Rasprostranjenost HPV virusa ogromna, vakcinacija značajna za dečake i devojčice

Podaci istraživanja koje je objavio u medicinski časopis The Lancet, a koji pokazuju da je skoro svaki treći muškarac na globalnom nivou zaražen genitalnim humanim papiloma virusom (HPV), ukazuju na to da je rasprostranjenost ovog virusa ogromna, kaže za Insajder specijalista pedijatrije dr Jelena Mitrović. Ona dodaje da je podatak o velikoj učestalosti među muškarcima značajan zbog toga što oni češće ovu infekciju "preleže" asimptomatski, čime se viurs "bez znanja" širi dalje. Mitrović zato ističe da je vakcinacija protiv HPV izuzetno značajna i za dečake i za devojčice.

Foto: Srđan Ilić

"Devetovalentna vakcina koja se daje i kod nas i u svetu štiti od devet tipova virusa, koji preveniraju 80-90 odsto oboljenja izazvanih ovim virusima. Najznačajnije oboljenje koji ova vakcina prevenira je karcinom grlića materice od koga oboljevaju i umiru žene u sve mlađem uzrastu. Isti virus napada i druge delove ženskog reproduktivnog trakta. Tako da je sasvim jasno zašto je važno vakcinisati devojčice", kaže Mitrović.

Što se tiče dečaka, HPV virusi izazivaju i karcinome penisa, anusa, karcinome glave i vrata koji su možda ređi od karcinoma grlića materice.

"Prvo što naučimo u medicini je da onom ko dobije oboljenje ništa ne znači što je učestalost oboljenja manja. Ovo su takođe izuzetno invazivni karcinomi sa lošom prognozom. Još jedna prednost vakcinisanja je što vakcina prevenira i nastanak kondiloma ili polnih bradavica. Kondilomi su veliki javno-zdravstveni problem, a o tome mladima je neprijatno da razgovaraju čak i sa roditeljima. Dovoljan razlog za vakcinaciju dečaka je i činjenica da taj mladić neće jednog dana asimtomatski širiti virus", objašnjava sagovornica Insajdera.

Osvrnuvši se na spekulacije o bezbednosti vakcine protiv HPV, Mitrović kaže da iskustva iz sveta pokazuju da je reč o bezbednoj vakcini.

"Daje se već 15 godina u svetu i dato je više od 500 miliona doza i nisu zabeleženi nikakvi teški neželjeni efekti. Nakon vakcine može da se javi crvenilo, otok, bol ruke, ponekad temperatura, a pri davanju vakcine neka deca padaju u nesvest, ali zbog uzrasta u kome se daje isti efekat imamo kad dajemo i druge vakcine ili injekcije. Iz tog razloga deca uvek sede kada primaju vakcine. Što se delotvornosti tiče zemlje koje je daju imaju već odlične rezultate u smislu smanjenja učestalosti kondiloma, premalignih promena, a one koje je daju dovoljno dugo (skandinavske zemlje i SAD) i smanjenje stope karcinoma", kaže ona.

Doktorka Mitrović podseća, ipak, da je i pored vakcine važno za mlade da imaju zaštićene odnose i idu redovno na preventivne preglede.

"Kada god završim sa svim potrebnim dozama kažem mladima da je ovo samo jedna od seksualno prenosivih bolesti i da to što su zaštićeni od nje ne znaci da jednog dana ne koriste kondome i da devojke ne idu kod ginekologa. Ovo je samo primarna prevencija, ali su sekundarna redovni preventivni odlasci lekaru kao i tercijarna, rano lečenje problema ukoliko postoji, jednako važni", ističe ona.

Naša sagovornica ponavlja da se vakcina u svetu daje već 15 godina i da "rezultate već imamo". 

"Ne dozvolite da trenutak u kome živimo pobedi nauku i vakcinišite svoju decu. Ja moju jesam", poručuje doktorka Mitrović.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu "The Lancet Global Health" donosi značajne informacije o globalnoj prevalenciji genitalnog humanog papiloma virusa među muškarcima.

Podsećamo da je u Srbiji od juna 2022. godine dostupna vakcina protiv humanog papiloma virusa o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U Srbiji je za godinu dana gotovo 27.000 devojčica i dečaka primilo vakcinu protiv HPV-a, što predstavlja veoma nizak obuhvat jer u Srbiji prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice, ocenjeno je na skupu povodom godinu dana imunizacije tom vakcinom.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.