Prošle godine više od 300 poziva za prijavu nestanka dece (VIDEO)

Evropski broj za nestalu decu u Srbiji, 116-000, prošle godine zvonio je 311 puta. Za poslednjih deset godina, koliko ta linija postoji u zemlji, primljeno je oko 4.500 poziva. Najveći broj nestanaka koji su prijavljeni MUP-u tiču se dece koja beže iz ustanova socijalne zaštite.

Foto: Insajder

"Takvih slučajeva imamo u nekom proseku preko 50 procenata što je, složićete se, zaista ogroman postotak. Imamo maloletnih lica čiji je nestanak u prethodnih nekoliko godina prijavljivan preko sto puta. To je svaki put ista procedura, isti rad i trud, mora da se uloži kao i za svaki drugi prijavljeni nestanak", rekao je šef Odseka za potrage Uprave kriminalističke policije Zoran Vuković.

U MUP-u kažu da praksa pokazuje da deca koja beže iz roditeljskog doma to čine najčešće zbog loših ocena, narušenih odnosa unutar porodice ili ljubavnih problema.

"Ono što je najbitnije reći jeste da su to sve svojevoljni odlasci, da su to sve odlasci koji nemaju veze s izvršenjem nekog krivičnog dela, na primer otmice i slično, što je izuzetno dobro. Mi imamo godine kada na primer preko 1.000 prijavljenih nestanaka nijedan se ne odnosi na izvršenje nekog krivičnog dela, odnosno da je nestanak povezan sa izvršenjem krivičnog dela", dodaje Vukotić.

Iako čine oko tri odsto ukupnog broja nestanaka, otmice privlače najveću pažnju javnosti zbog mogućih tragičnih posledica. Takav je bio i slučaj iz '96. godine, kada je u Teksasu oteta, a zatim ubijena, devetogodišnja Amber Hagerman. Sistem obaveštavanja koji, osim državnih organa, u potragu uključuje i građane, po njoj je dobio ime. Danas se takvi sistemi primenjuju u 22 zemlje Evrope. Da će uskoro jedna od njih biti i Srbija, postalo je izvesnije kada je početkom februara formiran Tim za uvođenje Amber alerta.

"Ministarstvo je u stalnoj komunikaciji sa članovima tima, a na trećem sastanku tima koji je zakazan za 29. maj ove godine, utvrdićemo kriterijume za pokretanje, znači definitivno ćemo utvrditi kriterijume za pokretanje Amber alert sistema u Republici Srbiji. Razmotrićemo izrađene operativne procedure za postupanje, moguće i realne načine prenošenja informacija ka sredstvima masovne komunikacije u cilju obaveštavanja javnosti", rekao je dr Danilo Stevandić, državni sekretar MUP-a i rukovodilac Tima za uvođenje Amber alerta.


Osim članova Vlade, u Timu su i predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Organizacije ASTRA. Njihova analiza je pokazala da u zakonima Republike Srbije nema prepreka za uvođenje sistema ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka deteta, a da to pitanje može da se uredi posebnim zakonom ili izmenama Zakona o policiji.

"Niz pitanja zapravo treba urediti zakonom, šta se u smislu tog zakona i za potrebe ovog sistema smatra nestalim detetom, koji su kriterijumi za pokretanje ovog mehanizma, koji su kriterijumi za nepokretanje mehanizma kada bi to bilo kontraproduktivno, kada je bezbednost deteta u pitanju. Kakva je procedura prilikom aktiviranja sistema, ko aktivira, da li samostalno, da li u saradnji s nekim", rekao je Vladan Jovanović, autor "Sistema ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka deteta".

Prema podacima MUP-a, u 2022. godini nestalo je 1.523 dece, a pronađeno je njih 1.518. Za petoro se još traga.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.