Poznato je koja dva kandidata će se boriti da zamene Borisa Džonsona

Trenutna britanska ministarka spoljnih poslova Liza Tras i bivši britanski ministar finansija Riši Sunak su kandidati Konzervativne partije da zamene Borisa Džonsona na mestu premijera .Odlazeći britanski premijer danas je dobio aplauze od članova Konzervativne partije nakon što je završio obraćanje parlamentu rečima "asta la vista, bejbi", aludirajući na reči iz filma "Terminator".

Boris Džonson, premijer Velike Britanije. Foto: Beta/AP Photo/Manu Fernandez

"Pomogli smo, pomogao sam i ja, da proguramo ovu zemlju kroz pandemiju i da pomognemo da se spasi druga zemlja od varvarstva. Iskreno, to je uglavnom ono što se dešava. Misija je u dobroj meri ispunjena. Želim da se svima zahvalim ovde, asta la vista, bejbi", rekao je Džonson tokom poslednjeg odgovaranja na poslanička pitanja u poziciji premijera, preneo je Rojters. 

Džonson je dao i savet budućem premijeru. 

Kako "BBC" prenosi, on je poručio kandidatima za novog lidera, Rišiju Sunaku, Peni Mordont ili Liz Tras da se „drže Amerikanaca“, budu tu za Ukrajince i bore se za slobodu i demokratiju "svuda". 

Takođe, rekao im je i da smanje poreze gde god mogu i načine Britaniju najboljim mestom za život i investicije, fokusiraju se na ono što je ispred, ali i da "gledaju u retrovizor" i da zapamte da se mišljenja sa Tvitera "ne računaju".

Vlada premijera Džonsona "preživela" glasanje o poverenju

Vlada britanskog premijera Borisa Džonsona "preživela" je sinoć glasanje o poverenju koje je sama sazvala. Članovi vladajuće Konzervativne partije podržali su ministre, kako bi bilo izbegnuto raspisivanje izbora, preneo je Rojters. 

Opoziciona Laburistička partija založila se da Džonsona, koji je rekao da će se povući, odmah zameni privremeni lider dok Konzervativna stranka ne izabere njegovog naslednika početkom septembra. 

Laburisti su nastojali da se održi glasanje o poverenju i vladi i Džonsonu kako bi pokušali da ga što pre oteraju, ali se vlada usprotivila rekavši da je to nepotrebno jer je premijer već rekao da će otići, navodi Rojtersi. 

Konzervativci su umesto toga predložili glasanje o poverenju vladi, koje je vlada "preživela" sa 349 glasova "za" i 238 glasova "protiv".

Ko je premijer Velike Britanije Boris Džons

 Premijer Velike Britanije Boris Džonson podneo je ostavku 7. jula 2022. godine posle niza ostavki ministara i visokih funkcionera iz redova njegove Konzervativne partije.

Džonson svoju političku karijeru počinje kao gradonačelnik Londona. Tu funkciju je obavljao u dva mandata u periodu od 2008. do 2016. godine. Potom te iste 2016. godine biva imenovan za ministra spoljnih poslova u Vladi Tereze Mej i na toj funkciji ostaje sve do 2019. godine. 

Kao član Konzervativne partije vodio je njihovu kampanju za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Koliko je bio uspešan u ubeđivanju svojih sunarodnika govori činjenica da je zemlja izašla iz EU, a da je on 2019. godine na izborima doneo toj stranci najveću pobedu na izborima od 1987. godine.

Zašto je Boris Džonson izgubio vlast?

Džonson je na mesto premijera došao na platformi koju je bilo jednostavno pratiti – a to je završiti sa procesom Bregzita.

 Međutim od tada je, kako kažu kritičari, izgubio usmerenje i ideju. 

Tako na primer Dominik Kamings, njegov nekadašnji savetnik više puta naglasio da se Boris Džonson ponaša kao kolica bez kontrole, koja lutaju od rafa do rafa. 

Džeremi Hant, poslanik konzervativaca i nekadašnji ministar, optužio je Džonsona za nedostatak „integriteta, kompetencije i vizije".

U oktobru 2021. godine, parlamentarni odbor preporučio je jednomesečnu suspenziju tadašnjeg poslanika konzervativaca Ovena Patersona. On je optužen da je prekršio pravila lobiranja „da bi ostvario korist onima koji ga plaćaju“.

Konzervativci pod vodstvom Džonsona glasali su da se suspenzija privremeno zaustavi i uspostavi novi odbor koji će istražiti kako je sproveden prethodni proces.

Korona kriza i rat u Ukrajini

U 2022. godini, još jednoj godini korone, dogodio se i rat u Ukrajini tako da je inflacija u Velikoj Britaniji naglo porasla do aktuelnog nivoa od 9,1 odsto.

Kako bi umanjila posledice ovih kriza Vlada Ujedinjenog kraljevstva je donosila neke reklo bi se nelogične poteze.

Tak je na primer, smanjila akcize na gorivo, ali je sa druge strane uporedo podigla poreze. 

Vlada je ovu odluku obrazložila time da će novac biti iskorišćen za zdravstvenu i socijalnu negu.

U aprilu 2022. godine, Džonson je kažnjen jer je kršio propise tokom potpunog zatvaranja zbog korona virusa. 

Naime, on je organizovao proslavu povodom njegovog rođendana u junu 2020. godine.

Tada je Londonska policija napisala 126 kazni za 83 ljudi za kršenje mera protiv korona virusa u Dauning stritu i Vajtholu.

Poslednja u nizu afera koja je prelila čašu i pokrenula talas događaja koji su doveli do ostavke Džonsona je slučaj optužbi za nedolično seksualno ponašanje poslanika Krisa Pinčera.

U tom trenutku zamenik šefa poslaničkog kluba Konzervativne partije Pinčer otišao je, u sredu 29. juna, na zabavu u privatni klub u Londonu. Kako je sam rekao, „popio je previše", i „osramotio se".

Naime, optužen je da je napastvovao dva muškarca, a to je pokrenulo novi talas sličnih tvrdnji, od kojih su neke stare i godinama.

U tom trenutku iz Dauning strita saopštavaju da Džonson nije znao za „navedene optužbe" kada je postavio Pinčera za zamenika šefa poslaničkog kluba konzervativaca u februaru tekuće godine.

Međutim, BBC je 4. jula objavio informaciju da je još uvek premijer Velike Britanije znao za te optužbe. Nedugo zatim Džonson je priznao da mu je sve rečeno još 2019. godine i izvinio se zbog imenovanja Pinčera za zamenika šefa poslaničkog kluba. 

Izvor: Tanjug/Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.