Predstavnici Inicijative "Za naš kej“ o bezbednosti kopanja nasipa sa gradskim urbanistom, Stojčićem, u ponedeljak (VIDEO)

Građani okupljeni u Inicijativi "Za naš kej“ ni danas, tokom otvorenih vrata Gradske uprave, nisu dobili na uvid dokumentaciju koja bi potvrdila da planirano kopanje rupa na Savskom keju neće ugroziti novobeogradski nasip, koji tu opštinu štiti od poplava.

Savski naspi. Foro: Srđan Ilić

Po nalogu Grada, kopanje rupa počelo je pre skoro dva meseca, kako bi kroz njih bile sprovedene instalacije za splavove. Građani, koji te radove smatraju nezakonitim, podneli su tužbu Upravnom sudu, a sud doneo privremenu meru kojom se zabranjuju radovi, do okončanja postupka.

Na ulazu Gradske uprave, obezbeđenje je, tokom "otvorenih vrata“, građane pokušalo da spreči da dođu do sekretara za urbanizam, uz objašnjenje da sa njim može da se sastane samo jedan predstavnik Inicijative Za naš kej. Na kraju su, kažu, ipak svi ušli. 


Gradski sekretar za urbanizam Marko Kulić im je rekao da ne može da im da dokumentaciju na uvid i ponudio im da se tim povodom u ponedeljak sastanu sa glavnim gradskim urbanistom, kažu predstavnici Inicijative.

"Nismo dobili ni danas uvid u dokumentaciju, sa obrazloženjem da je Marko Stojčić, kao glavni urbanista tako naložio sekretarijatu, što mislim da je nezakonito, ali smo ipak dobili mejlom potvrdu upravo od Stojčića da ćemo u ponedeljak u 10 sati imati sastanak na kojem ćemo dobiti na uvid, tako da se nadamo da će se to konačno dogoditi u ponedeljak“, kaže za Insajder Branislav Tomić iz Inicijative "Za naš kej“. 

Prošlog petka istim povodom sastanak im je zakazao upravo sekretar za urbanizam, Marko Kulić, ali se na kraju ipak nije pojavio.

"Mi smo ga čekali praktično sledeća dva sata, nas trojica, uzalud. Niko u okruženju nije uspeo da nam objasni. Danas nam je Kulić rekao da je bio iznerviran zato što smo mu mi, tako je rekao, "navukli novinare" i kako je on morao da odgovara na pitanja novinara, što ga je iznerviralo. Ja sam ga upozorio da on, kao javni službenik, mora da trpi pitanja novinara. On nije imao odgovor na to“, prenosi Tomić.

Predstavnici Inicijative "Za naš kej“ kažu da su usmeno obavešteni da im je Gradsko veće dodelilo status stranke u postupku. Posle dvadesetak mejlova i telefonskih poziva i tri zvanična zahteva, pre nedelju dana dubili su na glavi, i bukvalno, da bi se sastali sa gradskim sekretarom za urbanizam koji im ni danas nije pokazao tražene spise. 

Od Sekretarijata za urbanizam ni "Marker" nije dobio odgovor na pitanje zbog čega građanima koji stanuju nadomak Savskog nasipa nije omogućen uvid u dokumentaciju.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.