Pravni zastupnik porodica rudara stradalih u rudniku “Soko”: Tražićemo formiranje anketnog odbora (VIDEO)

Godinu dana od pogibije osam rudara u rudniku Soko porodice i javnost nemaju odgovore na brojna pitanja. U začaranom krugu pravnog sistema još se odlučuje o pokretanju postupka protiv odgovornih. Pravni zastupnik porodica stradalih rudara, advokat Bratislav Stojnović u razgovoru za Marker najavljuje da će naredne nedelje tražiti formiranje anketnog odbora u Skupštini Srbije u vezi sa okolnostima nesreće.

Rudnik Soko. Foto: Insajder

Svi rudari znaju da ulazak u jamu predstavlja opasnost. Rudnik je u metanskom režimu rada i uvek postoji mogućnost da ovaj gas potisne vazduh. 

„Na ulazu u rudnik soko postoji tabla opasnost metan. Znači svi radnici su svesni kada uđu u jamu da ih čeka pojava metana“, kaže Stojanović ali dodaje da je važno uvrditi da li je nesreća u noći između 31. marta i 1. aprila prošle godine mogla da se spreči. 


U izveštaju rudarske inspektorke Zorice Vukadinović navodi se i da su radovi na polju broj 99 Soko, izvođeni bez potrebnog odobrenja ministarstva.  Projekat je menjan bez saglasnosti prvih autora projekta. Nije izvršena tehnička kontrola. 

Ovaj izveštaj i brojni dokazi predati su tužilaštvu u Aleksincu, koje je smatralo da nema osnova za pokretanje krivične prijave. Prijavu protiv 14 odgovornih podnelo je potom Ministarstvo rudarstva i energetike na čijem je čelu tada bila Zorana Mihajlović. Tužilaštvo međutim ovu prijavu odbacuje.   

Punomoćnik oštećenih uložio prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu, prigovor je usvojen. Tužilaštvo nalaže da se izvedu dodatni dokazi. Dokazi se još izvode. 

U međuvrmenu, pravni zastupnik porodica stradalih rudara najavljuje da će u utorak iduće nedelje, u skladu sa Ustavom, tražiti da se u vezi sa nesrećom formira anketni odbor Skupštine Srbije.  

„Tražićemo formiranje anketnog odbora radi utvrđivanja stanja u rudarstvu Srbije na dan 1. aprila 2022. godine, a radi razjašnjenja činjenica i okolnosti nastanka rudarske nesreće u rudniku Soko na dan 1. aprila 2022 kada se desila rudarska nesreća“, kaže Stojanović. 

Govoreći o primedbama na postupak koji se vodi u tužilaštvu, Stojanović kaže da nije bilo primereno da se komisija Rudarsko-geološkog fakulteta izjašnjava o tome što rudnik nije imao dozvole za rad. Ne isklučuje ni mogućnost da će tražiti da traže formiranje nezavisne komisije iz neke druge zemlje.  

Još spornije je to što do danas nije utvrđeno da li je tačno da su rudari u danima pre nesreće upozoravali rukovodstvo da nešto nije u redu i ako jeste zbog čega su strahovali. 

„Čuo sam lično od radnika da su postojali postojala opasnost, oni su se izjašnjavali o tome da su upozoravali i rukovodioce. Taj dokaz još nije izveden u toku postupka. Mi smo predložili da se sasluča u tužilaštvu u Aleksincu i tih 20 radnika koji su povređeni. Ako vi date nekom naređenje da radi, a nemate bezbedne uslove, na taj način vršite određeno krivično delo jer ga dovodite u situaciju da je njegov život i njegov rad nebezbedan u takvim uslovima rada“, kaže Stojanović.  

Podzemna eksploatacija rudnika Soko i dalje je zatvorena. Počeo je sa radom zamenski površinski kop. 

Za otvaranje podzemne eksploatacije biće neophodno da se razjasne sva pitanja u vezi sa nesrećom koja se desila pre godinu dana.  

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.