Radaković u Markeru: Odluka Kurtija da bukvalno uništi Briselski sporazum, potrebno aktivnije učešće SAD u pregovorima (VIDEO)

“De fakto i de jure u poslednje dve godine, a pre svega kroz prvu i drugu vladu Aljbina Kurtija svakog dana vidimo sve veću netrpeljivost u odnosu između Srba i Albanaca, kojoj je doprinela ta vlada. S druge strane, preko deset godina nemamo ZSO niti naznake kada će ona biti formirana.“, rekao je Dušan Radaković, izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture iz Kosovske Mitrovice u Markeru.

Dušan Radaković, izvršni direktor centra za zastupanje demokratske kulture iz Kosovske Mitrovice, foto: Insajder

“Prisustvovao sam sastancima sa Eskobarom i Lajčakom na kojima je rečeno da će u aprilu biti formirana ZSO sa ili bez Kurtija. Danas je 14. septembar, a nemamo ni naznake, ni kostur ni statut, niti bilo šta. Zbog rata u Ukrajini je ceo proces oko Kosova malo stavljen sa strane, ali konflikti i eskalacija sukoba u maju pokazali su da se svakog dana u vazduhu osećaju problemi. Mnogo sam očekivao od današnjeg dana, možda da ćemo imati i naznake novih izbora, i ostavke i rešavanje pitanja tablica, ali imamo samo još jedne neuspele pregovore“, kaže Radaković

“Što se tiče izbora, na sastancima sa međunarodnom zajednicom glavno pitanje je uvek da li će Srbi učestvovati. Verujem da će, ako se dese ostavke gradonačelnika, i ako bude poziva od predsednika Vučića i od Vlade Srbije, Srbi na severu Kosova izaći na izbore. Problem nisu samo izbori, nego čitav paket stvari koji treba da bude propraćen – od povratka u institucije, opštine, sud i tužilaštvo, Zajednice srpskih opština, i pitanja tablica“, dodaje on

Radaković napominje da se od kraja maja, kad se desilo nasilje, svakog dana oseća neka vrsta eskalacije problema, da se svakodnevno dešavaju akcije specijalnih snaga, neka hapšenja, pretnje, neke stvari kojima se krše prava Srba koja su teškim i mukotrpnim pregovorima i kroz Brisel i ranije dogovorena. 

“Mislim da je odluka premijera Kurtija da bukvalno uništi Briselski sporazum“, kaže on.   

“Kao građanin i civilni aktivista ne vidim svrhu da neko sedi u opštini Zvečan koja je prazna. Koja je svrha tih specijalaca koji su izbacili stolove, kompjutere iz zgrade opštine? Koja je svrha da sede u opštini? Koja je svrha da ih čuva Kfor?“, pita se Radaković.


Kako je naveo, Briselski sporazum je doneo nekoliko godina mira, bez konflikta, iako i on ima mane, te dodaje da međunarodna zajednica, a pre svega EU gube konce vođenja tog medijacionog procesa, i da se zbog presije plaši da ćemo samo imati još veću eskalaciju. 

“Deeskalacija bi mogla da se desi ucenom odlaganja odluke o viznoj liberalizaciji i ažuriranjem Briselskog sporazuma. Ovako imamo sve veću netrpeljivost i mržnju, pre svega Albanaca prema Srbima“, kaže Radaković.

Radaković je naglasio da u poslednjih nekoliko pokušaja pregovora Srbija više nije krivac i da poslednjih godinu dana Srbija daje velike ustupke. 

“Samo presijom nad kosovskom stranom konkretnom sankcijama možemo doći do rešenja. Mislim da je potrebnije aktivnije učešće američke administracije, pre svega gospodina Eskobara, da EU gubi konce, i da je potrebno da u razgovorima učestvuju ozbiljniji pregovarači“, dodao je Radaković. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.