Predsednik Sindikata radnika EPS-a: Generalna obustava rada EPS-a ako usvoje novi model transformacije (VIDEO)

Ponovo je na dnevnom redu sudbina najvećeg javnog preduzeća od čije proizvodnje zavisi cela zemlja i od čijeg uspeha zavisi standard građana. Uprkos uveravanjima nadležnih da EPS neće privatizovati, aktivnosti nadležnog Ministarstva probudile su sumnju Sindikata radnika EPS-a. U javnost je dospeo snimak dela jučerašnje sednice Nadzornog odbora javnog preduzeća EPS. Na snimku je zabeležena burna reakcija predsednika Sindikata Milana Đorđevića koji je izneo sumnju da se EPS priprema za privatizaciju i otpuštanje zaposlenih.

Elektroprivreda Srbije

Milan Đorđević Đokin zapretio je juče na sednici Nadzornog odbora da će radnici EPS-a bagerima doći pred Vladu Srbije. On u razgovoru za Marker kaže da je Ministarstvo pokušalo da na mala vrata započne transformaciju EPS-a, koja će po mišljenju Sindikata, na kraju dovesti do njegovog potpunog uništenja. 

Sve je počelo kada je na dnevni red sednice Nadzornog odbora trebalo da se stavi novi predlog Ministarstva o transformaciji EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko preduzeće. Odluku o transformaciji Nadzorni odbor je već doneo u decembru prošle godine. Trebalo je da EPS bude zatvoreno akcionarsko društvo u sto posto vlasništvu Republike Srbije. Zato je tačka dnevnog reda o usvajanju nove odluke, o kojoj sindikat nije zvanično informisan, izazvao sumnje. 

Najviše sumnje izazvalo je to što je umesto trgovine strujom kao pretežna delatnost sada predviđena prozvodnja struje. 

"To znači da mi više nemamo EPS Snabdevanje, znači mi nismo ti koji naplaćujemo električnu energiju, mi nismo ti koji imamo mogućnost da prodajemo električnu energiju nego će to raditi neki drugi trgovac, koji je van EPS-a. I to nije strašno, ali se postavilo pitanje odmah, tj. ja sam postavio pitanje u ime svih zaposlenih u Elektroprivredi Srbije - izvinite ko nama garantuje da će naša struja ići u sistem", kaže Đorđević. 

U sledećem koraku, plaše se u Sindikatu, neko sutra može da odluči da je struja iz uglja skupa zbog planiranog uvođenja takse za emisiju ugljendioksida. 

"Onda ćete vi biti nekonkurentni i onda će reći-boja vaše električne energije je prljava, izvinite vi ne možete na mrežu, morate da sačekate-što je direktno gašenje termo-sektora u EPS-u, što je u sadašnjoj situaciji od 20000 zaspolenih u EPS-u gašenje 16000 radnih mesta, 4000 ostaje da radi. To je najkraće rečeno suština ovoga što predlaže ministarka, Ministarstvo ili Vlada Republike Srbije".

Činjenica je da se u Srbiji iz uglja proizvodi oko 70 odsto struje, činjenica je da smo preuzeli obavezu da iz proizvodnje polako izbacujemo ugalj do 2050. godine, ali i da za sada nije jasno šta će biti zamena za ugalj. 

Đorđević kaže da se zalaže i za promene i za zelenu energiju i za Evropsku uniju, ali ističe da upravo zemlje Evropske unije elektroprivredu imaju pod kontrolom države, a nisu se odrekle ni proizvodnje iz uglja. 

Zagovornik je teze da se Srbija odricanjem struje iz uglja odriče energetske nezavinosti. 

"Ja ne bih licitirao da li će ugalj da se poizvodi 20, 30, ili 50 godina. Ja se borim za to da se električna energija dobija iz uglja sve dotle dokle ga ima. Zašto? Zato što je najjeftniji domaći energent i najsigurnije snabdevanje i siguran sam da to svakoj vlasti koja ima dobre i časne namere odgovara. Ovde je neko stavio hidroelektrane pod lupu, a onda proizvodnja iz uglja, odnosno termo-sektor bojim se da će se gasiti i skrajnuće se", uveren je Đorđević.  

Uveren je i da novi predlog transformacije EPS-a, za koji se zalaže Ministarstvo energetike preko svog predstavnika u Nadzornom odboru odgovara samo trgovcima struje. U prilog takvom zaključku vidi i predlog da Skupština EPS-a ubuduće, umesto pet, ima jednog člana i to ministra energetike.

"Radiće bez saglasnosti Vlade, ministar rudarstva i energetike postavljaće direktore bez saglasnosti, postavljaće Nadzorni odbor bez saglasnosti Vlade, što meni apsolutno otvara sumnju da je prodaja i uništenje EPS-a u pitanju. Znači vladu ne interesuje, digla je ruke od Elektroprivrede. Ja ne bih rekao da to govori o privatizaciji jer bojim se da je to mnogo blaga reč. Ovo je uništenje EPS-a", kaže Đorđević.

On dodaje da je nova sednica Nadzornog odbora zakazana za ponedeljak. Apeluje na Vladu, pa i na predsednika države da se od ovakve transformacije EPS-a odustane. U suprotnom će, poručuje, stati ceo EPS.  

"Ako se ovaj predlog izdvajanja, tj. prelaska iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, ako se takva odluka donese u ponedeljak, evo ja sad ovog puta kažem svim zaposlenima EPS i poručujem svim građanima -mi ćemo krenuti u generalnu obustavu rada. Ceo EPS će stati, nećemo ovo dozvoliti. Ovoga puta neće moći niko da nam prišije da je partijski, politički, opozicija, ovaj, onaj... ne, ovo je isključivi socijalni zahtev, ovo je borba za opstanak", poručuje Đorđević. 

Milan Đorđević je juče na sednici Nadzornog odbora izneo i informaciju da će Vlada Srbije bivšeg v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića imenovati na mesto direktora državne firme Pro Tent. Ova firma izdvojena iz EPS-a još 2003, sada zapošljava čak 8500 ljudi i poslove uglavnom dobija u EPS-u. Na sajtu Vlade Srbije još nije objavljeno ovakvo kadrovsko rešenje, niti su nam odgovorili na pitanje da li je ova informacija tačna. 

U međuvremenu, iz EPS-a su na pitanje novinara Markera odgovorili da nije tačna informacija da je v.d. direktora Miroslav Tomašević napisao ostavku zbog neslaganja sa ministarkom Dubravkom Đedović u vezi sa transformacijom EPS-a.  

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.