Posle skoro četvrt veka suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije u završnici (VIDEO)

Skoro četvrt veka od zločina, osam godina od početka suđenja, stotina stranica dokaza - dve osuđujuće i jedna poništena presuda. Tako, posle 24 godine od ubistva, izgleda slučaj Slavko Ćuruvija. Suđenje optuženim visokim predstavnicima Državne bezbednosti sada je u završnici.

Foto: Insajder

Da je u ubistvo Slavka Ćuruvije umešana tajna služba, javnosti je bilo jasno brzo po zločinu. Posle petooktobarskih promena, krajem 2000. u medijima se pojavio dokument pod nazivom Dosije Ćuran koji je otkrio da je Ćuruvija bio pod nadzorom DB-a, kao i da je pratnja obustavljena neposredno uoči njegovog ubistva. Sve to međutim nije bilo dovoljno da se istraga ubrza.

Jelena Ćuruvija Đurica, ćerka ubijenog Slavka Ćuruvije, kaže da činjenica da je prošlo mnogo godina od ubistva dok se nije otvorila istraga govori o želji i potrebi da država reši ovo ubistvo.

„Puno godina je prošlo posle tatinog ubistva dok se nije otvorila uopšte istraga, onda dok nisu uhapšeni osumnjičeni, pa sam sudski proces i naravno, kao i uvek, to uvek govori o želji i potrebi da država reši ovo ubistvo. Dvadeset četiri godine mi kao porodica čekamo na to i evo nadamo se  da će sada Apelacija da da neki završetak“, kaže Jelena Ćuruvija.

Svako ko je iz službe možda i pomišljao da progovori, zaćutao je 3. avgusta 2001. kada je ubijen Momir Gavrilović, tada već bivši pripadnik Državne bezbednosti, koji je učestvovao u akciji praćenja vlasnika “Dnevnog telegrafa”. Godine su prolazile u protokolarnim izjavama, ali istraga nije napredovala. Sve do 2012. kada je Vlada formirala Komisiju za istraživanje ubistava novinara. Ubrzo su svoja saznanja o ubistvu Ćuruvije sa nadležnima podelili Milorad Ulemek Legija i članovi zemunskog kriminalnog klana, braća Simović.

Slobodan Ružić, advokat oštećene Jelene Ćuruvije, objašnjava da je Ulemek važan svedok jer je pre svega doveo u vezu Radomira Markovića sa organizacijom ovog ubistva.

„Braća Simović su imala više saznanja o učešću Miroslava Kuraka, s tim što moram reći da su sva njihova saznanja posredna“, objašnjava Ružić.

Brzo su usledila hapšenja, i podizanje optužnice 2014. Za Ćuruvijino ubistvo osumnjičeni su nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, koji služi zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora zbog političkih ubistava, i bivši pripadnici DB-a Ratko Romić i Milan Radonjić, kao i Miroslav Kurak, koji je do danas u bekstvu. Suđenje je počelo 2015. pred Specijalnim sudom, a skoro četiri godine kasnije (2019), i 20 godina od ubistva doneta je prva presuda. Četvoricu nekadašnjih pripadnika DB-a Specijalni sud proglasio je krivim i osudio na ukupno 100 godina zatvora.

U septembru 2020. Apelacioni sud ukida tu presudu, a Specijalni sud, posle 15 meseci, donosi drugu, istovetnu presudu – ponovo ih proglašava krivim, ali i tu presudu ukida Apelacioni sud. Sada konačnu, pravosnažnu presudu donosi Veće Apelacionog suda.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.