Protesti Srba na Kosovu protiv politike Aljbina Kurtija, a jedan od njih i protiv Aleksandra Vučića (VIDEO)

Dvadesetjednogodišnji Miloš Stojanović iz Gotovuše, koji je ranjen na Badnje veče, pušten je na kućno lečenje, dok je deset godina mlađi Stefan Stojanović zadržan u bolnici. Pripadniku kosovskih bezbednosnih snaga, koji se sumnjiči da je pucao na njih, određen je jednomesečni pritvor.

Osnovni sud u Uroševcu saopštava da je osumnjičeni 6. januara u selu Gotovuša u opštini Štrpce primetio neke građane na kraju puta I, da bi ih oterao, najpre je zatrubio iz kola. Zatim je zaustavio automobil i, kako se navodi, posle verbalne svađe, izvadio pištolj i pucao dva puta, kada ih je ranio. Majka ranjenog dečaka Zorica Stojanović najpre je izjavila da je ranjavanje posledica rikošeta, ali da bi juče objasnila svoju prvobitnu izjavu:

„Taj dan sam ja znači u stanju šoka. Kako sam već, kako mi ljudi rekli, kako mi sve pričali da mene smire. Da je to bilo pucanje iz rikošeta, od kud ja to znam je l to rikošet, je l to puška, ne znam, nemam ja pojma, ja u vojsku nisam išla. Ja ne znam šta je i kako je. Kako mi je rečeno, mene kao majku da smire, tako sam i rekla. A u stvari je to namerno počinjeno ubistvo...ubistvo! Pokušaj, pokušaj ubistva. Hvala dragom bogu, sve se dobro završilo, deca su dobro, nalaze se van životne opasnosti.“ 

Zbog ranjavanja dvojice Srba, Srpska lista organizovala je juče protest u Štrpcu. Govornici su za sve incidente i probleme optužili kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njegovu politiku:

„Mi smo morali protestom da dignemo glas, protiv pucanj u srpskog dečaka, u srpskog mladića. Zašto? Samo zato što su Srbi. Zašto? Samo zato što su poneli badnjak, koji su hteli da odnesu svojim domovima. Rezultat politike aktuelne vlasti u Prištini doveo je do toga, da pojedinci misle da mogu slobodno da pucaju u našu decu. I tu je najveći problem i zato je poruka predstavnicima međunarodne zajednice još jednom, da urazume Kurtija", rekao je Dalibor Jevtić, predstavnik Srpske liste.

U isto vreme, u Kosovskoj Mitrovici mnogo manji broj Srba protestovao je protiv politike Prištine, ali i Aleksandra Vučića. Jedan od govornika bio je i Nebojša Jović, poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije:

“Aleksandar Vučić predsednik Srbije, kao vrhovni komandant je taj koji nama mora da obezbedi i sigurnost i bezbednost. Koji može da kaže, ćutaću neka Albanci rade šta god hoće, mi ćemo ćutati i čuvati mir. Ne, predsedniče tvojim mirom, ti kupuješ naš nemir. Ti kupuješ nemir naše dece, ti kupuješ nemir Slađana Trajkovića, ti kupuješ nemir Miljana Adžića. Ti kupuješ nemir gde smo svi mi, danas-sutra Adžić ili Trajković. Na to nemaš pravo.“ 

I dva dana ranije, na Badnje veče, u Zubinom Potoku izviždan je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i članovi Srpske liste.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.