Radosavljević u Markeru: Moraćemo da se naviknemo na viši nivo cena (VIDEO)

"Ne očekuje nas pad cena hrane a najavljeno poskupljenje akciza, električne energije, gasa kao i raskalašne fiskalne mere koje predviđaju neselektivnu pomoć svim građanima, verovatno će podgrejati inflaciju koja je u Srbiji gotovo dvostruko veća nego u Evropi“, rekao je gostujući u Markeru profesor FEFA fakulteta, Goran Radosavljević.

Goran Radosavljević, profesor FEFA fakulteta. Foto: Insajder

Radosavljević ističe da je inflacija u Srbiji veća nego u ostatku Evrope jer je samo jednim delom uvezena. 

"Deo rasta cena kod nas jeste uvezen, zbog rasta cena energenata i roba na svetskom tržištu ali je deo  naš interni. Pre svega poslednjih godina, imamo loše, gotovo nikakve investicije u sektoru proizvodnje hrane što je dovelo do toga da Srbija danas uvozi čak i mleko“. 


Radosavljević ističe da su od jula 2021. cene hrane u Srbiji povećane gotovo 45 %, a od jula 2019. 57 %. 

"Ja se bojim da su cene tu da ostanu i da ćemo prosto morati da se naviknemo na viši nivo cena. Inflacija je pojela u proseku 40 posto našeg standarda u poslednje tri godine. Jedini izlaz je rast standarda. Moraćemo da promenimo kako se neke stvari finansiraju, način oporezivanja da bi građani imali veći dohodak“, navodi Radosavljević i dodaje da jednokratna pomoć države nema uticaj na standard građana kao ni bilo kakav ekonomski smisao. 

"To je čisto rasipanje para iz budžeta i to su predizborna obećanja. Mi trošimo ogroman novac i to će kad tad doći na naplatu. Ključna stvar je da se država ne ponaša kao siledžija koji uzme sto a zauzvrat da dvadeset“. 

Odgovarajući na  pitanje da li je opravdano mešanje države u trgovačke cene i da li su za rast cena odgovorne visoke trovačke marže, Goran Radosavljević kaže da mi ne znamo šta se sve u toj oblasti dešava. 

"Ako su marže ovde veće nego u Nemačkoj, zbog čega nema još deset trgovaca. Nešto tu nije kako treba. Mi ne znamo šta se dešava, da li ima monopola, da li je primarna proizvodanja ugrožena. Ali, država ne treba da se bavi maržama u maloprodaji već krajnjim ishodom. Ako neko ostvaruje ekstraprofit postoje mehanizmi kako da se to reši“, rekao je Radosavljević za Marker. 

On je istakao i da na jesen građani mogu očekivati dalji rast rata stambenih kredita. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.