Radova na Savskom nasipu neće biti do dobijanja svih potrebnih dozvola (VIDEO)

Tri nedelje je prošlo od početka iskopavanja kanala na Savskom keju u Novom Beogradu, ali se i dalje ne zna da li se na njemu uklanjaju ranije, nelegalno prokopane instalacije za vodu i struju koje vode do splavova, da li Grad kopa zemlju za sprovođenje novih instalacija, ili je u toku rekonstrukcija postojećih instalacija. Dok Grad čeka još neke potrebne dozvole za nastavak radova, građani ne odustaju od odbrane Savskog nasipa.

Protest na Savskom nasipu Foto: Srđan Ilić

Radovi su počeli 9. marta, u tom trenutku, bez ikakve dozvole. Nedelju dana kasnije, glavni gradski urbanista pokazao je nezadovoljnim građanima koji žive uz Savu odluku Sekretarijata za urbanizam kojom se dozvoljavaju radovi. Dobijena je još neka saglasnost "Srbijavoda". Ipak, javnosti još nije poznato koji su radovi u toku. Na tabli piše da se radi o rekonstrukciji postojeće instalacije, međutim, gradonačelnik Beograda je, gostujući na Insajder televiziji, izjavio da je u pitanju uklanjanje starih, nelegalno postavljenih instalacija. Građani tvrde da je Grad počeo da postavlja - nove instalacije.

"Sama činjenica da na tabli piše 'rekonstrukcija infrastrukture', a da se izvodi nova insfrastruktura, a da Šapić juče izjavljuje da oni vade nelegalne cevi govori vrlo rečito u kakvoj mi zemlji živimo", kaže Dušan Čavić iz Inicijative "Za naš kej". 

"Da bi doveli struju i vodu, neophodno je da imamo legalne priključke, ljudima koji to sprovode sam rekao da izvrše proceduru, da dobijemo legalne priključke. Oni su ušli u izradu projektne dokumentacije, dobijanje potrebne dozvole, postoje neki uslovi od 'Srbijavoda' koje treba da dobiju i do toga se došlo pre nekih ne znam 15, 7, 10 dana. Trebalo je da se krene sa radovima, pre toga smo morali da uklonimo nelegalne priključke i vodovod je krenuo radove na uklanjanju nelegalnih priključaka", rekao je za Insajder gradonačeknik Beograda, Aleksandar Šapić.

"Ovu cev ovde je postavio Grad, podizvođač jedan je postavio cev za grad, znači Grad je ušao u poslove bez ikakvog papira. U tom trenutku sam zvao policiju, zvao sam vodnog inspektora iz 'Srbijavoda', koji je došao sa dve žene, koji jedini mogu da se bave time i duže nasip, iz 'Srbijavoda', oni su rekli da nemaju pojma, da ih niko nije obavestio o ovim radovima, a bila je neophodna njihova saglasnost", rekao je Čavić.

Zabrinuti zbog toga što se kej raskopava, kako kažu, neplanski, i to na dubini od 80cm, tj. samo 40 cm iznad nasipa, rešili su da telima brane kej od daljih radova, sve dok ne dobiju garancije da su ti radovi bezbedni. Gradonačelnik s druge strane najavljuje da će Grad protiv njih podneti krivične prijave zbog širenja panike.

"Neko izađe i kaže 'Biće poplavljen ceo grad', jel vi shvatate da je to krivično delo? Širenje panike, ljudi moji? Štampali su letke da je poplavljen ceo Novi Beograd. Izašao je gradski urbanista da im kaže 'Polako, ljudi', pocepali su mu dozvolu i rekli 'Hajde, beži, mi znamo šta je istina'", kaže Šapić za Insajder. 

"Niko od nas, javnost, niti mi, nismo videli potpis osobe koja je stala iza ovoga, da se ovo radi. Kad budemo videli, mi ćemo odmah podneti krivičnu prijavu protiv te osobe", uzvraća Čavić.


Gradonačelnik tvrdi da iza protesta građana stoji politika.

"Ono što je ovde opasno, a to je skupila se grupa građana. Oni imaju pravo kao politički aktivisti, to su uglavnom politički aktivisti, ali su i oni građani", rekao je Šapić, kojem je autor intervjua, Jugoslav Ćosić odgovorio da je taj protest krenuo kao autentičan građanski projekat, a da su se politički aktivisti kasnije priključili.

"Jesu se priključili posle dva, tri dana, kao što se oduvek priključuju.  Dobro, koliko je bilo građana, pre nego što su se priključili politički aktivisti", upitao je gradonačelnik.

"Mi nismo politička organizacija, mi smo neformalno udruženje građana koje se ovde bori da sačuvamo žive glave. Ako nam on to ovde prokopa, mi smo u problemu", uzvraća Zdravko Janković iz Inicijative "Za naš kej".

Gradonačelnik tvrdi i da građani do sada nisu reagovali na nelegalno prekopavanje keja.

"To je apsolutno netačno. On je još dok je bio predsednik Opštine Novi Beograd dobio, još 2013. on je svestan problema na savskom nasipu, mi smo ga konstantno obaveštavali, što putem zvaničnih kanala, što putem tvitera dok nas nije blokirao. Sve vreme mi imamo otvorenu komunikaciju ka vlasti, ali vlast nema nikakvu komunikaciju ka nama", kaže za Insajder Janković.

Kakvu dozvolu ili saglasnost Grad čeka od Srbijavoda još nije poznato jer to preduzeće, zaduženo za upravljanje vodama, nije odgovorilo na pitanje Markera. Uprkos brojnim nepoznanicama, ono što znamo jeste da Grad radove neće nastaviti, sve dok mu ne bude omogućeno da ih propisno ogradi. Građani poručuju: Ostajemo na liniji odbrane.

 Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.