Proglas glumaca: Šire se laži, uvrede i klevete - hajka bez pandana u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije (VIDEO)

Glumačka organizacija Srbije i Udruženje dramskih umetnika Srbije su u proglasu najoštrije osudili napade na glumce koji su, kako navode, na različite načine javno označeni kao meta i o kojima se "šire laži, uvrede i klevete".

Foto: Unsplash/Allie Reefer

"Počelo je od ponude da napuste svoju zemlju i da glume 'negde drugde', preko neistinitih izveštaja o 'ogromnim' glumačkim honorarima za TV serije, do toga da smo nazvani i šljamom u Narodnoj skupštini. Zašto? Zbog učešća mnogih od nas na mirnim protestima protiv nasilja", navodi se u objavi na Instagram profiliu Glumačke organizacije Srbije.

Kako se ocenjuje, "zahuktava se prava hajka, koja nema pandana u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije".

"A to su mesta gde mi svojim radom ostvarujemo svoje plate i honorare i gde nema podele na glumce u odnosu na njihova različita mišljenja. To su jedina mesta gde se snage odmeravaju talentom, umećem i kreacijom i gde vi, kao publika, imate odlučujuću reč", navodi se u proglasu koji su pročitali i glumci predstave "Noćna straža".

— Sumo ratnik (@Debela_zvezda) June 1, 2023

Dodaje se da glumački esnaf najoštrije osuđuje ovaj vid nasilja nad kolegama i profesijom. 

"Smatramo da je ovo što se dešava u medijskom prostoru opasna pretnja, koja može imati ozbiljne posledice. Humanisti sveta su definisali da je razlog postojanja države zaštita ljudskih prava. Očekujemo od države da zaštiti naša“, zaključuje su u proglasu.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Nebojša Dugalić zamolio je direktore pozorišta u Srbiji da glumci svako veče pred predstavu pročitaju proglas.

Podsetimo, poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Bakarec je nedavno u Skupštini Srbije pročitao imena pojedinih glumaca i njihove navodne prihode od serija i projekata, čiji je finansijer Telekom Srbija.

Prethodno im je Darko Glišić iz SNS-a, komentarišući učešće glumaca u protestima, poručio da idu "negde drugde da glume" ako im se ne dopada režim.

Poslednju u nizu uvreda iznela je poslanica SNS-a Nataša Jovanović koja je glumce nazvala "šljamom".


Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.