Projekat „Jadar“ u seriji „Južni vetar“ i polemika Ćute i Bikovića o fiktivnim likovima (VIDEO)

Hoće li u Gornjim Nedeljicama biti otvoren rudnik litijuma – pitanje je na koje ni godinu dana posle odluke vlade da zaustavi taj projekat nema konačnog odgovora. Vlasti kažu da rudnika neće biti i žale za propuštenom prilikom, a aktivisti i meštani Gornjih Nedeljica odgovaraju da kompanija Rio Tinto nije otišla iz Srbije - i da verovatno ni neće.

Foto: Insajder

U međuvremenu, iskopavanje litijuma u Srbiji dobilo je „svojih 5 minuta“ i u domaćoj seriji „Južni vetar“ koja se emituje na Javnom servisu.

Ubrzo su usledile oštre reakcije na društvenim mrežama, a narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta došao je danas na konferenciju za medije u Beogradskom dramskom pozorištu, kako bi glavnog glumca serije Miloša Bikovića pozvao da podrži meštane Gornjih Nedeljica.

Biković mu se zahvalio na pozivu i podsetio ga da se on već ranije opredelio po tom pitanju. 

„Ja sam se što se tiče tog projekta jasno izjasnio i izjavio, možete to da pročitate ako niste, ali evo ponoviću- ako treba da biram između zarade i čistog vazduha, biram vazduh jer drugi nemam. Ali, što se tiče serije „Južni vetar“ i ovog mog angažmana u koji Vi pokušavate da me uvučete, što ja mogu da biram, što sam ja evo podržao, ali stepen mog angažmana zavisi od mog života i kako ja u svoj život želim dalje da investiram. Što se tiče serije, vama je jasno valjda recimo čuli ste za slučaj Frenka Andervuda, koji je ubio novinarku, zašto se oko toga nije digla prašina?“, rekao je Biković.

On je poručio Ćuti i da ne može da se raspravlja sa fiktivnim likovima i ljuti na njih. 

„Samo da vam objasnim taj momenat, ne možete da se ljutite, pošto se na mrežama digla jedna neopravdana, zlonamerna diskusija, ne možete sa fiktivnim ljudima da se raspravljate, jer to su fiktivni junaci i fiktivna priča, jer u tom slučaju bi ja prvi trebalo da vas podržim u toj  borbi protiv fiktivnih junaka i da vam kažem da sam ja ovde najugroženiji što sam ja predstavljen kao kriminalac. Glavni lik Maraš izgleda identično kao ja, i još se zove Maraš, što je slično Milošu, znači shvatate kako su zlonamerni bili producenti“, dodao je Biković. 

Reditelj serije Južni vetar Miloš Avramović kaže da je doveden u poziciju da prepričava seriju i objašnjava fikciju onima koji, kako navodi, nisu našli toliko vremena da epizodu pogledaju do kraja.

"Oni koji su nam tim mrežama do juče branili naše najstarije dečje pozorište i njegove glumce (a često se pitam koliko su puta zapravo bili u bilo kom pozorištu), juče su napali neke druge glumce, njihov rad, njihov integritet i to na osnovu dva i po maliciozna, površna i iznad svega netačna tvita. ’Južni vetar’ je serija, puna simbolike, puna različitih linija priča, u kojima može da se prepozna svako i niko“, poručio je Avramović.

Aleksandar Jovanović Ćuta nastavio je polemiku sa ekipom “Južnog vetra”, ali saopštenjem, u kojem navodi da likovi iz Gornjih Nedeljica, koje spominju, nisu fikcija, već da imaju imena i prezimena. 

Kako navodi, to su Zlatko Kokanović, Marijana i Nebojša Petković i Vlado Pčelar, kao i svi oni  koji se bore da opstanu na svojoj zemlji. 

Podsetimo, projekat „Jadar“ Vlada je zaustavila početkom prošle godine, ali meštani Gornjih Nedeljica kažu da su predstavnici kompanije Rio Tinto i dalje na terenu. 

Ipak, kako je pre dve nedelje kompanija Rio Tinto potvrdila za Marker, nastavljaju da sagledavaju mogućnosti da se ta prilika od, kako kažu, svetskog značaja za Srbiju, razvije uz primenu najviših standarda zaštite životne sredine.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.