, onda treba omogućiti i drugoj deci, vi deco ako ne želite, da učestvujete u tome, ne morate da budete, ali Sveti Sava onda se proslavlja, mogu da prisustvuju na tom drugom delu proslave kada se Sveti Sava slavi kao onako kako je to i u zakonu zapisano - Dan duhovnosti", objasnio je kulturolog Jovan Janjić.

Iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili na pitanje Markera šta je stav države, ali je svoje mišljenje resorni ministar izneo na obeležavanju školske slave u jednoj beogradskoj školi.

"Kada govorimo o Svetom Savi, govorimo o nekome ko je praktično utemeljivač savremene srpske države, samostalne srpske crkve. Kada govorimo o obeležavanju Svetog Save kao školske slave, govorimo o našoj tradiciji. Kada govorimo o tradiciji, pa na koji način smatrate da je moguće obeležiti slavu, a ne sečenjem slavskog kolača", upitao je ministar prosvete Branko Ružić.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.