Prolećno zasedanje Skupštine na čekanju, opozicija kaže – vlast se plaši da priča o Kosovu (VIDEO)

Prolećno zasedanje Narodne skupštine po Zakonu počinje prvog radnog dana u martu. U praksi nije tako. Zbog čega već mesec dana nema poziva za skupštinsku sednicu, predsednik Narodne skupštine ne odgovara, a opozicija tvrdi da vlast tako izbegava neprijatne teme.

Skupština Srbije. Foto: Srđan Ilić

Narodna skupština sastala se poslednji put na vanrednom zasedanju, 27. februara. Od tada, poslanici rade po odborima, ali nisu seli u skupštinske klupe. Na pitanje Markera zbog čega još nije počelo redovno prolećno zasedanje i kada bi poslanicima mogao da stigne poziv, predsednik Skupštine Vladimir Orlić nije odgovorio. 


Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ističe da je glavni razlog zašto i dalje nema redovne prolećne sednice to što se vlast plaši razgovora o Kosovu.

„Od početka rada novog skupštinskog saziva veoma su retke skupštinske sednice, zato što u ovom novom sazivu Narodne skupštine ima opozicije, koja bi i te kako imala šta da kaže, i vladajuća većina pokušava da smanji skupštinska zasedanja na minimum, sada imaju jedan dodatan razlog a to je Vučićevo prihvatanje francusko-nemačkog sporazuma o priznanju lažne države Kosovo, i znaju da bi to bila glavna tema zasedanja skupštine, i prosto žele da izbegnu kritiku aktuelne vlasti“, rekao je Obradović.

Sličnog stava je i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

„Jasno je da se čeka da nekako splasnu strasti oko evropskog predloga za Kosovo, da se zbog toga ne saziva ova sednica, dakle zasedanje se sastoji od više sednice, ali evo prošlo je mesec dana i nije bilo nijedne sednice, dakle to je jedan  nonsens i igranje sa voljom građana“. 

Dragana Rakić iz Demokratske stranke saglasna je da vlast ne želi da priča o Kosovu, ali i o pojedinim aferama. 

„Mi poslanici nemamo nikakve informacije da li je i kada predviđeno zasedanje Vladajuća većina to pravda time što kako kažu da skupština ipak rade, jer rade odbori i imamo hiperprodukciju zasedanja skupštinskih odbora, i oni na taj način žele da zamaskiraju činjenicu da je rad parlamenta potpuno paralizovan“, istakla je Rakić.

Sa redovnim zasedanjem kasnilo se i u oktobru kada je, umesto prvog radnog dana u tom mesecu, prva sednica bila održana tek 18. oktobra.   

Poslanici opozicije ističu da su sa prolećnim skupštinskim zasedanjem na čekanju i njihovi zakonski predlozi, inicijative i zahtevi za formiranje anketnih odbora.

„Mi smo predlagali vanrednu sednicu Kosova i Metohije i posebnu sednicu odbora za kim, sve je to odbijeno i sve je to u fioci, i činjenica je da je predsednik NS ukinuo rad parlamenta do daljnjeg“, rekao je Boško Obradović.

I Radomir Lazović ističe da su sve njihove inicijative na čekanju.

„Već prvog avgusta smo predložili formiranje anketnog odbora za utvrđivanje činjenica o tragediji Soko, zatim ono što je aktuelno ovih dana, jeste tretman antifašističkog nasleđa, podneli smo predlog komisiji da se utvrdi šta se dešava sa tim spomenicima, podneli smo zahtev za formiranje specijalne Skupštinske komisije da vidimo gde je Narodna inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma, onda neki od zakona koje smo podneli, kao što su zakon o kontrolisanim kirijama, jer vidite kakve probleme ljudi imaju zbog kirija, i eto zar nije normalno da se o takvim stvarima priča o Narodnoj skupštini“, rekao je Lazović.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke dodala je da smatra da u Narodnoj skupštini takođe treba da se raspravlja i o femicidu i zaštiti dece. 

"Svedoci smo da je čak deset žena ubijeno za prva tri meseca ove godine, da je jedno dete najstrašnije zlostavljano od strane svog oca, a da su nadležni ostali potpuno nemi i da ništa nisu preduzele da tako nešto spreče. Smatramo da je ovo tema od opšteg interesa o kojoj bi morala Skupština da raspravlja", istakla je Rakić.

Na čekanju su i poslanička pitanja, za koja je rezervisan poslednji četvrtak u mesecu. Za tačno osam meseci ovog skupštinskog saziva, poslanici nijednom nisu postavljali pitanja članovima Vlade.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.